Inbäddat i Himalaya mellan Kina och Indien, ligger kungadömet Bhutan. Med en befolkning på bara 800 000 åtog sig landet 2008 att förbli koldioxidneutralt och freda minst 60 procent av skogsarealen från avverkning.
I takt med industrialisering och en snabbt växande ekonomi var det ambitiösa målet en del av Bhutans ansträngningar att anamma en mer hållbar utvecklingsmodell och bekämpa effekterna av klimatförändringar.
Har satsat på vattenkraft
En viktig del av strategin har varit utbyggnad av vattenkraft, som för närvarande står för över 90 procent av landets el. Bhutan ligger i ett område med enorm potential för vattenkraft som till stor del fortfarande är outnyttjad. Sedan landet i slutet av 00-talet genomgick en demokratisering och fick en folkvald regering har man röstat för att fortsätta utnyttja vattenkraften för att möta det ökade energibehovet och samtidigt minska sitt beroende av fossila bränslen.
Precis som i många andra delar av världen har klimatförändringarna haft stor påverkan på Bhutan.
Förutom vattenkraft har Bhutan också satsat på utbyggnad av andra förnybara energikällor, såsom sol- och vindkraft. Till exempel meddelade regeringen nyligen planer på en 17 megawatt solcellspark, som förväntas ge el till över 16 000 hushåll.
Hotar jordbruket
Precis som i många andra delar av världen har klimatförändringarna haft stor påverkan på Bhutan. Extrema väderförhållanden som torka och översvämningar har blivit alltmer frekventa och allvarliga, nederbördsmönstren har förändras och medeltemperaturen har ökat.
Förändringarna påverkar framförallt Bhutans jordbruk, men hotar också vattenkraften liksom landets unika biologiska mångfald på sikt.
Läs också: Kan du avgöra om en maskin eller människa skrivit artikeln?
Reglerad turism
Landets engagemanget i klimatfrågan märks också i ansträngningarna att bevara och återställa stora skogsarealer. Bhutan har stiftat en rad lagar och tagit policybeslut för att främja hållbar skogsförvaltning, inklusive förbud mot kommersiell avverkning och upprättande av naturreservat och nationalparker. Som ett resultat har Bhutans skogsmark ökat från cirka 46 procent på 1990-talet till över 72 procent idag.
Likaså har den ökande turismen till landet reglerats för att den ska ligga på en hållbar nivå med liten påverkan på miljön. Bland annat med hjälp av en daglig avgift som turister måste betala, vilket syftar både till att hålla nere antalet charterturister och till att hjälpa till att finansiera utvecklingen av hållbar turism.