Det är i ett inlägg med frågor från allmänheten som Irene Svenonius får frågan hur många förlossningar varje medarbetare tar hand om. Svaret lyder:
"Det varierar mellan verksamhet och säsong. Vår statistik visar att antalet förlossningar per medarbetare ligger mellan ungefär 30-40 per år, men som sagt varierar detta mellan avdelningarna. Och vissa pass kan vara väldigt tunga.”
En sak får man ge Irene Svenonius rätt i. Att det varierar mellan avdelningar. Särskilt när man buntar ihop förlossningsavdelningarna med eftervårdsavdelningarna, vilket är fallet med den statistik som Svenonius använder.
Dagens ETC:s faktakoll visar att siffran är det snitt man får om man tar alla förlossningar i Stockholm och delar det på antalet barnmorskor som jobbar totalt på sjukhusen. Då blir det mellan 30-40 förlossningar per år. Men om man bara tittar på de barnmorskor som faktiskt jobbar med förlossningar så blir det uppemot 100 födslar om året, enligt Vårdförbundet i Stockholm.
Räknar bara heltidslön
Under samma frågestund får Irene Svenonius frågan vad en barnmorska i förlossningsvården tjänar. Svaret är cirka 41 000 i månaden plus ob-tillägg.
Och ja, det stämmer, genomsnittslönen är 41 550 kronor. För den som arbetar heltid, alltså. När lönestatistiken sätts ihop räknas lönerna om till heltid för att vara jämförbara, enligt gängse regler. Men kruxet är att just barnmorskor i förlossningsvården är en grupp där väldigt många inte jobbar heltid. Enligt region Stockholm jobbar 60 procent av barnmorskorna heltid, och den genomsnittliga sysselsättningsgraden är 91 procent av heltidsmåttet.
Det finns inga uppgifter om vad det beror på att så många väljer att inte jobba heltid. Men Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, är övertygad om att det har med arbetsmiljön att göra och hon beklagar läget.
– Även om medellönen ligger på 41 000 så är det inte det man får ut. Vi har hävdat länge att det beror på arbetsmiljön att man inte vill jobba heltid. Det är ett stort problem för det påverkar inte bara lönen utan också pensionen och sjukpenning, säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.