– Personligen tycker jag mycket om de små avlånga nypon som växer i naturen. Men även Vresros, Rosa rugosa som många har i trädgården ger fina nypon. De är runda och lite bulliga och har mer fruktkött, med en mildare smak. Man får prova sig fram till vad man tycker bäst om, säger Lisen Sundgren.
Plocka hela vintern
Nypon går att plocka under hela vintern och är inte dåliga för att de är mjuka eller svarta.
– Jag tycker de är godast när de är mjuka, då är de lite sötare. Att de blir svarta beror på att de torkar, det gör bara att de får en mer koncentrerad smak. Men lukta alltid på dem om du är osäker, de ska lukta friskt, förklarar Lisen.
Rensa enkelt
Många drar sig i onödan för att plocka nypon för att de tror att det är så mycket arbete med rensningen. Själv sköljer Lisen bara och snoppar nyponen, innan användning.
Gör eget te
Det absolut enklaste är att torka nyponen hela och sedan göra te av dem, gärna tillsammans med lite torkad timjan.
– Det är bara att hälla på kokande vatten och låta det dra innan man silar bort och dricker, förklarar Lisen Sundgren.
Koka nyponsoppa – utan socker
Ett grundrecept för nyponsoppa är knappt dubbelt så mycket vatten som bär. Nyponen kokas mjuka på låg värme och mixas sedan till mos. Sätt en finmaskig sil på en skål, häll i en slev i taget av moset, med kärnor och allt, pressa det genom silen med exempelvis en träslev.
– Jag tycker att nyponsoppan får bra konsistens som den är, men om man vill ha lite tjockare soppa kan man koka nyponen med lite äpple. De har har pektin i sig som gör soppan tjockare och ger också lite sötma, tipsar Lisen Sundgren.
För att söta soppan mixar Lisen banan eller dadlar eller har i lite honung. Att spä ut purén med lite äppelmust är en annan variant som ger både sötma och lite syra till nyponsoppan.
– Jag vill helst använda närodlat så jag använder rätt mycket både honung och äppelmust som produceras lokalt, säger Lisen Sundgren.