Björn Hedensjö om att vara omtyckt: ”Jag behöver leva upp till en standard”
Dagens ETC
Dumpa snobberiet och bli en schysst person. Banalt kan tyckas – men verkningsfullt om du vill leva längre, bli befordrad och skapa meningsfulla relationer. Dagens ETC träffar psykolog Björn Hedensjö som enligt egen utsago inte skrivit en självhjälpsbok.
– Eller på ett sätt är det väl självhjälp såklart. Men jag tycker inte man ska tänka på det som en tävling när det gäller att vara så omtyckt som möjligt.
Alla vill bli omtyckta, tror den tidigare DN-journalisten och numera kändispsykologen Björn Hedensjö. Åtminstone på någon nivå – även de som säger att de inte vill det.
Det finns också en hel uppsjö fördelar med att vara omtyckt av sin omgivning, resonerar han i sin nya bok Omtyckta människor (Polaris Fakta). Det blir lättare att skapa hållbara och goda relationer och forskning visar att goda relationer gör att man blir gladare, är i bättre fysisk hälsa och till och med lever längre.
– Det blir lite mer räkmacka. Folk kommer att ta en i försvar när andra snackar skit om en. Folk kommer att ge en chans till om man begår misstag. Dörrar kommer att öppnas i alla möjliga sammanhang, säger han.
Han släpper in Dagens ETC till sin lägenhet på Södermalm i Stockholm och ber direkt om ursäkt för skoröran i hallen, barnen är skyldiga, säger han och ler. Han ger komplimanger för färgen på tröjan och låter fotografen bestämma platsen vi ska sitta vid. Det första intrycket är att han är en utomordentligt trevlig person. Men är det genuint eller bara knep för att vi ska tycka om honom?
Folk kommer att ta en i försvar när andra snackar skit om en.
En ursäkt löser en blunder
I boken beskriver han i alla fall att det är det genuina beteendet som gör att man faktiskt blir omtyckt och att vara omtyckt och att vara populär är två skilda saker. Att vara populär kan handla om att äga den dyra jackan på högstadiet. Det är en status som är flyktig. Att vara omtyckt är mer baserat på vad man på psykologspråk kallar för prosociala beteenden.
– Att vara en bussig människa på olika sätt. Det är något mycket mer beständigt.
Så hur blir man en omtyckt person? Björn Hedensjö har många tips. Ett sådant är att använda någons namn i konversationer. Innan intervjun bestämmer vi träff via sms. Björn Hedensjö använder då namntricket till reportern men skriver fel, Sofia istället för Sofie.
– Det var ju ett riktigt fiasko. Jag skrev det på språng. Så jag får skylla på det. Då får man bara be om ursäkt.
Du är ursäktad! Men skulle du säga att du är mer självmedveten nu när du anses vara expert på det här området?
– Ja, men det har varit väldigt roligt faktiskt. Jag var precis på bokmässan där jag hade många events och så kanske det blev lite sent på kvällarna. Då kände jag att jag behövde leva upp till någon typ av standard. Jag kan inte sitta på scenen och se sur ut. Men det är väl ingen dålig standard annars heller. Jag hade också min roligaste mässa någonsin. Det kanske finns ett samband där.
Då kände jag att jag behövde leva upp till någon typ av standard.
Övning ger färdighet
Björn Hedensjös bästa tips för att bli mer omtyckt snuddar vid hans bokmässebeteende: Bete dig som om folk redan tycker om dig.
– Det är lätt i teorin och svårare i praktiken kanske. Men då kan man göra det här lilla tankeexperimentet: Hur är jag i sammanhang där jag känner mig trygg? Jo, jag kanske tramsar mer. Skämtar mer. Drar anekdoter. Går in och hälsar glatt, ”hallå gänget”. Men så fort man blir lite osäker så blir man mer misstänksam.
Misstänksamheten grundar sig i att man vill ”vakta sitt bräckliga ego”. Att få en avmätt nickning till ett glatt ”hallå” kan lätt få en att känna sig lite tillplattad.
– Därför sätter vi krokben för oss själva. För att vi är så socialt ängsliga som art.
Men handlar det bara om social ängslighet eller också om personlighetsdrag? Vår kollega Max är exempelvis en person som alltid hälsar glatt oavsett situation. Han är också väldigt omtyckt. Men för mig som är lite mer introvert kommer inte det beteendet lika naturligt.
– Jag bygger boken på tre huvudpelare i omtyckbarhet. En är värme. Det handlar om det man uttrycker och det som Max är väldigt duktig på. Där har extroverter en tydlig fördel. Men sen har jag också en del som handlar om tillit. Och där skulle jag säga att introverter kanske har en fördel.
Björn Hedensjö menar också att det inte spelar så stor roll om det kommer naturligt för en. Övning ger färdighet. Den tredje pelaren för att bli omtyckt är att ha fokus på andra, det vill säga ställa frågor, ge komplimanger och ta emot komplimanger på ett generöst sätt. Men fokus på andra bör inte gå till överdrift.
– Personer som är självutplånande ägnar sig åt det jag kallar den osexiga snällheten. Den brukar vara ganska destruktiv, att man är dålig på att sätta gränser och sätter andras behov framför sina egna. Det brukar ofta vara ett ångestdrivet beteende och handlar egentligen inte så mycket om det prosociala, att man vill göra gott för andra.
Var en röv!
Björn Hedensjös tips här är att tillämpa ”rövometern”. Man kan vara 0 eller 100 procent ”röv”, men bäst är att kanske ligga på 30-40.
– Där blir man lite sunt självhävdande. För det handlar ju inte om att man alltid ska vara medgörlig. Utan tvärtom så tycker vi ju om när folk är tydliga med sina åsikter. Även om de tycker annorlunda än oss själva.
Bort med massa valfriheter.
Ett annat sätt för att få någon att tycka mer om en själv är att söka likheter. Både vad gäller intressen, erfarenheter, men även i kroppsspråk och tonfall. I sin bok tar han upp ett experiment där en AI-uppläsare recenserar böcker. Läser AI-rösten på ett mer introvert sätt uppfattas den som mer intressant för en introvert person och vice versa. Men exemplet belyser också något annat, att vi ibland kan vara för dömande kring vilka vi tycker om.
– Det är mysigt på så sätt att alla har sitt folk. Men det som är problematiskt är mekanismen som gör att vi har så nära till fördomsfullt tänkande, segregering och skev rekrytering. Så man behöver vara lite aktivt uppmärksam på det och anstränga sig så att man får in olika folk i livet.
Ditt fokus har legat på vad individen kan göra för att bli omtyckt men finns det någonting som samhället kan göra för att stärka toleransen för olika människor?
– Följer man tipsen i boken får man ett större utrymme att vara autentisk i mitt perspektiv, så jag förespråkar på så vis en pluralism. Men på samhällsnivå så har jag faktiskt en socialpsykologisk ingång. Det finns mycket forskning som tyder på att det kan vara gynnsamt om policyvägen gör att man möter olika människor. Skolan kan vara en sådan plats. Jag har en favoritlek på dejt som är vilken är din högraste och din vänstraste åsikt? Det brukar skapa dynamiska samtal för att folk blir tvungna att leva utanför sin komfortzon. Och min vänstraste åsikt är ett totalt förstatligande av skolan, som skulle vara bra i det här avseendet. Bort med massa valfriheter.