Friska kvinnor som bor nära Akademiska sjukhuset och har en graviditet som ter sig normalt kan från och med 2026 få sin hemförlossning bekostad av Region Uppsala.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Region Uppsala ska börja finansiera hemmaförlossningar från och med 2026. Frågan är en het potatis och har både anhängare och motståndare. Regionen vill undvika att kvinnor föder barn hemma utan barnmorskor, men förlossningsläkaren Maria Jonsson är kritisk av säkerhets- och resursskäl.
– De studier på hemförlossningars säkerhet som finns har låg tillförlitlighet, säger Maria Jonsson.
Förutsättningen är att graviditeten är att kvinnan som ska föda bor tillräckligt nära Akademiska sjukhuset, är frisk och har en graviditet som ter sig normalt. Nyheten om att Uppsala region vill bekosta hemfödslar var P4 Uppland först att rapportera om.
Regionen har avsatt fyra miljoner i budgeten för 2025 till en projektgrupp som ska hitta rutiner för hemfödslar. De kommer att utformas efter Socialstyrelsens riktlinjer, där två barnmorskor ska vara på plats, och gäller bara omföderskor.
Unn Harsem (C) är vice ordförande i regionstyrelsen i Uppsala. Bakgrunden är att regionen vill bekosta hemfödslar är delvis för att regionen håller på med en omställning av hela sjukvårdssystemet.
– Vi har en befolkning som blir allt äldre och den arbetsföra befolkningen växer inte i samma takt, vilket gör att vi måste ställa om systemet. Vi flyttar delar av vården från universitetsjukhuset till vårdcentrum, ett mellanting mellan vårdcentral och sjukhus för att de ska komma närmare och så vill vi stärka vården i hemmet, vilket inkluderar hemfödslar.
Kan gratis hemfödslar leda till fler komplikationer?
– Idag sker flera hemfödslar som är obevakade. Det har blivit en allt större trend med “Freebirth”, att föda hemma utan någon hjälp från sjukvården. Vissa gör det även för att de vill föda hemma men inte har råd att betala själva. I dag finns inte heller system för säkra överföringar. Det gör att man i dag tar större risker. Om vi gör det möjligt för fler att välja säkrare hemfödslar tror jag att vi kommer se en ökad patientsäkerhet inom gruppen som föder hemma.
Varför inte ge mer resurser till sjukvården på sjukhus i stället?
– Vi ger också mer pengar till sjukvården på sjukhus. I nuläget lägger vi pengar på att renovera nya förlossningsrum som ska vara lugnare och se till att det finns badkar i alla rum, eftersom många gillar att föda i varmt vatten. Vi sätter även upp väggar som döljer den avancerade tekniken som finns på plats.
Kan kännas tryggt
Men Unn Harsem menar ändå att det för många känns mer bekvämt att föda hemma.
– Det är stor skillnad att föda i sitt eget hem, där man känner till varje vrå. Det är skillnad på att bjuda in personalen till sitt hem och komma till sjukhus med skiftgång, men vet inte vem man möter. Jag säger inte att det är sämre men det är olika, många kvinnor tycker också det är tryggt på sjukhus. En annan skillnad med att föda hemma är att man får träffa barnmorskan som kommer vara med på förlossningen innan, det får man sällan på sjukhuset.
Anledningen till att man inte kan ha samma kontinuitet med barnmorskekontakt på sjukhus, är för att sjukvården på sjukhus är organiserad annorlunda, säger Unn Harsem.
– Vi har en vårdkedja som är uppstyckad. Under graviditeten träffar man ofta samma barnmorska sen när man ska föda barn kommer man till en speciell klinik som bara hanterar förlossningen. Där vet man inte när man kommer in och vilken personal som tar emot.
Det finns en del forskning som jämfört hemmafödslar med sjukhusfödslar. Enligt Socialstyrelsen tyder forskningsunderlaget på att det inte finns någon skillnad i risk för död, vitalitetspoäng eller neonatalvård vid en sjukhusförlossning eller vid en hemförlossning som är väl integrerad med sjukvården och där den födande uppfyller kriterierna. Socialstyrelsen uppger dock att forskningsresultaten har låg tillförlitlighet på grund av dess utformning och upplägg.
Det finns dock indikationer om att risken för allvarliga förlossningsbristningar kan vara mindre vid hemförlossning.
”Patriarkalt mönster”
Eva Nordlund är legitimerad barnmorska och ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Själv tycker hon att Regions Uppsalas beslut är positivt.
– Det visar på modiga politiker. Att föda barn är inget sjukdomstillstånd, det är något annat. Födandet kan kräva sjukhusvård i vissa lägen men framför allt helt andra interventioner. Som stöd, trygghet och lugn och ro för att främja hormoner och ett bra värkarbete som exempel. Det är intressant att vi fortfarande är så fokuserade på medicinska resurser när det är precis lika viktigt att den födande får stöd av de interventioner jag nämnde tidigare.
Eva Nordlund tycker även att aspekten om självbestämmande är viktig i frågan.
– Om en kvinna vill föda barn hemma är det bra om hon väljer att föda med en barnmorska. Vi måste också bli bättre på att minnas att i sjukvårdslagarna (Hälso- och sjukvårdslagen och Patientsäkerhetslagen) ska varje patient ha möjlighet att fatta egna beslut om sin vård. Att inte låta kvinnor bestämma över sin förlossning kokar ner i ett patriarkalt mönster där man inte låter kvinnor bestämma själva. Vården generellt strävar efter nära vård, att decentralisera och skapa digitala verktyg. Men det är intressant att när det kommer till förlossningar så ska det istället centraliseras.
Hemförlossning är förknippade med vissa risker, är det ändå bra att göra det enklare att föda hemma, genom att erbjuda det gratis?
– Jag säger att vi får vila i de studier som finns kring hemmafödslar som säger att det är säkert förutsatt att det handlar om rätt grupp av föderskor. För friska omföderskor kan till och med riskerna för komplikationer vara mindre än vid sjukhusförlossningar. Det kan även bli komplikationer på sjukhus. Födandet är inte en enkel sak. Kroppen är komplex och stress kan påverka utfallet negativt. Vi får heller inte glömma att det är ett eget val. Vi måste acceptera att det finns kvinnor som väljer att föda hemma och det måste vi "rigga" för. Jag anser självklart att det är bättre att ha en barnmorska på plats än att en kvinna väljer att föda helt själv på grund av att vi inom vården inte skapar en tillåtande organisation.
Kan det inte bli större kostnader om regionen väljer att bekosta hemförlossningar?
– Vi vet inte så mycket om kostnaden. Men hemfödslar kostar ju ingen vårdplats, alla personalkategorier på plats och overheadkostnader. Oavsett vad som behövs. Många som föder hemma är mycket välinformerade. Ska vi verkligen använda sjukhus resurser när det gäller friska kvinnor som har en stark önskan om något annat?
”Kräver resurser”
Maria Jonsson har arbetat många år som förlossningsläkare vid Akademiska sjukhuset. Hon är emot förslaget, just av säkerhetsskäl.
– Det är inte möjligt att förutse om någon allvarlig komplikation kommer att uppstå i samband med en förlossning. I en sådan situation är det säkrare för både den födande och barnet att vara på sjukhus. Två barn dog i samband med hemförlossning i Stockholmsområdet under 2023.
Maria Jonsson pekar även på resursfrågan. Det är nämligen brist på barnmorskor i regionen.
– Det är liten andel som vill föda hemma men organisationen kring hemförlossning skulle kräva en del resurser, främst erfarna barnmorskor. Sjukvårdens resurser ska, enligt Hälso- och Sjukvårdslagen, gå till de som har störst behov. Prioriteringen borde då inte vara friska med normal graviditet. Socialstyrelsen gav hemförlossning låg prioritering (i arbetet med att ta fram nationella riktlinjer) och anser att insatser för grupper med svårare hälsostånd är viktigare. Det är mot denna bakgrund svårt att förstå regionens prioritering här, säger Maria Jonsson, och fortsätter:
– Evidensläget kan också diskuteras. De studier på hemförlossningars säkerhet som finns har låg tillförlitlighet.