Inte bara bögar, inte bara män – alla kan njuta av analsex. Det är Robert Jacobssons glada budskap. Dagens ETC träffar sexologen och doktoranden i en svettig botanisk trädgård för ett samtal om rövens potential.
– Vill man så är den kungsvägen till att släppa på kontrollen, och låta sig vara sårbar.
”Revolutionen sitter fem centimeter in i röven.” En skylt, en knuten näve och långrandiga, regnbågsfärgade leggings. Bilden är från 2015 och tagen inför en Prideparad i Malmö, där Robert Jacobsson bodde då.
Vad är det för revolution?
– Dels handlar det om att många som är emot Pride är det för att de tycker att det är för mycket fokus på sex. Men jag tycker att Pride handlar väldigt mycket om sexuell frigörelse, säger Robert Jacobsson när Dagens ETC möter honom i Bergianska trädgården i norra Stockholm.
Dessutom har den cis-manliga sexualiteten ofta reducerats till kuken och dess stånd, fortsätter han. Alla ”issues” kring manlig sexualitet kopplas till erektion, prestation och för tidig eller för sen utlösning.
– Jag tror att det finns en väldigt stor potential med röven som många inte har utforskat.
Pokémon go för bögar
Ett decennium har gått sedan bilden togs. Sedan dess har Robert Jacobsson lämnat Malmö för Stockholm, där han fortsätter att uppvigla till rövrevolution – nu i akademin.
Inom ramen för en avhandling i genusvetenskap undersöker han queera mäns anala sexualitet i digitala miljöer. Under tre månader har hans informanter skrivit dagbok om hur de använder dejtingappen Grindr för analsex.
– Min uppmaning har varit att utgå från den egna kroppen, och hur erfarenheter, tankar och känslor är kopplade till den. Det blir väldigt individuellt för varje person, var man förlägger kåthet till exempel. Om man uttrycker att man är ”rövkåt”, vad betyder det? Är man kåtcentrerad i röven? Vad tar röven för plats i sexet?
Att Grindr har blivit så central för avhandlingen beror bland annat på att majoriteten av queera mäns sexträffar numera sker genom appen. Det upplevs som både bra och dåligt, säger Robert Jacobsson. Grindr fungerar som en slags ”Pokémon go för bögar”; man ser vilka som är i närheten, vilket sänker tröskeln för att träffas och ha sex. Samtidigt plågas användarna av den utseendefixering som frodas på appen.
– Alla appar har ju olika ”features” som möjliggör eller förhindrar olika praktiker, fortsätter Robert Jacobsson, och exemplifierar:
– Om du gillar analsex som inte innefattar penetration, hur uttrycker du det? Är du top eller bottom då? Och om du vill bli fistad [penetreras med knytnäven, reds. anm.] exempelvis? Använder du emojis eller har du en bild i ett album som visar ett mer öppnat hål.
Rektumfritt på sociala medier
Generellt, oavsett hål och hålets öppenhet, är penetrationsfokuset ofta för stort, tycker Robert Jacobsson. Det gör att människor begränsar sig.
– Man kanske är top men har alltid haft en fantasi om att bli slickad, fast man kanske inte vill bli penetrerad. Breddar man synen på röven som ett område med många erogena potentialer så kan alla oavsett penetrationspreferens leka med den på olika sätt.
Innan doktorandstudierna arbetade Robert Jacobsson som journalist på Sveriges Radio. Många känner igen honom som programledare för det nu nedlagda sexprogrammet Ligga med P3. Nu varvar han avhandlingsarbetet med föreläsningar och workshops som sexolog.
I båda rollerna vill han använda ett språk han upplever som sexigt snarare än kliniskt – något som inte går hem på Facebook och Instagram. Använder han ord som ”rumpa”, ”butt”, ”arse”, ”ass” och ”rektum” kan han få sitt innehåll borttaget med en varning.
– Det leder till självcensur och osynliggörande av queera människors verklighet. Och i längden tror jag att det skapar väldigt mycket skam, kommenterar Robert Jacobsson.
Hiv lever vidare – bortom aidsepidemin
Slemhinnorna i analöppningen är extra mottagliga för hiv, vilket är orsaken till att viruset har varit bögars skräck och plåga i generationer. Med kondom och den profylaktiska medicinen Prep går det att effektivt förebygga spridning. Dessutom har bromsmediciner blivit så effektiva att hivpositiva kan leva nästan som vanligt, utan risk för att överföra viruset till andra. Ändå fortlever stigmat.
– Hiv är ständigt närvarande på olika sätt. Det gör att en del begränsar sig och inte vågar göra sådant de hade velat, säger Robert Jacobsson.
– Men jag tror att Prep har varit förlösande för många eftersom de slipper gå runt och oroa sig när de tar medicinen.
Samtidigt som det är viktigt med kunskap om hiv och andra könssjukdomar, vill Robert Jacobsson bredda perspektivet när det kommer till analsex. Inom forskningen faller njutning och existentiella vinklar alltför ofta ur fokus, anser han.
– Människor har ju större behov än att bara undvika sjukdomar.
Sårbarhetens zon
Sedan 1990-talets kampanj ”våga vägra bakvägen” har sexspalternas primära budskap för kvinnor som har sex med män varit att de måste lära sig att säga nej – en uppmaning som inte varit lika vanlig när det kommer till vaginalt sex. Att kvinnor skulle kunna vilja använda sin röv sexuellt har indirekt framställts som otänkbart.
Denna snedvridning hör ihop med föreställningen om att analsex alltid hör till kategorin ”hårt” sex, och att den som blir påsatt per automatik domineras eller till och med förnedras, förklarar Robert Jacobsson.
– Röven är en tydlig antites till det traditionellt maskulina. Enligt dessa normer är det värsta en man kan vara med om att bli penetrerad, eftersom han på så sätt förlorar kontrollen – och görs till en så kallad kvinna.
Samtidigt är det just däri som rövens kanske största potential ligger, menar Robert Jacobsson.
– Vill man så är den kungsvägen till att släppa på kontrollen, och låta sig vara sårbar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.