Att välja flersamhet kan vara en politisk handling
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Att leva flersamt handlar för de flesta om mer autentiska relationer, större autonomi och möjligheten att få fler behov tillgodosedda, visar en ny studie.
Studien slår hål på de klassiska fördomarna om att flersamma skulle vara omoraliska, hypersexuella eller inte kan binda sig. Fyra amerikanska forskare står bakom studien som kopplas till bland annat Ball State university och Sacramento State university. De har följt 63 deltagare i USA och identifierat fyra olika teman som ligger bakom deras vilja att leva flersamt.
En stor del av deltagarna angav att flersamhet passade deras värderingar kopplade till relationer bäst, att det gav en större autenticitet i sina relationer och en större känsla av samhörighet.
Aversion mot normer
Ett annat tema handlade om en aversion mot tvåsamheten som norm och ett missnöje med den formen av relationer.
Det tredje temat hör ihop med externa orsaker. Till exempel kunde det röra sig om personer som haft en monogam relation men träffat en till person och velat inleda en relation även med den. Det fanns även de som blivit intresserade av flersamhet genom positiv representation, till exempel via vänner eller populärkultur.
Det fjärde temat handlade om att de gavs chansen att utforska sin sexualitet i högre grad och få fler behov uppfyllda.
Uppgav politiska motiv
Catrine Andersson är docent i socialt arbete och har forskat mycket på just flersamhet i Sverige. Tillsammans med Charlotta Carlström gjorde hon en pilotstudie med 22 svenska deltagare mellan 2017 och 2023. Resultaten de fick liknar dem från den amerikanska studien.
– Men vi har också sett motiv som är politiska. Dels utifrån anarkistiska ideal, att inte vilja att staten eller samhällsnormer ska vara med och styra ens relationer. Det finns även motiv som är feministiska. En kvinna som vi intervjuade hade till exempel erfarenhet av att hamna i väldigt könsstereotypiska relationer med män. För henne blev flersamheten ett sätt att komma runt det.
Catrine Andersson säger att de vanligaste fördomar som folk har om flersamhet är att det skulle handla om otrohet.
– Ofta krävs det mycket förklaringar för att få folk att förstå att det finns samtycke och kommunikation bakom de flersamma relationerna. Det finns även mycket anklagelser om sexuell promiskuitet.
Heterosexuella kvinnor mer utsatta för fördomar
Det som mest förvånade Catrine Andersson när hon studerade flersamma är hur utsatta heterosexuella kvinnor kan bli för att de lever just flersamt.
– Till exempel intervjuade vi en kvinna som hade en gripande berättelse där hon fick höra att hon var en dålig mamma från sin ursprungsfamilj för att hon levde flersamt.
De kunde även märka att de äldre ofta anklagades för att leva onaturligt och omoraliskt, eftersom flersamhet förknippas med en yngre livsstil. Som äldre förväntas man leva mer enligt normen och slå sig till ro i en tvåsamhet.
Även queera personer kunde stöta på motstånd inom gruppen, men Catrine Andersson pekar på att det ofta finns större kunskap om flersamhet i queera sammanhang vilket gör det enklare att leva som man vill.
Varför rör flersamhet upp så starka känslor?
– Det handlar om hur vi skapar ordning i tillvaron. Flersamheten upplöser hierarkier. Att till exempel säga att alla relationer är lika viktiga och inte ha en kärleksrelation som går före andra upplöser väldigt mycket i det vi vilar på för att skapa begriplighet, säger Catrine Andersson och fortsätter:
– Från statens håll finns det också en väldigt stark position i att ha kvar äktenskapet som förhöjd form för relationen. Det finns en syn på att vi behöver det för att skapa stabila familjer. Tvåsamhetsnormen är en stark del av vår kultur.