Men enligt Livsmedelsverket är energidryck inte att rekommendera som törstsläckare vid träning. För ungdomar kan det till och med vara direkt farligt att klunka i sig den koffeinstinna drycken.
Därför reagerade Markus Karlsson när han skulle köpa ett gymkort på gymkedjan Nordic Wellness till sin 13-åriga son. Med sig fick han en påse med foldrar och instruktioner – och en energidryck.
– Receptionisten sa att den bara innehöll 100 mg koffein, som att hon ville sälja in den. Jag kan inte förstå varför det finns med i ett sådant här paket till en 13-åring.
Varningar från skolan
Enligt organisationen Svensk Dagligvaruhandel bör energidryck inte säljas till barn under 15 år. Återförsäljare rekommenderas också att ”vara uppmärksamma på om ungdomar över 15 år köper energidrycker i en sådan omfattning att det kan leda till överkonsumtion eller missbruk”.
Branschöverenskommelsen kom till efter varningar från skolan om ungdomars koncentrationsproblem efter intag av koffeinhaltiga energidrycker. Oorganisationen nämner också symptom som oro och ångest som motivering för åldersgränsen.
Ändå finns de i automater inne på Nordic Wellness och på gymmets webbshop. Där skriver företaget att produkterna kan intas både inför och under träning – även om vissa av produkterna i det finstilta avråder barn och gravida från drycken.
– Vad fan gör de där energidryckerna på en gymkedja, oavsett ålder? säger Markus Karlsson.
Orsakar abstinens
Barnhjärtläkaren Peter Munkhammar har gjort flera uttalanden i media om riskerna med energidrycker. Han anser att ålderskontrollen är för slapp.
– Barn konsumerar energidrycker ohejdat, och handeln ser att det finns inkomster att få av att fronta dem vid kassan, säger han.
– Koffein är höggradigt beroendeframkallande och ger upphov till ett missbruksbeteende där allt högre doser koffein blir nödvändiga för att uppnå önskad effekt, och uteblivet intag orsakar abstinens.
Kylar fulla med energidryck
Dagens ETC har utan resultat sökt kedjans vd Magnus Wilhelmsson för att fråga om alla 13-åringar som tecknar gymkort får energidryck på köpet eller om det som hände Markus Karlssons son var ett misstag.
För att få svar besöker vi istället två Nordic wellnessgym i Göteborg och säger att vi vill köpa gymkort till barn.
På en anläggning vid Järntorget syns kylarna med energidryck från utsidan. Två välfyllda skåp med glasdörrar och belysning.
På en annan på Drottninggatan ser det likadant ut.
På båda ställena får vi beskedet att det är åldergräns för att köpa energidryck.
Hur kontrollerar ni att det efterlevs?
– Din sons ålder kommer upp när han blippar sitt kort, säger tjejen bakom kassan på järntorget.
– De får visa leg, säger killen bakom kassan på Drottninggatan.
Men snart visar det sig att försäljning inte alltid sker med någon som kan kontrollera ålder på den som handlar.
– Vi har ju selecta-automaterna säger han och nickar in mot gymmet. Där kan de ju...
...handla utan kontroll?
– Ja.
Vill helst stoppa
I dag säljer de flesta gym energidryck till sina medlemmar. På Friskis och svettis höll man länge emot och sålde inte energidrycker på sina anläggningar. Generalsekreterare Janna Hellerup Ulvselius är kluven till försäljningen.
– Jag tycker inte att vi ska sälja energidryck alls. Men det är min personliga åsikt och inte Friskis och svettis åsikt, säger hon.
Hon förklarar att alla Friskis och svettis föreningar är sina egna och att riksföreningen inte har kontroll över det. Men att man faktiskt ser över om det ska finnas några gemensamma rekommendationer för vad som ska säljas och inte.
– Några föreningar säljer, några inte. De som säljer har satt samma åldergräns som butikerna. Det är rimligt, säger hon.
Johan Thor, verksamhetschef på Friskis och svettis i Jönköping, en av de föreningar som säljer energidryck, är mer positiv.
– Vi väntade länge med att ta in energidryck, men vi märkte att det fanns en efterfrågan och det tillhör utbudet i samhället så himla mycket idag. Vi kände att vi ger en bättre service om vi har det, säger han.
Hur gör ni för att se till att åldersgränsen hålls?
– I receptionen kollar vi så gott det går. Om det är tveksamt så frågar vi. Det är ju inte så att man tar jätteskada av en sådan dryck om man är 14 och ett halvt år och i och med att priset är så pass högt som det är resonerar vi att det blir lite självreglerande. När en burk kostar 33 kronor står 14-åringarna inte där och köper.
Samtidigt går det att köpa energidryck i oövervakade automater i gymmet, medger han.
– Jag tror att det är självreglerande, jag ser sällan att yngre köper i automaterna, säger han.
Även på Sats säljer man energidrycker. Gymmet har dock en åldersgräns på 15 år för att få träna ensam.
– Det är inget stort problem för oss att yngre vill köpa energidryck. Personer under 15 år måste träna tillsammans med en förälder, skriver Silje Garberg Ree, produktchef på Sats i Norden i ett mejl till Dagens ETC.
”Direkt livsfarligt”
Peter Munkhammar är framförallt orolig att människor med okända hjärtfel kan få i sig energidryck. Då kan det vara direkt livsfarligt. Han avråder därför alla från att inta den här typen av produkter, särskilt i samband med alkohol – och träning.
– De flesta klarar ju av det, men det finns de som inte gör det och då blir det helt enkelt riskfyllt.
Livsmedelsverket avråder från att släcka törsten med energidryck vid träning medan Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet anser att det för en vuxen person på 70 kilo är riskfritt att inta upp till 200 mg koffein mindre än två timmar före träning.
Peter Munkhammar håller med om att mindre mängder koffein inte utgör någon signifikant risk. Nackdelarna och riskerna gör det ändå lämpligt att vara försiktigt. Enligt honom är det många inom läkarbranschen som delar hans uppfattning.
– Jag vill ha nolltolerans på energidrycker för barn. Det finns ingenting i dem som de behöver, utan är bara potentiellt farligt.
Johan Ålander är toxikolog på Livsmedelsverket. Han bekräftar att energidrycker saknar egentlig fördel, och att det finns en risk med att överdosera. Främst är det koffeinet som påverkar, och barn är särskilt känsliga.
– Dels är de inte vana, så de påverkas tidigare. Dels har de lägre kroppsvikt. Därför påverkas de mycket mer av energidrycker än vuxna.
Markus Karlsson heter egentligen någonting annat.