”Har ingen större effekt”
Men enligt experterna finns det ingen större oro över smittspridningen. Magnus Gisslén är professor och virusforskare vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han tror inte att de tidigare typerna av restriktioner kommer att återinföras och menar att vi i stället kommer att behöva fortsätta lära oss att leva med viruset.
– Smittspridningen kommer av och till att vara hög i samhället, precis som nu. De tidigare typerna av restriktioner kommer inte att ha någon större effekt, och restriktioner kan inte finnas för evigt, säger Magnus Gisslén.
En annan grupp patienter
Risken finns att sjukvården kan komma att överbelastas. Men Magnus Gisslén menar att den typiska covid-19-patienten i dag skiljer sig från den i början av pandemin, vilket kan lätta situationen något för vården.
– I början av pandemin var det förhållandevis friska människor som kom in och behövde sjukhusvård. En och annan sådan patient ser vi nu också, alltså personer som inte är vaccinerade och kommer in svårt sjuka med typiska covid-symptom. Men de flesta som behöver sjukhusvård nu har allvarliga underliggande sjukdomar, till exempel sköra gamla människor, säger han.
Nya mutationer av viruset är inte bara möjliga, utan väldigt sannolika – men om man har en grundvaccinering och tidigare varit infekterad så är risken för allvarlig sjukdom mycket lägre, menar Magnus Gisslén.
Oro från facket
Inom Vårdförbundet finns en oro inför en ökad smittspridning, särskilt under sommaren då arbetsbördan redan är tyngre än vanligt.
– Många medlemmar har inte hunnit återhämta sig sedan pandemin och det finns en stor oro redan innan med tanke på sommar och ledigheter. Det är tufft att klara av sommaren överhuvudtaget och sjukvården är redan en pressad verksamhet i de flesta regioner, säger Janí Stjernström, Vårdförbundets vice förbundsordförande.
Ökad smittspridning är inte bara en risk för patienterna, utan även för hela sjukvården då sjukvårdspersonalen måste stanna hemma vid minsta symtom.
– Det vi ser är att många av våra medlemmar själva blir smittade och det är svårt med arbetsbelastning för de som blir kvar då.
Långt ifrån tidigare nivåer
Även Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet i Stockholm, tror att nya restriktioner är osannolika.
– Med tanke på den höga vaccinationstäckningen vi har och att dödstalen inte alls är i närheten av tidigare nivåer så är sannolikheten att restriktionerna kommer tillbaka som det var för några år sen inte så stora.
Vaccinen måste uppdateras
För att vi fortsatt ska kunna skydda oss mot sjukdomen krävs att vaccinen uppdateras i takt med de nya varianterna, säger han.
En sådan uppdatering utifrån omikronvarianten pågår just nu.
– Vaccinen vi har i dag är baserade på det ursprungliga viruset, de ger fortfarande väldigt bra skydd mot svår sjukdom och död men vi har sett att skydden inte sitter kvar alltför länge och inte ens en infektion ger ett långvarigt skydd, säger Ali Mirazimi.
Han säger att man fortsatt ska vara försiktig och göra så gott man kan för att inte bidra till smittspridningen.
– Nu när vi närmar oss skolstart och att folk återvänder till jobbet ska man vara lyhörd och försöka undvika andra om man känner symtom och med extra respekt för de allra sköraste och de äldsta, säger Ali Mirazimi.