Hoppa till innehållet

Fiberrik mat kan skydda barn från glutenintolerans

Dagens ETC

|

Barn som äter mycket fibrer fram till två års ålder verkar löpa mindre risk att drabbas av glutenintolerans, eller celiak, enligt en ny observationsstudie från Lunds universitet. Särskilt tydlig var kopplingen hos barn som åt fiberrikt före ett års ålder. I den gruppen minskade risken att utveckla celiak senare i barndomen med nästan 40 procent för dem som åt tre gram mer fibrer än genomsnittet per dag.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser