– Att ha sex ska ju vara gött för alla parter. Det kan du skriva, säger hon och skrattar.
Vi träffas i lägenheten i Göteborg där hon bor med sin sambo och deras två döttrar. Hon berättar om livet efter att hon födde sin första dotter, idag sex år. Skadan som förblev oupptäckt av vården, trots att hon sökte hjälp.
– Jag sökte vård för att det inte kändes som det ska och att det gjorde ont, men fick höra att det ser bra ut, att ”det sitter ganska mycket i huvudet”, säger hon.
Senare skulle hon få veta att den där vidhetskänslan och bristen på styrsel i bäckenet hade sin förklaring. Men det det skulle dröja. Hon accepterade det som barnmorskorna och gynekologerna som undersökt henne sa.
– Jag utgick från att de kunde sin sak, säger hon.
Men när hon födde sin andra dotter för tre år sedan sa barnmorskan som förlöste henne att hon både kunde se och känna att Fatemeh hade skador från den första förlossningen som inte har lagats.
Tre skadade områden
Inför efterkontrollen hade Fatemeh läst på och bad att en erfaren barnmorska skulle titta på henne. Hon undersöktes av två barnmorskor, som båda menade att inget var fel. ”En skönhetsmiss” sades det.
– Man skulle sy igen mellangården för att den skulle se mer tillfredsställande ut igen. Det fanns ingen tanke om funktion, säger hon.
Men Fatemeh var vid det laget säker på att hon hade en förlossningsskada. Hon kan inte förstå hur de nöjde sig med att konstatera att allt såg fint ut.
– Man skulle ju aldrig säga till en person som kommer in med en avsliten hälsena att det ser fint ut. Foten fungerar ju inte som det ska. Varför ska vi gå runt med trasiga underliv som ser fina ut, när de inte fungerar?, säger hon.
På resan mot att få hjälp mötte hon också enstaka människor som hon upplevde tog henne på allvar. En sådan ljuspunkt var en barnmorska på Östra sjukhusets mottagning för förlossningsskador, dit hon själv ringde och fick en tid.
– Jag lägger upp benen i gynstolen, och hon säger utan att ens undersöka mig, att hon ser tre skadade områden som jag kan behöva operera. Här snackar vi kompetens! Och då hade jag nyss fått höra att det var estetiskt.
Blev utmattad
Men trots det så fortsatte kampen för att få hjälp. Hon beskriver många turer, läkare som vägrar skicka remisser dit hon hade rätt att söka, lång väntan och att hon själv behövde ligga på.
– Det blev en cirkus som ledde till en utmattning för mig. Den gjorde att jag inte hade möjligheter att njuta av den första tiden med barnen. Jag är inte arg men det är en stor sorg, säger hon.
2021 opererandes hon till sist av Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken i Linköping. Det visade sig att Fatemeh hade omfattande skador. Fyra avslitna muskelfästen i mellangården, och två söndertrasade levatormuskler som stabiliserar bäckenet.
Skillnaden är enorm efter operationen. Hon, som länge inte kunde göra knäböj med sin egen kroppsvikt, är tillbaka på gymmet och gör styrkelyft igen.
– Hade jag nöjt mig med vad barnmorskorna sa så hade jag inte kunnat bära mina barn ens till och från förskolan. I dag bär jag båda två så fort jag får chansen. För jag kan det nu. Och det är tack vare sjukvården, när den fungerar och där den fungerar så är den fantastiskt bra och det är jag så tacksam för, säger hon och tillägger:
– Att kunna röra sig utan skarp smärta, bajsa som folk, att blodet inte läcker förbi tampongen och att ha gött sex igen, det är fan bra grejer.
Läs hela granskningen:
Del 1: Privatkliniker säljer dyr könskirurgi – på kredit
Del 2: Privatklinikerna om könsingreppen: ”Vi har inga som haft problem”
Del 3: Räntefritt lån för skönhetsutbildning blev skuldfälla över en natt
Se minidokumentären ”Slidkirurgi - privatklinikernas nya kassako”