Det förklarar professor Torbjörn Åkerstedt som forskar om bland annat sömn, depression och ljusterapi på avdelningen Klinisk neurovetenskap på KI.
– Det är huvudteorin, och att vår biologiska klocka då inte hinner med utan börjar släpa, och att klockans bottennivå då kommer in på dagtid och gör oss trötta och nedstämda.
Inte gjorda för norr
Även mörkret i sig spelar in som en faktor i sig och gör oss trötta och molokna, medan att exponeras för ljus har goda effekter på våra hjärnor även vintertid. Men det är själva förändringen av dagsljuset som är värst, förklarar han.
– Vi ser att maximum inte ligger när det är som mörkast i slutet av december, utan det är i mitten av oktober som flest har det svårt, och samma sak på våren.
Människans biologiska klocka är skapt för ett annat klimat, säger Torbjörn Åkerstedt. Även om vi är olika känsliga för ljusförändringarna så är det logiskt att vi påverkas.
– Människor är tropiska varelser som ska ha tolv timmar ljus och tolv timmar mörker. När man då bor på de här breddgraderna så ställer det till en del problem, och det här är ett.
Tips och råd
Maxa ljuset: Att exponera sig för rikligt med ljus på morgonen med hjälp av en dagsljuslampa har bevisat positiv effekt för vårt välmående. Även att lämna arbetsplatsen en stund under lunchen för att fånga en stund med dagsljus kan vara en god idé.
– Ordentligt med ljus hemma överlag påverkar också, även om det kostar lite pengar. Men det är effektivt. Så mycket ljus som möjligt både hemma och ute. Sen kan man naturligtvis åka söderut för att exponera sig för ljus om man har råd med det, och det är det ju många som gör nu på hösten.
Ät och drick uppiggande: Kaffe och eventuellt energidryck kan vara goda råd, eftersom de motverkar tröttheten.
– Sen skulle jag gärna se att folk äter mycket mer choklad när det är mörkt ute. Dels för att det är gott, men också för att det innehåller också ungefär samma energigivande ämnen som koffein.
Fysisk aktivitet: Det gäller att motverka den tunga, nedtryckande känslan många kämpar mot på hösten, och då är rörelse bra. Dels ökar serotoninproduktionen i kroppen, vilket hjälper till att stabilisera humöret, men också en rad andra hormoner som kan hjälpa dig.
Gör det som gör dig glad: Träffa vänner, läs en bok, titta på en komedi. Allting som gör dig glad.
– Det är alltid bra, det är ingen behandlingsmetod, men allt som piggar upp en och gör en glad är vettigt att ta till.
För motigt? Sök hjälp: Om symtomen är svåra och du har svårt att känna att det kommer att gå över, är det dags att vända sig till sin vårdcentral.
– Om det är begränsande, om du känner att du inte orkar och vill göra saker eller om livet känns svart utan att du kan se en ljusning så ska du söka hjälp. Det är de vanliga kriterierna som gäller.