27-åriga Maksim är en av de sista som lyckas ta sig över den finsk-ryska gränsövergången Vaalimaa under torsdagen.
Klockan tolv natten till fredagen den 30 september stängde Finland sin gräns för ryska besökare, samt förbjöd ryssar att använda Finland som transitland under resor till andra Schengenländer. Beslutet presenterades av finländska ministrar vid lunch på torsdagen och trädde i kraft bara ett halvt dygn senare.
Beslutet kommer efter att Estland, Lettland, Litauen och Polen den 19 september införde en likadan gränspolicy. Enligt den finska utrikesministern har explosionerna vid gasledningarna i Östersjön och de ryska, fejkade ”folkomröstningarna” i Ukraina påskyndat beslutet.
– Nu mobiliserar man reservister som ingår i kategori 1, jag är med i kategori 2 och riskerar bli inkallad nästa gång, säger Maksim till Dagens ETC.
Drömmen är att ta sig vidare till Milano där han hoppas kunna spela amerikansk fotboll i klubb. Kanske kan han till och med få ett kontrakt?
– Jag är emot Putin. Det har alltid funnits problem i Ryssland på grund av honom, och de problemen har blivit många fler sedan han började kriga mot Ukraina. Men ingen kan göra något åt saken. Man kan inte delta i protester för då arresteras man direkt, säger Maksim.
Ryska rekryteringsstationer vid gränsen
Inom EU råder det oenighet i frågan om gränsrestriktioner som ett svar på Ukrainakriget. Länder som Frankrike och Tyskland tycker det vore kontraproduktivt att stänga ute alla ryssar.
Finland och de andra länderna kommer fortsätta släppa in ryssar av humanitära, medicinska och familjerelaterade skäl. Men man kommer inte erbjuda skydd åt ryska män som Maksim, som flyr Putins krigsmobilisering. Paradoxalt nog kan det göra det lättare för Ryssland att samla ihop soldater, vilket riskerar förlänga kriget.
Löjtnant Marko Haapasaari vid den finländska gränspolisen kunde inte se någon ökning i antalet ryssar som ville korsa gränsen under torsdagen. Däremot var antalet ensamkommande ryska, unga män betydligt färre.
– I öppna källor kan vi läsa att det har dykt upp ryska militära rekryteringsstationer på andra sidan gränsen. Det kan var en av anledningarna.
Rykten tycks ha spridits om att ryska män riskerat bli tvångsmobiliserade om de försökt ta sig in i Finland.
Enligt Marko Haapasaari har gränspolisen inte mottagit några nya direktiv om hur man ska agera efter stängningen av gränsen. Men man förväntar sig behöva neka många fler än tidigare.
– Kanske har informationen inte nått fram till alla människor på andra sidan ännu, så de kanske kommer försöka komma in i landet som vanliga turister.
Vända sig mot omvärlden
På torsdagskvällen rullade en av de sista bussarna från Ryssland in i Finland. Ett fyrtiotal personer gick igenom passkontrollen. Masha, en kvinna i 40-årsåldern från Sankt Petersburg, var på väg till sin norska make och deras barn i Oslo. Hon bor dock för tillfället i Ryssland och vet inte hur hon ska kunna återvända till Norge i fortsättningen.
– Jag måste ju kunna besöka dem på något sätt. Det är tråkigt att behöva klaga, men det här känns inte rättvist mot vanligt folk. Ryssland är ett väldigt delat land där vissa stödjer regeringen, andra inte. Men det är inte vi som bestämt att det här kriget skulle börja.
Masha får tårar i ögonen. Hon antar att man med de stängda gränserna vill sätta ännu mer press på ryssarna, så att de protesterar mot Putins krig.
– Men då känner man inte till den ryska mentaliteten. Om man stänger möjligheten att komma ut ur landet så kommer folk bara bli mer slutna. De kommer bli mer rebelliska mot omvärlden istället.
Grigori, en Moskvabo på semesterresa till Frankrike, ansluter till vårt samtal. Han håller med om att folket inte kommer göra uppror.
– Ryssar tycker om att lida. Du har väl läst Dostojevskij? Det har väl att göra med det ortodoxa. Och även om det finns missnöje så finns det typ fem miljoner poliser i Ryssland, som inte mobiliseras till kriget och som kommer slå ner på alla protester.