Tredje kurden att utvisas: ”Vad är det Säpo vet som jag inte vet?”
Bild: Joakim Medin
Dagens ETC
Sveriges uppmärksammade kurdutvisning till Turkiet den 1 december inkluderade också en 31-årig icke brottsmisstänkt man, kan Dagens ETC avslöja. Även han har anklagats för samröre med PKK, men endast av svenska Säpo – som inte lagt fram några bevis.
– Hur kan någon som inte ens pratat med mig kalla mig en säkerhetsrisk för Sverige, undrar han nu över telefon från Turkiet.
Vad tar man med sig när man måste packa ihop tio år av sitt liv i bara en liten resväska? Särskilt som man inte får lov att återvända hem till sin sambo under åtminstone lika många år framöver?
Sådana frågor tvingades den 31-åriga kurden Brusk och hans partner Lena brottas med i mitten av november, efter att han hade gripits och låsts in i Migrationsverkets förvar i Gävle. Brusk skulle utvisas till hemlandet Turkiet och inga överklaganden hade hjälpt.
– Jag packade ner parfym, kort, gåvor vi gett till varandra och andra minnessaker som inte tog så mycket plats. Han har nästan alla sina kläder kvar här. Det är lite overkligt. Det är så svårt att förstå hur man kan behandla människor på det här sättet, säger Lena när Dagens ETC möter henne i parets gemensamma hem i Hälsingland.
På golvet ligger hunden Mimmi som nyss förlorat sin ägare. Det har även katten Ralf och hästen Ezekiel i hagen några kilometer bort gjort.
Måste göra militärtjänst
Den 1 december genomförde Sverige en uppmärksammad utvisning till Turkiet av den kurdiska mannen Mahmut Tat. Han hade dömts till fängelse i Turkiet, på en svag grund anklagad för samröre med den förbjudna kurdiska PKK-rörelsen. Mahmut Tat hade sökt asyl i Sverige 2015 men fått avslag efter att Säkerhetspolisen bedömt honom vara ett säkerhetshot.
Men regimtrogna turkiska medier rapporterade att det i själva verket landade två utvisade turkiska medborgare från Sverige, vilket senare också bekräftades av Sveriges regering.
Nu kan Dagens ETC berätta att Brusk var den andra personen.
Lena tar fram sin telefon och öppnar Whatsapp. Brusk heter Älsklingen Hjärtat i kontaktlistan. Han svarar efter några sekunder.
– Mahmut var med mig på samma plan. Han hade inte ens några kläder med sig, bara en liten ryggsäck. När vi landade trodde jag att jag också skulle bli fångad, men de brydde sig inte om mig, berättar Brusk.
Turkisk polis förhörde honom i en timme och konstaterade att han har fått en saftig bot för att inte ha gjort militärtjänsten i tid. Han fick 15 dagar på sig att inställa sig för tjänstgöring, annars ökar böteslappen. Ännu ett problem – men efter detta fick han gå.
Beslutet utgår från Säpo
Dagens ETC har läst Brusks beslutshandlingar från Migrationsverket, där det framgår att Säpo anser att han sympatiserar med PKK och även ”har varit aktiv för dem”. Han utgör därför en säkerhetsrisk för Sverige. Säpos uppgifter om hur och varför är sekretessbelagda, men Migrationsverket har följt rekommendationen om utvisning.
Brusk är den tredje kurden sedan 2020 att utvisas till Turkiet efter svenska anklagelser om PKK-kopplingar. Men han har inte varit brottsmisstänkt i vare sig Sverige eller Turkiet, och tycks inte heller ingå i en organiserad miljö som är kritisk mot den turkiska regimen. Det här är sannolikt skälen till att han inte i denna stund sitter i turkiskt fängelse. I annat fall hade Turkiets regering av propagandaskäl gärna velat visa upp inte bara en, utan två Sverigeutvisade ”kurdiska terrorister” den 1 december, som man gjorde efter gripandet av Mahmut Tat.
Vad ska man säga, jag mår skit.
Dessa omständigheter skapar ännu större frågetecken kring Säpos frikostiga identifiering av kurdiska säkerhetshot under de senaste åren. Redan finns också en oro över att den här typen av rättsosäkra kurdiska asylärenden kan öka i omfattning under Natoprocessen med Turkiet.
– Vad ska man säga, suckar Brusk i telefonen. Jag mår skit, faktiskt. Jag följer de svenska medierna och risken är att fler kurder står på kö nu.
Jobbat länge för kommunen
Brusk säger att han alltid har skött sig och aldrig varit hos polisen i Sverige. Han har alltid arbetat, först flera år inom restaurangbranschen. Efter det som barnskötare och som boendestödjare, sammantaget tre och ett halvt år i kommunal tjänst.
– Och så kallar de mig samtidigt en säkerhetsrisk för Sverige? Jag skulle ha förstått om någon hade pratat med mig om vad det är jag anklagas för. Men inget har gjort det. Vad är det Säpo vet som jag inte vet?
Hur kan det få gå till så?
Efter telefonsamtalet beskriver Lena de senaste åren av bataljer mot Migrationsverket som ett rent helvete. Hon och Brusk blev ett par 2014 och flyttade ihop på hennes gård, i ett landskap de flesta människor skulle kalla en idyll. När arbetstillståndet löpte ut sökte Brusk asyl eftersom hans hemtrakter i det kurdiska sydöstra Turkiet hade sett mycket våld sedan inbördeskriget återvände. Han ville inte heller riskera att tvingas göra militärtjänsten och då strida mot sitt eget folk.
Kan få återförernas – 2032
Asylprocessen som inleddes 2019 föll inte väl ut. Efter Migrationsverkets sista avslag höll han sig gömd en tid innan han greps i en husvagn. Nu har han inte bara utvisats, utan även belagts med ett tio år långt besöksförbud i Sverige och hela det europeiska EES-området. Tidigast 2032 kan han få återvända hem till Lena.
Men ärendet har också kantats av en rad märkligheter.
– Förra året ringde gränspolisen och sa att Brusk var utvisad sedan våren 2021. Att det var jättekonstigt att han hade kunnat fortsätta jobba och även ta banklån. Först nu när han satt på förvaret kom det fram att han inte hade tagit emot beslutet om utvisning. Hur kan det få gå till så?
Brusks advokat Tryggve Emstedt kan bekräfta att utvisningsbeslutet från 2021 kom fram till hans klient först nu i november. Sådana oegentligheter har han sett förut under mer än 30 års arbete med utlänningsrätt. Likaså Säpos användning av hemlig bevisföring.
Han var juridiskt ombud för en kurdisk kvinna som även hon stämplades av Säpo och fick stor medial uppmärksamhet innan hon utvisades på våren 2021. I det fallet dock till Belgien och inte till Turkiet.
– Säpo talade aldrig om vad det handlade om. Rättsosäkerheten är monumental.
”Hålla sig väl med Turkiet”
Tryggve Emstedt upplevde att Migrationsverket dessutom brydde sig väldigt lite om argumenten om att det förelåg risk om hans klient utvisades till sina hemtrakter i Turkiet, där det råder väpnad konflikt. Han ser utvisningen som en slags gest från Sveriges sida under de rådande omständigheterna, även om Brusk inte var eftersökt i Turkiet.
– Jag misstänker att polisens ogenomtänkta utvisning hänger ihop med Sveriges vilja att hålla sig väl med Turkiet inför Natoansökan.
Fotnot: Brusk och Lena heter egentligen något annat, men vill i detta skede vara anonyma för att inte äventyra Brusks personliga säkerhet i Turkiet.