Varför stängde kommunen ned fritidsgården i Botkyrka?
Dagens ETC
I februari beslutade kommunen att ABF inte längre ska få driva fritidsgård. En rad orsaker presenterades: usel ledning, knark, vapen och kriminellt belastad personal. Nedstängningen genomfördes med omedelbar verkan. Men nu har ABF begärt en laglighetsprövning av kommunens agerande.
Vad hände egentligen?
Kommer det att bli bättre eller sämre för barnen nu?
Dagens ETC:s reporter Jörgen Lund granskar en sårig konflikt.
Sent på eftermiddagen den 11 februari har Rima Albitar, verksamhetsledare på fritidsgården Albys hjärta i Botkyrka söder om Stockholm, precis dukat fram ostbågar och läsk till fredagsmyset åt de 20 mellanstadiebarn som bänkat sig framför tv:n för att se den animerade ”Asterix och Obelix”.
Då får hon ett sms från sin chef Sebastian Flygar, ombudsman på ABF Botkyrka-Salem, som drivit fritidsgårdsverksamhet på uppdrag av kommunen i 40 år. I meddelandet läser hon att ABF just har fått sitt kontrakt uppsagt av kommunen och att nycklarna ska vara inlämnade på kommunkontoret – inom två timmar.
Mer information än så har inte Rima Albitar att ge de oroliga föräldrar som genast får släppa vad de har för händerna och komma för att hämta hem sina barn. En spontan protest med tända marschaller uppstår utanför fritidsgården i Alby centrum redan samma kväll.
Såväl fritidsledare som barn och föräldrar vill ha besked om skälet till den plötsliga nedstängningen som kommunen beslutat om.
– Vi lade ut en post på Instagram där vi skrev att vi tyvärr behöver stänga och att vi återkommer med mer information så fort vi har någon. 20 till 30 ungdomar, både killar och tjejer, samlades efter det utanför fritidsgården. Det var som en chock för allihop, en käftsmäll, säger Rima Albita.
– Många av dem har jag känt i flera år. De har rätt att få veta vad som händer i deras liv. Istället slår dörren bara igen i ansiktet på dem, så här bara! säger Rima Albitar och knäpper med fingrarna.
”Ledningen det är fel på”
Botkyrkas kommunförvaltning stängde inte bara ABF:s fritidsverksamhet i Alby den där sena fredagseftermiddagen i februari. Lika tvärt stängdes samtliga sju fritidsklubbar samt fritidsgårdar som drevs av ABF Botkyrka-Salem, med sammanlagt drygt 250 barn och unga som besökare.
Fritidsklubbarna gick genast över i kommunens egen regi, men fritidsgården i Alby är än idag stängd och igenbommad.
Veckan efter den hastiga nedstängningen hölls ett öppet föräldramöte där Helena Hellström, kultur- och fritidsdirektör i Botkyrka kommun, avsåg att bemöta den oro och kritik som uppstått och gå igenom skälen till det akuta läge som man menade låg till grund för beslutet.
Det hon slog ned på var brister i arbetsgivaransvaret, den psykosociala arbetsmiljön samt att rekryteringar skett i alltför snäva och icke-transparenta kretsar, något man menade riskerade att bädda för oegentligheter.
Även fritidsledarna, som utan förvarning och förklaring blivit av med sina arbeten, kom oinbjudna till mötet för att få svar på sina frågor.
Danielle Mannelink, som jobbat som fritidsledare på Albys hjärta tillsammans med Rima Albitar, berättar:
– Är det oss i personalen det är fel på, frågade jag, rakt på sak. ”Nej, nej, personalen kan söka om sina tjänster och jobba kvar hos oss”, sa Helena Hellström. Men ni säger ju att vi är anställda på felaktiga grunder och inkompetenta? ”Nej, nej, det är ledningen det är fel på”, svarade hon.
De två som specifikt pekades ut var Christina Zedell, ordförande för ABF Botkyrka-Salem, samt ombudsmannen och verksamhetschefen Sebastian Flygar.
– Orsakerna till varför man såg sig tvungen till att slå igen så omedelbart är fortfarande väldigt oklara. Vi har verkligen försökt få svar på det, men ännu inte fått något som är särskilt tillfredsställande, säger Sebastian Flygar.
Var åttonde dömd för brott
Kommunen hade då redan initierat en utredning av fritidsverksamheten. Utredningen var utlagd på säkerhetsbolaget 2Secure. När den presenterades i slutet av mars blev det offentligt att elva av 85 anställda på ABF:s fritidsgårdar och fritidsklubbar i Botkyrka under de senaste fyra åren var dömda i brottsmål, att det funnits narkotika och en kniv i anslutning till fritidsgården i Alby, att en besökare burit skyddsväst samt att det kunde misstänkas förekomma rekrytering till kriminella nätverk inne på själva fritidsgården.
Botkyrkas kultur- och fritidsdirektör Helena Hellström säger till Dagens ETC att kommunen börjat skruva upp tonläget mot ABF Botkyrka-Salem omkring årsskiftet.
– Problemen började redan 2019 då kultur- och fritidsnämnden beslutade om ett nytt utvecklingsprogram som alla externa aktörer vi hade avtal med skulle följa. ABF hade en hel del invändningar mot innehållet i det nya avtalet, särskilt avseende det ekonomiska, som man menade inte var tillräckligt. De underlag vi så småningom begärde in för att kunna syna deras omkostnader var undermåliga, samtidigt som ledande personer inom ABF ifrågasatte vår rätt att över huvud taget begära ut dem, säger hon.
Helena Hellström berättar att det var här någonstans som man på kommunkontoret började fatta misstanke om att allt inte stod riktigt rätt till i ABF:s barn- och ungdomsverksamhet.
– Parallellt får vi dessutom in information från trovärdiga källor om allvarliga brister i arbetsrätt och arbetsmiljö på fritidsgårdarna. Vi börjar lägga pussel med de bitar vi har, men bestämmer oss snart för att ta in en neutral granskare, vilket blev säkerhetsbolaget 2Secure.
Det var när det i den utredningen kom fram uppgifter om att anställda var kriminellt belastade som kommunen valde att avsluta samarbetet med ABF omgående.
– Vi såg en fara för barnens säkerhet, säger Helena Hellström.
”Så pass allvarliga brister”
Dag Ahlse (C) var den som för kultur- och fritidsnämndens räkning fattade ordförandebeslutet om att säga upp ABF:s kontrakt med kommunen.
– Under granskningens gång framkom det så pass allvarliga brister i verksamhetsstrukturen i kombination med en brottsbelastad personal att granskarna på 2Secure flaggade om detta för oss på kommunen. Min sammantagna bedömning den 11 februari var att vi var tvungna att agera omgående. Vårt främsta ansvar är barnen och att de befinner sig i en trygg och säker verksamhet, säger han.
Han får medhåll från kommunpolisen Mats Johnsson, som poängterar att även om narkotikan och kniven funnits utanför fritidsgården, nära Alby centrum, måste man kunna se till helhetsbilden av alla incidenter sammantaget och sätta barnens bästa i första rummet.
– Jag har varit där på besök och alltid känt mig välkommen och väl mottagen. Jag tror verkligen deras syfte med verksamheten har varit att göra något bra för ungdomarna, men sedan har jag också sett ibland att det förekommit äldre killar med kriminell bakgrund som verkligen inte borde vara där inne på fritidsgården.
Ingen utökad kontroll
Första veckan i april lämnade ABF Botkyrka-Salem så in en laglighetsprövning av kommunens beslut att säga upp avtalet, som man menar gjorts på felaktiga grunder. Sebastian Flygar och Christina Zedell ser fram emot en rättssäker prövning av det de står anklagade för.
– Det kommunen specifikt lyfter i sitt svar till förvaltningsrätten är de elva anställda som tidigare är dömda i brottsmål, den kniv och det narkotika som hittats av polisen utanför fritidsgården i Alby, samt incidenten då en besökare hade på sig en skyddsväst inne på gården, vilket så klart sänder fel signaler. Men det är händelser som inträffade under 2020 och som vi har hanterat tillsammans med kommunen, säger Sebastian Flygar.
Han hävdar att utdrag begärts ur polisens belastningsregister vid varje nyanställning. Det stämmer också överens med 2Secures granskning då enbart uppgifter om mord, grova våldsbrott, människorov, sexualbrott, innehav av barpornografi samt grovt rån visas i det obligatoriska belastningsregister som det krävs ett utdrag ur för att få jobba med barn och unga. Vill man inkludera brottsrubriceringar som ringa narkotikabrott, skadegörelse, hot mot tjänsteman och misshandel behöver man göra en utökad bakgrundskontroll, vilket ABF Botkyrka-Salem valt att inte göra.
– En av domarna i kommunens rapport gällde köp av sexuell tjänst, men den domen hade inte hunnit vinna laga kraft vid anställningen och var därför inte synlig i belastningsregistret. När vi senare fick reda på det här avslutades den personens anställning omedelbart, vilket också kommunen känner till, säger Sebastian Flygar.
Att man valt att inte göra några utökade bakgrundskontroller på personalen handlar om vilken människosyn man vill förmedla, poängterar Christina Zedell.
– Har man avtjänat sitt straff och inte är med i belastningsregistret så är det bra med det, då ska man inte behöva dömas en andra gång när man söker arbete. Det är min fasta övertygelse.
”Försvara mot smutskastning”
Att hon själv tillsammans med Sebastian Flygar av kommuntjänstemän och lokalpolitiker i media blivit uthängd för sitt påstått ”omogna och bristfälliga ledarskap”, är en av orsakerna till den laglighetsprövning som begärts av kommunens beslut från förvaltningsrätten, menar Christina Zedell.
– Min roll som ordförande är att försvara ABF:s varumärke från smutskastning, men även vår personal. Det de utsatts för är närmast att likna vid förtal eller trakasserier, saker som är väldigt svåra att tvätta av sig, säger hon.
Någon utökad bakgrundskontroll tycker inte heller Helena Hellström hade varit nödvändig. Däremot måste man kunna se till helhetsbilden i rekryteringsprocessen, menar hon.
– Det är klart att personer som sonat sina brott måste kunna få en ny chans på arbetsmarknaden, men när vi såg att det av 85 anställda funnits elva tidigare dömda, i kombination med att många anställda inte hade någon formell utbildning för att jobba med barn, tyckte vi det var ett tecken på att man inte hade någon bra koll på sin personalsammansättning. Troligen har det här kunnat ske för att man slarvat med inhämtning av cv:n och referenser, eftersom det är där man brukar upptäcka om någon är olämplig, säger Helena Hellström.
”Döms på förhand”
Rima Albitar, som själv är uppvuxen med att gå på fritidsgården i Alby, menar att området är speciellt och att man måste ta hänsyn till vad som sker kring centrum, där Albys hjärta låg.
– Vi bor i ett utsatt område där alla vet, de på kommunen vet, polisen vet, alla aktörer vet att i Alby finns det knark, i Alby finns det vapen, i Alby finns det kriminalitet. Och det är ju också därför vi finns, för att stoppa det här bland de unga. Ja, man hittade knark och en kniv, men inte inne på fritidsgården, utan utanför ett hus som ligger jättenära tunnelbanan och centrumet. Sedan skyller de på oss, det är bara så dumt!
Hon säger att hon är frustrerad över hur illa hon upplever att kommunen har hanterat situationen.
– Tror de som har beslutat om det här att den ungdom som nu inte har någonstans att ta vägen, eller hon som förlorat sin anställning för att hon har ett kriminellt förflutet, kommer vilja bli en bra människa efter det? Eller känner den personen att det spelar ingen roll hur mycket jag än kämpar för att ta mig upp, jag blir ändå dömd på förhand, så jag kan lika gärna fortsätta med den skiten jag gör. Vad tror du?
Vill ha chans till dialog
Sebastian Flygar är framför allt kritisk till att ABF Botkyrka-Salem inte har fått komma till tals och bemöta anklagelserna innan den färdigställda rapporten presenterades för kommuninvånarna.
– Vi har inte bjudits in till någon dialog. Varken det säkerhetsbolag som granskade oss eller kommuntjänstemännen har varit intresserade. Vi ville gå igenom deras anklagelser punkt för punkt, men fick aldrig chansen till det, säger han.
Det är uppgifter som också bekräftas av den mejlkorrespondens mellan kommunen och ABF Botkyrka-Salem som Dagens ETC har tagit del av.
Såg ingen fara för barnen
Och så sent omsider, i mitten av april, kommer kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka-Salem med en intern rapport om hur man hanterat ärendet. Där kan man ana en viss självkritik. Här står bland annat:
”Under ärendets gång fanns vissa saker man kunde gjort annorlunda i relationen till ABF, men bedömningen är att det är tveksamt om ett annat agerande inom de förutsättningar som förelåg hade lett till ett annat resultat.”
I ett inspelat telefonsamtal mellan en representant för Botkyrka kommun och en tjänsteman från ABF:s rikskansli, från den 11 februari, framgår också att kommunen aldrig i någon egentlig mening var orolig för barnens säkerhet, utan att det snarare fanns en rädsla för att förlora ansiktet om vissa uppgifter kom till allmänhetens kännedom.
I inspelningen hörs kommunens representant säga:
– Barnen far ju inte illa. Hade vi trott det så hade vi ju gjort det här redan när vi inledde granskningen. Men, som jag säger, om något skulle hända och vi har vetat om det här, det känns inte bra, därför behöver vi göra det här nu idag.
Och så stängde man samma dag ner samtliga de fritidsklubbar och fritidsgårdar som drevs på uppdrag av ABF Botkyrka-Salem, med omedelbar verkan. Ett beslut man från kommunledningens sida står fast vid.
Kommunen ska skärpa rutinerna
Pernilla Vera Jr, säkerhetsdirektör på Botkyrka kommun, säger till Dagens ETC:
– Jag och kommunen skulle med facit i hand sett till att vi redan tidigt hade bättre verktyg för ett ökat inflytande. Att lägga ut kommunal verksamhet på föreningsdrift bygger på ett ömsesidigt förtroende och det kan vara svårt att uppfatta när gränser överträds. I det här fallet var förvaltningen för tolerant mot ABF när underlag inte lämnades in och vi inte fick svar på våra frågor.
En av de förändringar kommunförvaltningen planerar att införa efter uppbrottet med ABF Botkyrka-Salem är en åtgärdstrappa för de externa aktörer man har avtal med, som kan tas till vid eventuella avvikelser.
– Det absolut viktigaste är att säkerställa att det finns tillräcklig kompetens i personalgruppen. En åtgärdstrappa är något vi tittar på. Vi kommer också att skärpa rutinerna kring tillsynen av barnverksamheten, säger Pernilla Vera Jr.
”Kan bli en kontaktyta”
Albin Fast, gruppchef för polisens brottsförebyggande ingripande verksamhet i Botkyrka, har haft nära kontakt med personalen på Albys hjärta och varit där på besök otaliga gånger sedan 2016. Han framhåller att Alby är ett utsatt område och att det alltid funnits problem kopplade till fritidsverksamheten.
– Men det har också alltid funnits goda sidor och jag är övertygad om att man haft ett gott syfte med verksamheten från ABF:s håll.
En del av huvudproblemet menar han har varit hur lokalerna var placerade.
– Albys hjärta låg max hundra meter från tunnelbanan, samt hundra meter från centrumet. Det har gjort att unga kriminella hängt på och omkring fritidsgården, vilken på så sätt blivit en kontaktyta för dem med de ännu yngre killarna.
Fritidsverksamheter för unga i utsatta områden kan vara oerhört viktiga, men också farliga, menar Albin Fast.
– Som sagt kan de bli en kontaktyta med unga för kriminella nätverk, som rekryterar dem som springpojkar, men de kan samtidigt vara viktiga för många unga, bland annat på grund av trångboddheten. En fungerande fritidsverksamhet med starka ledare är bland det bästa man kan ha för att skapa trygga och rättsmedvetna vuxna. Å andra sidan kan en dålig verksamhet som inte fungerar etablera myndighetsförakt och ett glorifierande av parallella samhällsstrukturer, alltså kriminella nätverk.
I sådana fall är det kanske bättre att slå igen verksamheten och satsa på en ny, resonerar han.
– Men jag hoppas verkligen att man kommer att satsa på en ny ungdomsverksamhet, för i min värld är det enormt viktigt i ett brottsförebyggande perspektiv, säger Albin Fast.