– Jag ville hitta buljongtärningen i lyckosoppan, det som ger mest smak på livet, säger hon.
Hon såg sig om i forskningen, och upptäckte något hon tidigare missat. Sociala relationer och stärkande sociala sammanhang får oss inte bara att trivas bättre med livet. Vi blir även stärkta fysiskt, och det är inte bara parrelationer som räknas.
– Personligen tycker jag att det är skönt, det handlar inte bara om ens partner utan om hela ens sociala universum.
Måste prata om flocken
I tidigare undersökningar och metaanalyser fann hon de klassiska livvstilsvanorna på listan över vad som har kraftfull effekt för att leva länge: håll vikten, träna regelbundet, sluta röka, skär ner på alkohol. Med det som toppade listan var stärkande sociala sammanhang och på plats tre fanns goda relationer.
– Varför har vi inte pratat om det? Om vi vill må fysiskt bra så är det klokt att investera i sina relationer. Dessutom tenderar goda relationer att få oss att göra fler bra val för vår hälsa, som att äta bättre, träna mer och söka vård tidigare.
Ju mer hon läste, desto mer bisarrt framstod det att lycka och självförverkligande ses som någonting individuellt. Hon fann att det inte alls är så människor fungerar.
– Jag kände att hela mitt fokus flyttades från att vi är små individer som är isolerade och själva bär ansvaret för hur väl vi lyckas och trivs i våra liv. Det är en befriande tanke tycker jag, det är mycket mer relevant att prata om flockens självförverkligande, vi behöver varandra för att hitta välbefinnande. Det har skiftat hela mitt perspektiv på lycka.
Går åt båda håll
Nu är Katarina Blom aktuell med boken Tillsammans-effekten, som handlar om hälsoeffekterna av goda relationer. Hon poängterar att relationer påverkar oss starkt, åt båda håll. Lika mycket som en god och stöttande relation stärker oss, kan en konfliktfylld och tärande relation göra oss sjuka och förkorta våra liv.
– Jag rekommenderar att känna efter hur det känns i kroppen efter att du träffat en vän. Om du känner dig mer självkritisk, otillräcklig, får skuldkänslor eller känner dig värdelös är det inte en god relation. Om jag ska koka ner vad en god relation är, så är det att den skapar en känsla av trygghet i min kropp.
För att kunna ha goda relationer till andra behöver vi också ha goda relationer till oss själva. Då kan vi också lära oss att hantera om vi blir stressade av personer i vår omgivning.
– En metod som jag tar upp i min bok är självmedkänsla. Om jag blir stressad i en relation så kan jag alltid vända mig till mig själv och ge mig själv trygghet, värme och lugn för att kunna gå ut i relationen och hantera det på ett konstruktivt sätt.