En som vet hur det är att spela fotboll och ha mens är Ellen Gibson. Hon blev svensk mästare i fotboll när Hammarby vann guld på IFK Norrköping i helgen. Hon tycker att Fotbollförbundets initiativ är bra.
– Det är bra att man vill utbilda och öka medvetenheten om kunskapen om menstruation. Alla ska känna att man kan ha en öppen dialog. Mensen påverkar alla olika, men det ska vara ett supernaturligt ämne att prata om, säger hon.
I Hammarby pratar de öppet om mens och varje morgon fyller spelarna i ett formulär där de skattar ett antal frågor.
– Bland annat var man befinner sig i sin cykel. Jag tror att det är viktigt att man har den dialogen, så att man kan öka medvetenheten om hur man själv påverkas, säger Ellen Gibson.
Sågar mörka shorts
Men Helena Kopp Kallner, överläkare i gynekologi på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, är kritisk till råden. De saknar vetenskaplig grund och riskerar att normalisera problem som det går att få hjälp för, till exempel rikliga blödningar och kraftig mensvärk, säger hon.
Ledare uppmanas exempelvis att erbjuda spelare mörka shorts för att dölja att mensen läckt.
– Om man blöder igenom sina mensskydd och kläder, då blöder man alldeles för mycket, då ska man minska blödningen. Det finns receptfria hormonfria preparat som innehåller cyklokapron som minskar mensblödning, säger hon.
I materialet för unga tjejer nämns det att man inte ska blöda igenom ett mensskydd på mindre än fyra till sex timmar.
– Det är jättebra att det nämns, men varför inte i materialet för äldre spelare? Förutsätts man veta det? Folk gör ju inte det, säger hon.
Träna inte efter cykeln
Från gynekolog- och barnmorskehåll har man en väl beprövad metod som rekommenderas mot rikliga blödningar och menssmärtor. Nämligen hormonella preventivmedel, exempelvis p-piller.
– När det gäller kosten är man extremt specifik, och även kring hur man ska träna. Men när det kommer till att man kan söka råd hos en barnmorska och vilka läkemedel som finns nämns det knappt med ett ljud. Det tycker jag är knepigt, säger Helena Kopp Kallner.
Svenska fotbollförbundet säger i en kommentar till Dagens ETC att syftet med kampanjen i första hand inte är att ge medicinska råd, utan att bryta tabun.
– Vi ger inte medicinsk rådgivning i första hand, utan i stället ger vi alternativ för var man kan söka den hjälp som vi vet att läkare och sjuksköterskor kan ge. Det vi genom vår undersökning kunde se är att få tjejer överhuvudtaget pratar om mens, särskilt med sina tränare, det är därför vi vill bryta det tabut, säger Kristin Holm Geirsdotter, som jobbat med projektet på förbundet.
Tjejer och kvinnor får också lära sig via utbildningsmaterialet att det är viktigt att ladda upp med kolhydrater under en period i menscykeln, medan kroppen behöver mer protein i en annan period och järnrik kost är enligt utbildningsmaterialet ett bra sätt att komma till rätta med rikliga blödningar. Påstående som saknar stöd i forskningen.
– Det finns en massa studier som visar att det inte har någon effekt att träna efter sin cykel och de som visar att det ger en liten effekt är dåligt gjorda. Det begränsar kvinnor och skapar stress. Man ska inte bara träna, man ska träna rätt också och utifrån en menscykel som man ska hålla örnkoll på. Medan karlarna kan träna varje dag och hur mycket de vill, säger Helena Kopp Kallner.
”Viktigast att bryta tabu”
Hon tycker att råden problematiserar att vara kvinna istället för att hjälpa.
– Det är kvinnofientligt. Man säger att det innebär större problem, utmaningar och svårigheter. Att vara kvinna kräver att man ska träna rätt, äta rätt och tänka på vilka kläder man använder, så ett sätt som man aldrig skulle acceptera att någon sa till karlar.
Ellen Gibson å sin sida tycker att det varit till nytta att ha koll på var i menscykeln hon befinner sig.
– För egen del tycker jag det. Sen är det framför allt viktigt att prata om. Jag upplever inget tabu i mitt lag, men om man ser till sporten som helhet är det viktigt att det pratas om för det är världens mest naturliga del av livet för kvinnor och det är viktigt att man som ung tjej känner sig trygg att prata med sin tränare och kompisar om det, säger hon.