”Att rött vin kan vara bra för hjärtat har vi hört förut, men det finns så många fler hälsovinster med att avnjuta ett glas eller två. Eller vad sägs om finare hy, bättre humör och friskare tänder?” Det lovar tidningen Elle 2018. ”Här är vinet som är nyttigast av alla” lockar Expressen samma år.
De rubrikerna gör oss så glada men tyvärr är det inte sanna.
– Människor vill gärna rationalisera sina val. Vi vill tro att de saker vi väljer att göra är bra för oss. Så fort det skrivs att det är nyttigt att dricka alkohol eller att äta choklad får det väldigt stort genomslag, säger Frida Dangardt.
Men de här hälsoråden kan vi tyvärr bara glömma. Frida Dangardt, som ingått i en internationell forskargrupp som tittat på alkoholens betydelse för bland annat högt blodtryck, berättar att det är resultat från gamla studier som hänger kvar.
– Att ett glas vin om dagen ska vara bra kommer från gamla studier där man inte kontrollerat andra faktorer som också påverkar hälsan. En person som har hög inkomst, är välutbildad, tränar och äter hälsosamt, den personen dricker väldigt ofta också måttligt, kanske ett glas vin om dagen. Då är det svårt att veta vilka av alla de här sakerna som gör att personen har bra hälsa.
”Oj vi hade fel”
Frida Dangardt berättar att det under de senaste åren kommit många nya studier som motbevisar de gamla rönen.
– De senaste fem åren dräller det av studier som motsäger den här myten ganska kraftigt. Nu har man tittat på gammal data med nyare metodik och kunnat säga: oj, vi hade visst fel förra gången!
Nu har forskarna använt mer moderna metoder när de tittat på alkoholanvändandet.
– De visar att det inte finns några positiva effekter med att dricka alkohol utan bara negativa.
Men det budskapet är svårare att få ut. Och enligt Frida Dangardt är även vården i många fall dålig på att informera sakligt om alkoholens påverkan på hälsan. Hon berättar att studier visar att läkare som själva dricker alkohol regelbundet är sämre på att upplysa patienterna om riskerna.
– När vi för några år sedan skrev en rapport om att det inte är nyttigt att dricka lite heller, fick vi en replik i Läkartidningen av två ganska väletablerade doktorer som frågade ”ska medelålders inte få dricka alkohol utan dåligt samvete längre”? Då har man missuppfattat vårt budskap. Vi vill att man ska ge rätt information så att människor kan fatta ett välinformerat beslut. Man ska inte ljuga för folk.
I strid med Wold
Att ge dåligt samvete eller skuldbelägga är begrepp som ofta hörs i alkoholdebatten. Frida Dangardt har gett sig i strid med den inflytelserika professorn Agnes Wold om alkoholbruket bland mammor.
– Där tycker Agnes att man ska sluta skuldbelägga mammor och jag tycker att man ska skydda våra barn.
I våras kom de nya nordiska näringsrekommendationerna där nu även ammande kvinnor avråds från att dricka alkohol. Agnes Wold kallade beslutet för ”bakåtsträvande och moralistiskt” i Svenska Dagbladet. Agnes Wold har tidigare sagt att även gravida kan dricka upp till nio glas per vecka.
– Det finns jättemycket forskning som visar att det är farligt för fostret att dricka alkohol när man är gravid. Och de få studierna som finns när det gäller amning visar att alkohol påverkar barnets sömnmönster och hur mycket mjölk barnet dricker. Man ska inte ljuga för folk. Och tyvärr är det det som Agnes Wold gör när hon säger att det inte är farligt.
Frida Dangardt efterlyser mer saklig information i debatten och hon vill att sjukvården blir bättre på att ta upp drickandet med patienterna.
– Vi vet att de här riskerna finns och då ska man få fatta sitt eget beslut efter det. På samma sätt som man väljer att äta godis fast man vet att det inte är nyttigt, borde vi tänka kring alkohol. Inte låtsas som att det är nyttigt.