Cazzandra, 25, om smärtan från spiralen: ”Svimmade och kräktes”
Cazzandra Hellström i Burträsk tuppade av när hon skulle sätta in sin spiral, trots lokalbedövning.
Bild: Privat / Shutterstock
Dagens ETC
I USA kräver en våg av kvinnor att deras smärta vid spiralinsättning ska tas på allvar och nyligen ändrade den amerikanska folkhälsomyndigheten sina riktlinjer.
Även i Sverige vittnar kvinnor om smärta. Cazzandra Hellström, 25, fick så ont att hon svimmade och kräktes. Men överläkaren Helena Kopp Kallner vill inte att Sverige gör som USA.
– De allra flesta behöver inte smärtlindring, säger hon.
Kvinnan filmar sig själv med mobiltelefonen på väg till gynbesöket.
– Okej jag är på väg att sätta in en ny spiral. Det gör så jäva ont varje gång, säger hon.
I nästa sekvens ser hon plågad ut och säger att det känns som att någon vrider om hennes äggstockar. Klippet är en del av en våg de senaste åren, där amerikanska kvinnor kräver att deras smärta vid insättning av spiral ska tas på allvar. Kvinnornas berättelser har nu fått folkhälsomyndigheten i landet att ändra sina riktlinjer vid insättning av spiral. Alla kvinnor ska få ett samtal om smärtlindringsmöjligheter inför insättningen, vilket ska leda till att bedövning erbjuds oftare, rapporterar bland annat New York Times.
– Kvinnors smärta har inte tagits på allvar, säger doktor Beverly Gray, professor i gynekologi och obstetrik vid Duke University till tidningen.
I Sverige behöver man inte heller leta länge på sociala medier för att hitta kvinnor som delar med sig av smärtsamma upplevelser. I en Facebooktråd radas upplevelserna på varandra:
”Svimmade av och spydde av smärtor som var utom denna värld”, ”Spydde i chock” och ”fick sjukanmäla mig från jobbet”, är några exempel.
Andra skriver att det inte kändes alls. ”Lätt mensvärk någon timma efter, sedan back-in-business”, skriver en.
”Kommer kräva att bli sövd”
En av dem som har fått väldigt ont är Cazzandra Hellström, 25, från Burträsk. Hon valde spiral när hennes p-stav slutat funka. Men hon hade läst andra tjejers skräckberättelser om spiral i sociala medier och var väldigt orolig inför insättningen på gynmottagningen.
– Jag kände att jag var livrädd. Min sambo fick följa med som stöd och barnmorskan sa till mig att ta två alvedon och en ipren inför besöket. Det skulle räcka. Men när jag la mig i stolen och hon började kände jag att det kommer inte att gå, säger hon.
Barnmorskan sa att det syntes att hon hade jätteont och erbjöd henne en remiss till sjukhuset inne i stan. Någon vecka senare kom hon dit och fick träffa en gynläkare som sa att hon skulle få bedövning.
– Jag sa att jag vill ha allt, säger Cazzandra.
När hon skulle in med spiralen tuppade jag av och grät för att det gjorde så jävla ont, och så spydde jag.
Hon fick bedövningsspray och lokalbedövades med spruta vid livmodertappen innan spiralen sattes in. Läkaren nöp henne med en tång för att kolla att bedövningen tagit, och då kände hon ingenting.
– Men när hon skulle in med spiralen tuppade jag av och grät för att det gjorde så jävla ont, och så spydde jag. Det gick ganska fort men för mig kändes det som evigheter, säger hon.
Om hon någonsin ska sätta i en spiral igen så vill hon bli erbjuden mer än bara bedövning.
– Då kommer jag kräva att bli sövd, säger hon.
Vandrade till magsäcken
Flera av berättelserna på sociala medier i Sverige handlar om att kvinnor fått höra att det är normalt att känna smärta under och efter ingreppet. Det är precis vad Josefine, 34, från Skåne fick höra när hon satte in sin spiral för två och ett halvt år sedan.
– Det kändes som att något stack när jag satte mig ner, så jag fick sätta mig ner försiktigt. Det högg i magen emellanåt, men när jag ringde gynmottagningen sa de att det tar tid för kroppen att vänja sig, säger hon.
Jag fick bara höra att det inte var konstigt att det gjorde ont så jag ifrågasatte inte det.
I dag vet hon att det som gjorde ont var att spiralen flyttat sig. Efter att hon flera gånger ringt och bett om råd fick hon till slut komma in på en kontroll och då upptäcktes det att spiralen vandrat i kroppen. När hon till slut opererades hittades den i magsäcken.
Josefine, som inte vill ha sitt efternamn eller sin bild i tidningen tror inte att kvinnor förväntas stå ut med mer smärta än män i vården. Men hon hade önskat att hon fått komma på en kontroll när hon ringde in första gången.
– Jag fick bara höra att det inte var konstigt att det gjorde ont så jag ifrågasatte inte det. Jag intalade mig att det skulle känna så. Om jag hade fått komma in på en kontroll tidigare hade jag inte behövt må dåligt så här länge, säger hon.
Bättre med lugnande
I Sverige har Socialstyrelsen inga planer på att införa liknande riktlinjer som de i USA, skriver myndigheten i ett mejl till Dagens ETC. SFOG, svensk förening för obstetrik och gynekologi har en arbetsgrupp för familjeplanering, FARG, som arbetar med nationella rekommendationer för preventivmedel. Ordföranden Helena Kopp Kallner, överläkare i gynekologi på Danderyds sjukhus, är skeptisk till de nya amerikanska riktlinjerna.
– Jag ser positivt på att man påtalar att kvinnor ska ha rätt till smärtlindring vid smärtsamma ingrepp. Men det blir felaktigt när man talar om att en stor proportion kvinnor upplever svår smärta. Det stämmer inte alls överens med vetenskapen, säger hon och tillägger:
– Sedan ska man ha klart för sig att smärtlindring ofta innebär en invasiv metod som i sig är smärtsam. Då tycker jag att det är bättre att man erbjuder en kort sedering (lätt narkos, reds anm.) eller lugnande läkemedel. Det är ett problem att vi inte har tillräckligt god tillgång på det. Spiral är en så pass bra preventivmetod för kvinnor så jag tycker att vi borde kunna erbjuda det, i de fall det behövs. Men det behövs väldigt sällan, säger hon.
Många kvinnor beskriver att de får höra att det ska göra ont att sätta in spiral. Är inte det ett problem att prata så?
– Det gör ont. Vi ska sätta en tång i livmodertappen och sätta en spiral genom ett jättetrångt hål. Det är klart att det gör ont. Men har du stukat foten någon gång så gör det ondare. Att säga att det ska göra ont, att kvinnor ska straffas för att de är kvinnor håller jag naturligtvis inte med om, säger hon.
Helena Kopp Kallner säger att hon sätter många spiraler och att det nästan alltid går bra även på tjejer så unga som 13-14 år.
Vi ska sätta en tång i livmodertappen och sätta en spiral genom ett jättetrångt hål. Det är klart att det gör ont.
– Man ska inte skrämma upp kvinnor. Då orsakar man smärta, utan man ska informera realistiskt. Sedan ska man avbryta om kvinnan indikerar mycket smärta, och då erbjuda smärtlindring. Om kvinnan är oerhört rädd innan ska man naturligtvis diskutera vad man kan erbjuda, säger hon.
Är vården bra på det i Sverige i dag tycker du?
– Ja, jag tycker att vi är det. Vi har hög spiralanvändning. Jag tror att om kvinnor tyckte att det var överjävligt att sätta in spiral så hade vi haft en låg användning. I USA har man ju problem, spiralanvändningen är mycket lägre, säger Helena Kopp Kallner.
"Stod ut"
Uppskattningsvis har omkring 20-25 procent av kvinnorna i Sverige spiral som preventivmedel. Det finns ingen statistik över hur många som erbjuds att bli sövda vid insättningen av spiralen. För Ronja Pyyaho, 31, från Eskilstuna blev det i våras sista utvägen. Hon har tidigare haft hormonspiral för att slippa mensen, men när hon tog ut den 2017 gjorde det så ont att hon tänkte att hon aldrig skulle sätta in en ny.
– Jag var inte alls beredd på att det skulle göra ont att ta ut den, jag trodde att det var främst insättningen som skulle göra ont. Men jag stod ut, det är också lite galet att man gör det. Sedan dess har jag undvikit spiral trots att jag vet att det funkar, säger hon.
Ronja Pyyaho äter en medicin som gör att hormonspiral är ett av få preventivmedel hon kan ha så i våras bestämde hon sig för att ändå göra ett försök att sätta in en ny spiral. Inför besöket fick hon receptbelagda värktabletter, men det hjälpte inte.
– Det gjorde för ont. De kunde inte ens börja, bara de förberedande grejerna gjorde för ont. En vanlig gynundersökning gör ont för mig och jag har inte alltid blivit bra bemött. Men den här gången fick jag ett bra bemötande. Det kom en sjuksköterska som fick hålla mig i handen, men det gick inte, säger hon.
Försöket avbröts och hon blev erbjuden att sätta in spiralen på sjukhus under narkos.
– Det kändes som ett bra alternativ, även om det är läskigt att bli sövd och inte veta hur det kommer att kännas, säger hon.
Men hon är nöjd med beslutet och tycker att fler kvinnor borde erbjudas möjligheten att sövas.
– Jag lär inte vara den enda som har undvikit spiral på grund av smärta, säger hon.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.