Ett allt hotfullare Kina har gjort att intresset för civilförsvarskurser i Taiwan har skjutit i höjden. Informationskrigföring och första hjälpen står på schemat.
– Vi måste visa för Kina att priset för en invasion skulle bli mycket högt, säger Puma Shen som arrangerar en självförsvarskurs i Taiwans huvudstad Taipei.
Lördagsmorgon i februari. I en källarlokal i en kyrka i Taipei förbereder sig 50 taiwaneser för krig. De lär sig snöra blodstoppare kring varandras armar, lägga bandage och lyfta medvetslösa kamrater på rätt sätt. En instruktör visar en bild som föreställer petflaskor fyllda med mörkröd vätska, för att illustrera hur mycket blod en människa kan förlora utan att dö. Utanför kyrkan vajar en ukrainsk flagga. För Angela Wu, en av deltagarna på kursen, var Rysslands fullskaliga invasion förra året en vändpunkt. Hon oroar sig för att Taiwan ska möta samma öde som Ukraina.
– Jag vill veta vad jag kan göra som vanlig medborgare om Kina invaderar, säger 35-åringen, som till vardags arbetar på en resebyrå.
– Invasionen av Ukraina har gjort hotet mycket mer verkligt. Det är en liknande situation här, ett stort land mot ett litet, demokrati mot diktatur, säger Angela Wu.
Kursen arrangeras av Kuma academy, den mest kända av en växande samling organisationer som tränar civila taiwaneser på att förbereda sig inför ett möjligt krig. Angela Wu hade tur som fick en plats – kurserna är mycket populära och blir fullbokade så snart de annonseras ut. Nu ska Kuma academy utöka antalet kurser från 15 i månaden till 30.
Förutom första hjälpen står desinformation och modern krigföring på schemat under dagen. Eleverna får lära sig att se skillnad på kinesiska och taiwanesiska uniformer, och hur man ska agera vid ett missilangrepp.
– Målet är få medborgarna att förstå vad som händer i ett krig, och att lära dem att inte ge upp, säger Puma Shen, forskare med fokus på informationskrigföring och en av Kuma academys grundare. Något fler kvinnor än män deltar i Kuma academys kurser.
– Kvinnor kommer spela en viktig roll i civilförsvaret om det blir krig, så det är positivt, säger Puma Shen.
”Alla nödvändiga åtgärder”
Kommer Kina invadera Taiwan och i så fall när? Det är en av de världspolitiskt mest brännande frågorna. Ögruppen fungerar i praktiken som en självständig demokratisk stat. Ekonomin är välutvecklad, med en världsledande elektronikindustri. Taiwan har också gjort sig känd som Asiens mest progressiva land, med lagliga hbtq-äktenskap, världsdelens största pressfrihet och ocensurerat internet. Men Taiwan erkänns bara av några få länder.
Peking ser i sin tur Taiwan som en del av Kina, och har som uttalad plan att ta över ögruppen. ”En fullständig återförening av vårt land måste, kan och ska utan tvekan realiseras”, sa Kinas president Xi Jinping vid förra årets partikongress. Peking säger sig i första hand vilja ta över Taiwan på fredlig väg. Men en klar majoritet av den taiwanesiska befolkningen vill behålla det nuvarande läget, där Taiwan i praktiken är självständigt. Xi Jinping utesluter inte våld för att nå sitt mål.
– Vi har möjlighet till alla nödvändiga åtgärder, sade Xi Jinping på partikongressen.
De senaste åren har Kinas armé ökat trycket mot Taiwan. Stridsfartyg ger sig allt oftare över den inofficiella gränsen i Taiwansundet och stridsflygplan flyger regelbundet in i Taiwans luftförsvarszon. Nyligen beslutade Taiwans regering att förlänga den allmänna värnplikten från fyra månader till ett år på grund av hotet från Kina, och har kraftigt ökat sin försvarsbudget. Kina har i sin tur dubblerat sina militära utgifter jämfört med för tio år sedan. Taiwan har nyligen stärkt sitt militära utbyte med USA, som ska utvidga sin träning av den taiwanesiska armén. USA är Taiwans främsta allierade, men har som strategi att inte avslöja om de kommer försvara Taiwan om Kina invaderar.
Det växande hotet har fått Robert Tsao, en taiwanesisk affärsman som gjort sig en förmögenhet som grundare av mikrochip-företaget UMC, att donera motsvarande 300 miljoner kronor till Kuma academy. Tsaos mål är att träna tre miljoner taiwaneser på tre år, och skapa en civil milis med 300 000 skyttar för att stå emot en kinesisk invasion.
Statliga hackergrupper
På ett sätt har invasionen redan börjat: genom informationskrigföring från Kina. Taiwan är världens främsta mål för utländsk desinformation, och har haft den positionen nio år i rad, enligt forskningsinstitutet V-dem vid Göteborgs universitet. Det handlar bland annat om falska nyheter och rykten som sprids i taiwanesiska sociala medier, som ger bilden av en inkompetent taiwanesisk regering och en svag försvarsförmåga. Kinesiska hackergrupper som anställts av staten genomför regelbundet cyberattacker mot Taiwan.
– Det handlar om att splittra det taiwanesiska samhället, få folk att tappa tron på demokratin och på att USA skulle hjälpa oss om det blir krig. Många taiwaneser konsumerar desinformation som sprider sådana budskap, säger Puma Shen.
Han ser framför allt ett problem bland yngre.
– När man informerar dem om att ett desinformationsbudskap kommer från Kina resonerar många så här: ”om det är okej att titta på Hollywood-film eller japansk animé, varför kan jag då inte ta del av kinesiska budskap?”. De ser på Kina som ett land bland andra. Det är en av anledningarna till att vi vill sprida medvetenhet om risken för krig, och vilken roll desinformation spelar, säger Puma Shen.
Julia Su, en 30-årig revisor som deltar i Kuma academys kurs, ser undervisningen om informationskrig som den viktigaste delen av dagens lektioner.
– Jag försöker hela tiden varna mina vänner för falska budskap som sprids på Facebook och Instagram. Häromdagen spreds lögner om att en medlem i regeringen har falska akademiska meriter, säger hon.
Ukrainakriget kan avskräcka
Samtidigt som läget kring Taiwan är oroligare än på länge finns det några faktorer som talar emot en kinesisk invasion inom den närmaste tiden. Det menar Christina Chen, forskare vid Institute for national defense and security, en tankesmedja i Taipei kopplad till Taiwans försvarsdepartement.
– Att Ukraina lyckats försvara sig så väl mot Ryssland under kriget kan fungera avskräckande för Kina. Det visar att USA inte behöver ingripa direkt och skicka trupper, utan att de kan använda mer indirekt stöd och skicka vapen för att stärka motståndet, säger Christina Chen.
Dessutom har Kina problem på hemmaplan.
– Regeringen är upptagen med en ekonomisk svacka, arbetslöshet och protester mot deras pandemipolitik. Det är mycket spänningar i det kinesiska samhället och för regeringen är det bättre att ta i tu med den inhemska situationen nu och avvakta med frågan om Taiwan till senare, säger Christina Chen.
Samtidigt varnar andra analytiker för att problemen kan göra att kommunistpartiet vill distrahera befolkningen och väcka patriotismen genom att attackera Taiwan. Enligt amerikansk underrättelsetjänst har Xi Jinping instruerat landets militär att ”vara redo till år 2027” för att invadera Taiwan, även om det inte behöver betyda att det kommer att hända. Puma Shen på Kuma academy ser en risk för invasion de kommande åren, men tror att vågen av krigsförberedande utbildningar kan fungera avskräckande för Peking.
– Vi måste visa för Kina att det finns en stark vilja till motstånd i Taiwan och att priset för en invasion skulle bli mycket högt, säger Puma Shen.