– Den första ger en första aktivering av immunförsvaret, de följande doserna ska utöka antalet immunceller som långsamt klingat av. Man kan behöva återaktivera immuncellerna med jämna mellanrum. Gamla behöver ofta få påfyllning två gånger per år. Medan yngre har mer långlivade immunceller, säger Matti Sällberg, vaccinexpert och professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet.
Påtårsfri framtid
Ny forskning visar nu att det i framtiden skulle kunna bli möjligt att slippa påfyllnadsdoser för vaccin gällande vissa sjukdomar. Några av virusen där man skulle kunna applicera den nya metoden på tros vara Sars, Covid och Dengue. Det är ett forskarteam från College of Natural and Agricultural Sciences, University of California, Riverside som står bakom studien.
Om forskningen lyckas skulle man kunde slå ut alla framtida spår av viruset med enbart en dos. Men i nuläget har vaccinet bara testats på möss. Närmare bestämt nyfödda möss, vilket ger en indikation om att man kanske hade kunnat ge de här nya typen av vaccin på nyfödda.
Vanligtvis vaccinerar man inte barn under sex månader eftersom de kan ha antikroppar från sin mamma. Om små barn kan vaccinera sig behöver de inte längre vara beroende av sina mammors antikroppar.
Immunsjukdomar i sikte
Forskarteamet menar även att deras forskning kan göra att människor som saknar b- och t-celler, ofta personer med immunsjukdomar, som oftast inte har lika lätt att ta till sig vaccin, skulle kunna ta till sig av den nya vaccinet.
Vaccinet använder en försvagad version av viruset. Många befintliga vaccin använder liknande metoder. Skillnaden med den nya är att man inte behöver förlita sig på att kroppens egna immunsystem sätter upp ett svar på det injicerade viruset. I stället kommer det att aktivera ett system som kallas RNA-interferens, RNAi.
Matti Sällberg tror dock det är för tidigt att tro att vi i närtid kommer slippa hålla koll på alla påfyllnadsdoser.
– Det är en intressant observation och ett nytt sätt att tänka. Djurmodellerna visar att det finns en kvarvarande effekt av vaccinet utan påfyllnadsdos, men det är fortfarande svårt att veta hur det kommer appliceras på människor. Vi kommer nog att få förlita oss på påfyllnadsdoserna ett tag till.