– Det är häftigt, säger han.
Den nya boken 50 är det nya 70, utgiven av Polaris, är Ingmar Skoogs första populärvetenskapliga bok. Boken bygger till stor del på hans tidigare forskning, bland annat inom ramen för H70-studien, ett forskningsprojekt om 70-åringar som har rönt stor internationell uppmärksamhet och har pågått i över 25 år.
Ingmar Skoog tror att han har träffat fler äldre människor än de flesta. Något som antagligen har påverkat hans inställning till åldrande.
– Jag har en mer positiv bild av åldrandet än vad folk i allmänhet har, säger Ingmar Skoog.
Äldre blir allt yngre
Budskapet i den nya boken är precis som titeln antyder: en 70-åring idag har samma fysiska och intellektuella kapacitet och förmåga som en 50-åring hade för ett par decennium sedan.
Anledningarna till detta är flera.
– Jag skulle säga att det är en kombination av en massa grejer. Vi har fått ett välfärdssamhälle, vi är lediga mer och människor hinner vila upp sig och få tillbaka krafterna, bostädernas standard har förbättrats, vi äter nyttigare mat, mer fysisk aktivitet och stora medicinska framsteg, säger han.
Att stereotyper om hur en gammal person ska vara utmanas alltmer kan också bidra. Både till att 78-åringen inte nödvändigtvis behöver klä sig ”som en tant” och mellan könen. I boken tar han exemplet Mick Jagger, som inte direkt är sinnebilden av en 80-årig gubbe.
– Vi är mycket piggare idag, säger Ingmar Skog.
Lever hälsosammare
Ingmar Skoog menar att boken kan beskrivas som en kollektivroman om olika generationer som har fötts under 1900-talet och vid olika tidpunkter har passerat 70-strecket.
Dagens 70-åringar är födda sent 40-tal och tidigt 50-tal, och deras hälsa är betydligt bättre längre upp i åren jämfört med 30-talisterna.
– Betydelsen av historiska förändringar kan inte överskattas. Sociala reformer som införandet av semester 1938, men också penicillinet – som började användas på 40-talet – och på 90-talet medicin som reglerar det övre blodtrycket. Det har haft en otrolig betydelse för vår hjärt- och kärlhälsa.
Smartare med åren
När man är född spelar större roll än den biologiska åldern.
– När vi 2012 började titta på det här var jag förvånad över de enorma förändringarna över tid hos människor i samma ålder. Om man följer samma årskull och jämför med andra årskullar så ser vi att ålderseffekten är mindre än betydelsen av året du är född, säger Ingmar Skoog.
Min teori är att vi kommer att fortsätta se en förbättring, det är positiva nyheter.
Att det går utför både intellektuellt och fysiskt redan vid 20 stämmer inte heller.
– Den intellektuella förmågan förbättras tills du är i 50-årsåldern. Vi blir sämre mycket senare än vad man har trott och håller oss sedan på en ganska hög nivå upp mot 60-årsåldern, säger Ingmar Skoog.
Planar ut mellan könen
Något han också har kunnat se är att de olika årskullarna har en slags kollektiv personlighet, en uppsjö olika drag, som sätter sin prägel på gruppnivå. Medan det på individnivå skiftar mycket under en 40- eller 50-årsperiod, håller sig personligheten på gruppnivå sig relativt stabil över tid.
– På något sätt blir resultatet detsamma: om någon blir mer neurotisk blir någon annan mindre neurotisk, kan man säga. Män och kvinnors åldrande och personlighetsdrag är också mer lika än tidigare.
Huruvida 80 om ett tag kommer att vara det nya 50 återstår att se. Men det finns indikationer på att så kan bli fallet. Ingmar Skoog har påbörjat en studie om 85-åringar, och har hittills kunnat konstatera att demens minskar och fler klarar sig själva längre.
– Vi ska arbeta vidare och titta på 40-talister som blir 80. Min teori är att vi kommer att fortsätta se en förbättring, det är positiva nyheter.