Så ska Lina Stenberg rikta om den feministiska debatten från yta till klass.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Världens en gång mest jämställda land har fått en feminism där vi mest oroar oss för att pussla ihop medelklassvardagen. Samtidigt som jämställdheten är på tillbakagång på flera fronter.
Men den nya plattformen Jämställdhetsinstitutet vill debattören och utredaren Lina Stenberg sätta ljuset på arbetarklassens kvinnor.
Nästan hälften av Sveriges kvinnor är arbetare, och de har fått det sämre. Arbetarkvinnor generellt har sämre hälsa, inkomst och livskvalitet än andra och kvinnor utan gymnasieutbildning är den enda grupp i Sverige vars livslängd backar.
Allt det där är fakta som bara en är googling bort, ändå är det inte dem den politiska debatten handlar om, säger Lina Stenberg.
– Å ena sidan vet många det, men å andra sidan är det ingenting vi pratar om. När vi fortsätter att vara tysta så kommer det bara att bli ännu sämre, säger hon.
Den feminism som hörs och syns handlar istället om enskilda kvinnors självförverkligande och huruvida skönhetsingrepp är feministiska, enligt Lina Stenberg.
– Att man ska nå långt i karriären, och det handlar mycket om Instagram-feminismen. Frågor om skönhetsingrepp, kan man göra det och vara feminist? Väldigt ytliga frågor, säger hon.
”Klassperspektiv saknas”
I dagarna lanserar hon nya plattformen Jämställdhetsinstitutet, där hon med hjälp av fakta, debatt och sociala medier vill vara en nagel i ögat på den politiska debatten om jämställdhet.
Institutet består än så länge bara av henne själv och hon jobbar oavlönat.
– Jag känner att det finns ett behov av att stärka den här frågan, både idépolitiskt, kunskapsmässigt i samhället, och i debatten. Det klassbaserade perspektivet saknas i debatten i Sverige så det vill jag bidra med, säger hon.
Sedan ett år tillbaka driver Lina Stenberg eget bolag inom strategisk kommunikation och opinionsbildning. Hon har en bakgrund som debattör och utredare och har jobbar mycket med feministiska frågor i olika sammanhang.
Ingenting görs
För två år sedan släppte hon boken ”Feminism på riktigt”, där hon granskar riksdagspartiernas jämställdhetspolitik. Hon kom fram till att partierna visserligen är för jämställdhet, men att begreppet blir allt mer urvattnat och att lite eller ingenting görs på området.
– Man har inte ens riktigt definierat för sig själv vad feminism är utifrån sin egen politiska ståndpunkt. Då är det ju allt och inget! Det tycker jag har pågått ganska länge i Sverige. Vi har inte tagit tag i att definiera vad jämställdhet är och vad jämställdhetspolitik ska bidra till. Det har bidragit till att väldigt mycket har fått försämras, säger hon.
Samtidigt är jämställdhet en fråga som engagerar många. Enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu, vid det senaste riksdagsvalet var jämställdhet den sjunde viktigaste frågan för dem som röstade. I EU-valet i år klassades den som den sjätte viktigaste.
– Det säger något om att det finns en efterfrågan tycker jag. Att man vill ha något annat. Man vill ha ett jämställt samhälle. Men politiker och makthavare och andra debattörer, de ignorerar den efterfrågan. Det vill jag fånga upp med Jämställdhetsinstitutet och det jag ska jobba med. Jag vill sätta nageln i ögat på dem som bara kan komma undan med att strunta i den här frågan helt enkelt, säger hon.
800 år kvar
Om en dryg vecka släpps institutets första rapport, 800 år kvar till jämställdhet?. Lina Stenberg vill inte säga vad den handlar om, mer än att den visar på stor ojämlikhet och ojämställdhet.
– Jag ska inte säga mer. Men jag hoppas att rapporten ska komma in i både den politiska och fackliga debatten. Jag tror att vi behöver prata mer om att prioritera arbetet med kvinnor inom facket. Det ska bli kul att se vad det blir för reaktioner, säger hon.
Numera är vi ganska medelmåttiga när det gäller jämställdhet i alla fall i den rika världen.
Vilken är den största missuppfattningen när det gäller jämställdhet i Sverige?
– Vi har en självbild som säger att det är så bra här. Om man tittar på politiken, speciellt den här regeringen är ju jättenöjda. Vi behöver inte jobba med någonting enigt dem, för vi är redan framme, säger hon och tillägger:
– Ja, vi har varit bäst i världen och vi är jämförelsevis mycket bättre än många andra länder. Men vi har stannat av på många områden, det visar mätning efter mätning. Och på många ställen har vi backat och andra länder har gått om oss. Numera är vi ganska medelmåttiga när det gäller jämställdhet i alla fall i den rika världen. Men vi har en självbild som står i vägen för oss att kunna gå framåt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.