Toppchefer tog privatjet till SCA:s exklusiva älgjakt – utreds
Dagens ETC
Skogsjätten SCA:s ökända bjudresor till sin jaktresort i Härjedalen, byggd för 225 miljoner, gav dryga böter för skattebrott. Skandalen jämfördes med Kreugerkraschen. Men lyxjakterna har trots det fortsatt.
En grupp österrikiska SCA-kopplade bolag reste nyligen dit med privatjet för att fira en 60-årsdag. Med helikopter åkte de ut i skogen och sköt åtta älgar. Men vem stod för notan?
När Dagens ETC granskar resan kallar ett bolag det hela för ”en semesterresa”, ett annat för ”expertmöte” och Nestlé utreder nu ”brott mot interna regler”.
Eigil Söderin
Grävredaktör Dagens ETC
Nikolai Atefie
Reporter på österrikiska nyhetsmagasinet Falter
Granskningen är ett samarbete med det österrikiska nyhetsmagasinet Falter.
På eftermiddagen den 22 oktober 2022 landade ett ovanligt flygplan på Östersunds flygplats. Ur ett stort, privathyrt jetplan klev några av de mäktigste spelarna i Europas pappersindustri. I gruppen ingick Martin Luh, Nestlés globala kartongchef, samt den österrikiske kartonggiganten Peter Oswald, som i närtid fyllde 60 år och är vd för storbolaget Mayr-Melnhof som betalade en del av flygnotan.
Enligt privatjetmäklare kostar en sådan resa totalt 260 000 kronor. De nio personerna, varav två familjemedlemmar till en av vd:arna, färdades sedan ner till SCA:s ökända jaktanläggning.
Högklassig restaurang
Väl framme i Henvålen inackorderades gästerna i timmerstugor i traditionell härjedalsstil. Den vackert belägna anläggningen helägs numera av SCA och kostade 225 miljoner att färdigställa. Förutom den unika fjällmiljön kunde gästerna njuta av inomhuspool, vedeldad bastu byggd av natursten, samt middag i den högklassiga restaurangen med vinkällare.
Dagen efter greppade gästerna sina gevär och flögs ut med helikopter till älgjakten – inne i det närbelägna naturreservatet.
– Henvålen är känd för osedvanligt rik tillgång på stora älgar. Av någon anledning dras älgarna till den dalgången, säger en jägare från trakten.
SCA ordnade också flera lokala jaktguider med hundar som såg till att de österrikiska gästerna fick god jaktlycka. Första dagen sköt de två älgtjurar, två älghonor och en älgkalv. Dagen efter fällde österrikarna två älgtjurar och en älgko.
– Den här sortens jakt brukar vi anordna för inbjudna kunder och leverantörer, säger Agne Wikén, SCA:s jaktansvarige på plats.
Mångåriga jaktvänner
För en av de gästande österrikarna är Henvålen välbekanta jaktmarker. Alfred Heinzel kommer från en förmögen österrikisk familj vars helägda bolag haft affärer med SCA sedan 80-talet. Han var under en period chef för SCA:s hygienprodukter, från ett kontor i Wien. Heinzel är en mångårig jaktvän till SCA:s dåvarande ordförande Sverker Martin-Löf som ofta tog bolagets privatjet ned till Österrike för att jaga den sällsynta alpgeten, gems. De rörde sig i kretsarna som bjöds in till överdådiga representationsjakter på Henvålen. Men efter Svenska Dagbladets avslöjande artiklar som började publiceras under 2014 inleddes utredningar om mutbrott och Sverker Martin-Löf tvingades senare avgå från ordförandeposten och privatplanen såldes.
Med den bakgrunden väcker österrikarnas vistelse på Henvålen en del frågor.
Semester eller seminarium?
Från de utländska deltagarna i lyxjakten kommer motsägelsefulla svar. Mayr-Melnhof Karton, som arrangerade resan, uppger att vistelsen på Henvålen i första hand var ”ett expertmöte”.
– Vi anordnade ett seminarium med experter på hög nivå för att få feedback och få idéer för innovationer och investeringar. Detta skedde också i samband med en jaktmöjlighet, säger kommunikationschef Stephan Sweerts-Sporck.
Kan det vara så att det inte alls var ett seminarium utan en privat lyxjaktresa för att fira Peter Oswalds 60-årsdag?
– Nej, det finns inget samband med herr Oswalds födelsedag.
Även Lenzing Groups styrelseledamot Christian Skillich deltog i jakttrippen som enligt bolaget inte var en arbetsresa utan Skillich ”var på semester”.
Nestlés österrikiska kontor tar däremot uppgifterna om jaktresan på ”stort allvar”.
– Vi utreder nu noggrant fallet och undersöker om det bryter mot vår strikta uppförandekod, säger Nestlés kommunikationschef Katharina Keimelmayr.
”Betalade marknadspris”
Enligt SCA:s presschef Robert Östholm anordnar de fortfarande representationsjakter på Henvålen för medarbetare och kunder.
– SCA bedriver egen viltvård i området och det förekommer också att vi genomför affärsmöten där en del i eventet kan vara jakt.
Men de österrikiska gästerna betalade för logi, konferenslokaler, jakt och praktisk hjälp som transporter samt jaktledning, uppger Robert Östholm.
– SCA fakturerar marknadspris. Jag har dessvärre inte möjlighet att ge dig beloppet då det är en affärsuppgörelse mellan gästerna och SCA.
Bolaget vill inte helller redovisa någon dokumentation som styrker att jaktresan har betalats av de österrikiska gästerna. Robert Östholm uppger däremot att bolaget som ska ha betalat för vistelsen på jaktresorten, Mayr-Melnhof, inte har några affärsförbindelser med SCA.
Granskningen är ett samarbete med det österrikiska nyhetsmagasinet Falter.