Niklas Berntzon är mäklaren som sålt den hittills dyraste lägenheten i landet.
Bild: Emanuel Hendal/TT/Shutterstock Montage: Dagens ETC
Dagens ETC
En superlägenhet i Stockholm, med jacuzzi och eget hamam, har nyligen sålts i hemlighet till en miljardär. Dagens ETC kan nu avslöja den rekordstora prissumman. Och en genomgång visar att Sveriges superrika shoppar fler lyxvåningar än någonsin – till priser som tidigare var otänkbara.
– De når nivåer som kanske till och med är lite för höga, säger toppmäklaren Niklas Berntzon.
Mitt i sommartorkan hördes ett jubel inne på mäklarfirman Per Janssons kontor i Stockholm. De hade precis avslutat en megaförsäljning, men fick inte berätta för någon om den sensationella prissumman. Annonsen plockades snabbt bort från nätet. Likaså bilderna av de enorma rummen utspridda på två plan inklusive egen spa-anläggning med hamam, bastu, jacuzzi och gym. De 513 kvadratmetrarna är nyrenoverade av den förre ägaren som köpte lägenheten 2006 för 24 miljoner. Fotografierna, som finns sparade i ett internetarkiv, visar en takterrass med en utsikt över Stockholms stadshus och Riddarfjärden. Försäljningen av den ovanliga lyxbostaden hade kunnat bli en klickvänlig nyhet. Men den nya ägaren, likt allt fler av Sveriges superrika, ville inte att affären skull tilldra sig någon uppmärksamhet.
Även mäklaren Anna Jonasson lägger locket på:
– Vi har som policy att aldrig uttala oss till någon utomstående om våra affärer, skriver hon i ett mejl.
Men en källa med mycket god insyn berättar för Dagens ETC hur mycket den såldes för.
Klockkungen har rekordet
Enligt källor med insyn i affären ville mäklaren lägga ut lägenheten för 70 miljoner och hoppades få till en budstrid. Säljarna ville ha 100 miljoner för den och var beredda att vänta på rätt köpare. Den nya ägaren betalade till slut 95,5 miljoner kronor för takvåningen som ligger i ett paradhus vid Norr mälarstrand, ett av Stockholms finaste lägen. Trots det höga priset är det endast den näst dyraste offentliga lägenhetsaffären i Sverige. Klockkungen Filip Tysanders rekord från 2015 står sig fortfarande. Han köpte en lyxvåning, med inomhuspool, vid Stockholms centralstation för 104,5 miljoner. Nu är hans bolag på dekis och lägenheten har legat ute för försäljning.
Men det finns fortfarande gott om förmögna svenskar som är beredda att betala svindlande summor för en bostad. Niklas Berntzon, som kallas ”toppmäklarnas toppmäklare”, var den som 2015 sålde rekordvåningen till klockmultimiljonären. Han är inte förvånad över det höga priset på våningen vid Norr mälarstrand.
– Det har sålts ännu dyrare under hand, säger han.
Att hemlighålla köpesumman är ett allt vanligare fenomen vid försäljningar av de dyraste objekten. Det finns inga samlade uppgifter om hur den dolda marknaden ser ut. Men baserat på de köpesummor som offentliggjorts av sajterna Hemnet och Booli ökar försäljningen av lyxlägenheter som kostar minst 200 000 kronor per kvadratmeter. Den prisnivån ansågs sensationell så sent som 2014 då Minecraft-skaparen Markus ”Notch” Persson köpte sin megavåning för det priset. Under de efterföljande åren såldes endast en handfull lika dyra lägenheter.
Men under 2021 års pandemiboom exploderade marknaden och 17 lägenheter i den prisklassen bytte ägare, visar Dagens ETC:s genomgång. Under 2022 ökade antalet till 23 sålda lyxlägenheter. Toppinkomsttagarna verkar tävla om att lägga vantarna på den största marmorbeklädda skrytlyan med mest Instagramvänlig utsikt. En viss Södermalmsbostad som prickade av alla kriterierna slog nyligen ett extremt rekord.
Plats för en mindre festival
Lägenheten, en fyra på 149 kvadratmeter, ligger mitt i kulturkvarteren på Södermalms finaste kulle och har en terrass stor nog att husera en mindre festival. När resten av bostadsmarknaden slumrade lyckades mäklaren Louise Pedersen skaka om spelplanen med ett nytt rekordpris: 302 000 kronor kvadratmetern.
– Att den skulle komma upp i de här nivåerna var det ingen som vågade hoppas på, säger hon till GP.
Beroende på perspektiv är affären en milstolpe eller ett tecken på vad vissa skulle kalla en urspårad bostadsmarknad. I våras gick till och med Internationella valutafonden, IMF, ut med en varning för att svenskarnas höga bolån är systemhotande.
Rekordförsäljningen av Södermalmslägenheten visar att en ny prisnivå har börjat normaliseras. En person som varit mitt i händelsernas centrum är Niklas Berntzon på mäklarfirman Eklund Stockholm New York.
– Bra tider driver på priserna. Jag har reagerat på att vissa objekt som kanske inte borde ha sålts över 200 000 kvadratmetern faktiskt gjorde det. Men om ett objekt säljs upplevs det som ett bevis och en verifiering att andra kan betala samma nivå utan att anses vara galna.
Räntan inget problem
Höga matpriser och klättrande boräntor är ett bekymmer för oss vanliga människor. För de allra rikaste i toppen har pandemi, Ukrainakrig och allmän kris tvärtom inneburit strålande ekonomiska möjligheter. I våras visade siffror från Bloombergs att världens 500 rikaste ökat sin sammanlagda förmögenhet med 600 miljarder dollar – alltså nästan 6 500 miljarder kronor – under det senaste året. Mängder av superrika nordbor surfar på samma våg och inte sedan finanskrisen har de svenska toppinkomsterna stigit så snabbt som nu. Champagneförsäljningen slår rekord och köerna ringlar långa till lyxbutikerna runt Biblioteksgatan i Stockholm, där Chanel snart öppnar ännu en butik. Men det kanske tydligaste tecknet på toppens outsinliga överflöd är prisruschen på bostadsmarknadens mest åtråvärda objekt.
Takvåning på 200 kvadrat
Mitt i den värsta hysterin under 2021, då bostadspriserna rusade, visade Niklas Berntzon Dagens ETC runt i en av landets då dyraste lägenheter som låg ute till försäljning. Det var en takvåning på 200 kvadrat längst upp i ett av de nybyggda Norra tornen i Stockholm. Ett halvår senare lyckades han hitta en köpare villig att betala 55 miljoner.
– Den såldes till ett trevligt par. Som mäklare anpassar du dig till kundens önskemål om att få förbli hemlig. Det är alltid ett dopaminpåslag att stänga affärer men det finns faktiskt också en viss tomhet efter att man sålt denna typ av exceptionella bostäder.
Niklas Berntzon tror däremot att höjda räntor och instabilitet i ekonomin kommer att kyla ner marknaden under 2023. Även för toppobjekten.
– Trots att det finns mycket pengar därute så är folk försiktigare och betalar inte mer än nödvändigt. Det följer en matematisk linje kopplat till räntan. Att låna idag är ju fyra till fem gånger dyrare än bara för drygt ett år sedan. Tänk dig då ett lån på 25 miljoner.