Jag hörde ett radioprogram på P1 för cirka ett år sedan om Coop:s Änglamark Kogödsel och tomater som slutade växa eller dog. Samma sak hade då hänt mig två år i rad.
Enligt programmet skulle kogödseln innehålla besprutade sockerbetor. All gödsel i Sverige skulle kollas, men jag har inte hört något om hur det blev med det.
Nu ligger liknande påsar framme på Coop i Bollnäs till extrapris. Man undrar om det är samma innehåll fortfarande?
/ Kjelle Malmström, Bollnäs
Svar: Hej,
En jätteintressant fråga som kräver lite bakgrund.
För en tid sen larmade svenska amatörodlare, precis som du, om skador på tomat och chili. Bladen var missbildade och toppskotten ihopkrullade. De hade alla köpt organiskt* och/eller ekologiskt gödsel. Journalisten Lena Israelsson undersökte och upptäckte att gödsel, jord och flytande näring innehöll växtgifter.
Enligt den information hon fick fram hittar giftet till kompost, jord och gödsel via restprodukter från icke-ekologiskt jordbruk. Flytande KRAV-märkt näring innehöll till exempel ogräsgiftet klopyralid. Näringen tillverkades av importerad vinass – en restprodukt från sockertillverkning. Konventionellt odlade sockerbetor besprutas med just klopyralid och vips hamnade giftet i näringen.
Det här är alltså komplicerat men viktigt, eftersom jag ibland hör folk säga saker som ”Ekologiskt gödsel ska man ju inte köpa för det innehåller gift.” Vilket kan vara sant, men logiken är en tankevurpa. För om alla odlade ekologiskt så hade giftet inte funnits där till att börja med. Och även besprutade växter ska komposteras – allt vi drar upp ur jorden måste tillbaka till jorden, annars blir det minus på jordkontot.
Vinass är dessutom en bra näringskälla och restprodukter är perfekta i odlingen. Men eftersom det odlas för lite ekologiska sockerbetor blir det brist på giftfri vinass. På ett bakvänt sätt gör man alltså en insats för giftfri växtnäring genom att köpa ekologiskt socker. Det yttersta ansvaret har dock Kemikalieinspektionen, Jordbruksverket och liknande som bör förbjuda växtgifter som gör att vi inte kan odla våra egna ekologiska grönsaker.
Flera gödseltillverkare har nu slutat med vinass. En bra lösning på ett akut problem. Men… det är ju egentligen inte vinass som är problemet, utan klopyralid. Så för sjutton gubbar, sluta spruta! Tills det händer kvarstår frågan: hur undviker jag växtgifter?
Det enklaste är att göra egen växtnäring, på nässlor till exempel, eller hämta gödsel från närmsta stall. Om du saknar den möjligheten: kolla efter vinass på förpackning. Eller välj näring av annat ursprung, som sjögräs, fladdermusguano eller effektiva mikroorganismer till exempel.
Kommer vinass att säljas 2021? FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, har gjort en enkät och här några av svaren: Blomsterlandet ersätter vinass-produkter med annan organisk växtnäring. ICA slutar med flytande växtnäring med vinass (dock vissa blomstergödsel). Plantagen uppger att varje ny omgång med vinassbaserad växtnäring testas för bekämpningsmedelsrester. Weibulls fasar ut flytande organisk växtnäring baserad på vinass. Nelson Garden har stoppat försäljningen och letar efter en organisk ersättare. I skrivande stund hade inget svar kommit från Coop/Änglamark.
* Organisk näring är gjord på biologisk väg, till skillnad från konstgödsel som är syntetisk.
/ Elin Unnes, Författare, journalist och trädgårdsentusiast