En gratis grönsakskasse i veckan, under sju månaders tid, för alla gravida. Grönsakerna kommer från lokala ekobönder, som i sin tur får betalt av staden Strasbourg.
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Sedan ett år tillbaka får gravida i Strasbourg ekologiska grönsaker gratis genom ett särskilt stödprogram från staden. Tanken är att skydda dem och deras barn från hormonstörande ämnen som har kopplats till många olika sjukdomar. Men också att förändra samhället och den europeiska kemikalielagstiftningen.
– Gravida kvinnor är mäktiga förändringsagenter, säger läkaren och politikern Alexandre Feltz.
Leslie Saladin, 38, kikar ned i papperspåsen med närproducerade ekologiska grönsaker som hon hämtar varje vecka på kulturcentret i Neudorf, en arbetarstadsdel i Strasbourg. Magen putar under vinterjackan. Hon jobbar med marknadsföring på ett it-bolag och är en av 800 gravida och nyblivna mammor som har fått ett så kallat ”grönt recept” utskrivet av sin läkare eller barnmorska. Detvar ett vallöfte från Strasbourgs borgmästare Jeanne Barseghian, som representerar det gröna partiet Ekologisterna. I början av 2023 utlystes den första omgången av programmet, till en kostnad av en halv miljon euro, eller 5,6 miljoner kronor.
I praktiken innebär det en gratis grönsakskasse i veckan, under sju månaders tid. Grönsakerna kommer från lokala ekobönder, som alltså får betalt av staden. I receptet ingår också två informationsträffar där gravida får lära sig om hormonstörande ämnen och vad de kan göra för att skydda sig själva och sina familjer. Det kan till exempel handla om att blanda egna rengöringsprodukter, eftersom de som finns på marknaden ofta innehåller gifta evighetskemikalier av typen PFAS. Kvinnorna uppmuntras också till att byta ut sina telfonpannor, som även de kan innehålla PFAS. Huruvida dessa kan sprida sig från kokkärlen och utgör en fara för liv och hälsa är dock omdiskuterat. Kvinnorna varnas också för att farliga kemikalier kan finnas i smink, plastnappar och klorerade blöjor.
Börjar med forskning
Men träffarna bygger på vetenskap. Det säger Alexandre Feltz, familjeläkare och kommunalråd med ansvar för hälsofrågor. Han är också upphovsman till det gröna receptet. Det här är inte första gången han agerar föregångare. För elva år sedan övertalade han Strasbourgs dåvarande socialistiska borgmästare att införa fysisk aktivitet på recept i staden. Idén spred sig och är nu en del av hälso- och sjukvården i hela Frankrike.
– Jag är läkare, akademiker och politiker. Så jag börjar alltid med forskning. Allt fler studier visar att hormonstörande ämnen, det vill säga kemikalierna som omger oss, påverkar oss, och särskilt gravida kvinnor och deras barn, inklusive på fosterstadiet. Det här är ett sätt att förebygga risken för hormonella störningar och de sjukdomar de orsakar: cancer, fetma och diabetes, tidig pubertet hos flickor, sämre spermakvalitet, låg födelsevikt och missfall, sköldkörtelproblem.
Hittills har 800 kvinnor, eller ungefär var fjärde av alla gravida i Strasbourg under 2023, fått ta del av 13 000 ekokassar. Alexandre Feltz är nöjd med utfallet. Han ser det som ett viktigt politiskt projekt. Ett som uppmuntrar till en sund livsstil, stöttar ekojordbruk, och även har en social rättviseaspekt då det vänder sig i första hand till mindre bemedlade hushåll.
– Varje gravid kvinna påverkar ett par personer i sin omgivning. Gravida kvinnor är väldigt mäktiga förändringsagenter, säger han.
Lobbyister sätter reglerna
Strasbourg är också säte för en annan typ av makthavare – Europaparlamentet. EU-kommissionen har länge lovat en översyn av den gemensamma kemikalielagstiftningen, men mycket tyder på att det kommer att dröja. Anledningen sägs vara motstånd från näringslivet.
– Det vi har nu är ett skräckscenario! Kemikalier finns överallt, för det är företagslobbyister som dikterar reglerna som dödar oss, suckar Alexandre Feltz.
Tillbaka på kulturcentret i Neudorf träffar Dagens ETC sjuksköterskan Julie Thomas, 34, och hennes bebis. Hon är glad över såväl grönsakerna som möjligheten att delta i utbildningsträffarna.
– Jag har tagit till mig många av råden och förändrat min livsstil. Jag har bytt ut alla mina kokkärl och gör numera egna rengörningsprodukter. Jag har också rekommenderat mina gravida vänner att be sin läkare om ett grönt recept, säger hon.
Men Leslie Saladin, hon som funderade över pak choien, säger att hon är lite skeptisk till delar av informationen hon fick på träffarna.
– Det kändes inte alltid vetenskapligt, säger hon.
– Men jag är väldigt glad över grönsakerna, särskilt de som jag inte kände till tidigare. Det har varit spännande att testa på dem och laga nya recept!
Fokus på foster
Pauliina Damdimopoulou är knuten till Karolinska institutet där hon leder en forskningsgrupp som studerar huruvida kemikalier påverkar kvinnans fertilitet. Hon tycker att projektet låter intressant och relevant.
– Som forskare tycker jag att det är viktigt att minska exponering för farliga kemikalier i samhället generellt. Här måste lagstiftningen komma in, och det är djupt beklagligt att de planerade kritiska uppdateringarna av EU:s kemikalielagstiftning Reach inte har blivit av som lovat och planerat.
Hon tycker att det är väl motiverat att fokusera på gravida kvinnor, deras foster och barn.
– Tidig utveckling är särskilt känslig för miljöeffekter. Men det är exponeringen totalt i samhället som är viktigt, och därför bör alla engageras.
Hur oroliga är då svenska EU-parlamentariker? Centerpartiets Emma Weisner tycker att det är viktigt att få bort farliga ämnen och ersätta dem med oskadliga alternativ. Hon tycker också att det är ett arbete som görs bäst inom EU-samarbetet, men beklagar att det ibland går långsammare än önskat.
Några gratis matkassar till gravida tycker hon inte behövs i Sverige.
– Svenskodlad frukt, grönsaker och rotsaker är nämligen i stort sett fria från rester från kemikalier. För hormonstörande ämnen är det inte frukt och grönt du behöver tänka på som gravid, utan det är de kostråd som finns gällande fisk till exempel som är bra att följa, säger Emma Weisner.
Pär Holmgren (MP) tycker att det är bra att Strasbourg går före med lokala åtgärder.
– Men det skulle egentligen inte behöva ske. EU borde agerat för länge sedan och skärpt sin kemikalielagstiftning. Det skulle komma en uppdaterad kemikalielagstiftning från EU innan den här mandatperioden är slut, men det är struket. Det är faktiskt inget annat än en praktskandal. Det är sorgligt att se hur kommissionen lägger sig platt för kemikalielobbyisterna, säger Miljöpartiets EU-parlamentariker.