– Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige, och bland akademiker utgör den över 50 procent av sjukfallen. Att satsa mer på förebyggande vård tror vi därför kan ge stora positiva effekter, säger Cecilia Fochsen på Akademikerförsäkring.
Bokar möte själv
Den som känner behov av att träffa en psykolog gör först en anmälan via Mina Sidor på Akademikerförsäkrings hemsida där man beskriver sina symtom och bokar ett första möte med en sjuksköterska. Därefter bokar man själv in digitala samtal med en legitimerad psykolog.
– Att det är digitala möten tror vi sänker trösklarna för att ta kontakt och få en inledande hjälp. Det tar mindre tid i anspråk och vi tror det underlättar för den som är i behov av den här typen av stöd, säger Cecilia Fochsen.
En annan fördel med de digitala psykologmötena som man enkelt bokar in själv vid behov, menar hon, är att man slipper gå via arbetsgivaren, då psykisk ohälsa kan upplevas som stigmatiserande.
– Ja, omständigheter kan ju göra det extra svårt eller känsligt att gå via arbetsgivaren när det gäller sådana här frågor.
Men hälsoförsäkringen är inte tänkt att ersätta företagshälsovården.
– Nej, företagshälsovården är en fantastisk tillgång som fungerar bra i de allra flesta fall. Vi ser det här som ett sätt att kunna hjälpa fler bara, säger Cecilia Fochsen.
En ny satsning
Akademikerförsäkring ägs gemensamt av Sveriges ingenjörer och fem andra Saco-förbund. Satsningen på en försäkring mot psykisk ohälsa i arbetslivet är de först med att introducera i Sverige.
– Vad jag vet är det inga andra fackförbund som erbjuder det här till sina medlemmar. Lanseringen av vår försäkring var första maj och redan första veckan kunde vi se att det var många medlemmar som ville använda sig av den, säger Cecilia Fochsen.
Växande problem
Psykisk ohälsa är inte bara den främsta orsaken till sjukskrivningar i Sverige, utan också ett växande problem.
– Vi ser att ett växande antal av sjukskrivningsfallen beror på psykisk ohälsa. Bakom de höga sjukantalen finns människor som lider, men också stora kostnader för samhället. Enligt Skandias rapport ”Samhällskostnaden av längre sjukskrivningar” var kostnaden för uteblivet arbete på grund av sjukskrivning 71 miljarder kronor 2022, säger Cecilia Fochsen.
Hon konstaterar att den psykiska ohälsan i arbetslivet främst drabbar kvinnor.
– Enligt Försäkringskassans rapport ”Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser” är sjukskrivningssiffran nästan dubbelt så hög bland kvinnor som bland män. Det skiljer sig även mellan branscher, där vård, omsorg och sociala tjänster ligger i topp. Det framkommer dessutom att människor som blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa är sjukskrivna längre.
Därför tror Cecilia Fochsen att den här typen av försäkringar kommer att sprida sig till fler branscher.
– Jag tror på förebyggande insatser oavsett bransch. Allt förebyggande arbete är viktigt för att människor ska slippa må dåligt och hamna i sjukskrivningar, säger hon.