Andelen fullvaccinerade som vårdades på iva i juni var drygt två procent. I juli och augusti var siffran omkring åtta procent. Och därefter har andelen stigit. I september var 23,4 procent på iva fullvaccinerade och i november hade den stigit till siffran 42,5 procent, enligt Svenska Intensivvårdsregistrets statistik.
Liknande tendenser har även synts i andra länder som ligger före Sverige i vaccineringen.
Utvecklingen kan vara ett tecken på något som flera internationella studier redan visat på: att vaccinets effekt avtar.
– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Nånstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid FHM, till DN.
Studier från flera länder visar att såväl skyddet mot att bli smittad och att bli allvarligt sjuk – och i värsta fall dö – minskar med tiden. New York Times har gått igenom studier från USA, England och Kanada gällande hur effektiva vaccinen är över tid mot symtom av covid-19. Exakt hur mycket de tappar i effektivitet skiftar ganska kraftigt mellan olika studier, men alla utom en av studierna visar att vaccinerna tappar effekt över tid.
Tredje dos till alla
Eftersom vaccinen visat sig tappa effektivitet över tid så rekommenderas en tredje dos, en påfyllnadsdos, för att öka skyddet. Alla över 18 år erbjuds nu en tredje dos i Sverige.
Vaccinutvecklarnas egen forskning var de första att visa att en tredje dos gav ett bättre skydd än enbart två doser. Liknande studier har därefter följt på flera håll och många länder har nu börjat ge påfyllnadsdoser.
Intervallen mellan andra och tredje dosen är sex månader. Prioritetsordningen för den tredje dosen i Sverige är den samma som för tidigare doser: äldre först, därefter går det neråt i åldrarna. Det är som sagt hos äldre som vaccinerna tycks tappa mest i effekt över tid.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström öppnade nyligen för att det kan komma att bli tal om ytterligare doser i framtiden.
– Blir inte pandemiläget bättre till hösten, och vi fortfarande har smittspridning på olika ställen i världen, är det mycket möjligt att det blir en fjärde dos, sa Bergström till GP.
Risker med nya varianter
Den nya varianten Omikron sprids snabbt över världen. Det har bland annat resulterat i flera europeiska flygstopp till länder i södra Afrika.
Varianten har visat sig ha många mutationer, varav de flesta är kopplade till det så kallade spikeproteinet, som gör att viruset fäster sig och tar sig in i kroppens celler. Liknande förändringar har upptäckts i varianter som Delta och kopplas till ökad smittsamhet och förmågan att undvika infektionsblockerande antikroppar. Mrna-vaccinen som används i bland annat Sverige lär immunförsvaret att bilda antikroppar mot just spikeproteinet.
– Det är mutationer som möjligtvis skulle kunna påverka hur bra immuniteten är i befolkningen i Europa. Vi kanske skulle behöva ändra vaccinet för att få ett bra skydd, sa Anders Tegnell till DN med anledning av den nya varianten.
Pfizer, Moderna och AstraZeneca har tidigare meddelat att de genomför forskning för att i framtiden kunna ta fram vaccin som är mer effektiva mot ännu okända varianter, enligt tidskriften Nature.