Smugglade mufflonfår skapar kaos på brilljonärens ö
Bild: Emanuel Hendal, Privat, Thomas Johansson (montage)
Dagens ETC
Förr var det en klassisk blågul sommardröm. Nu är allt täckt av bajs. Trädgårdarna uppätna. Och grannarna misstänksamma mot varandra.
Det började när ön i Vänern köptes av en förmögen optikföretagare. Över en natt dök det upp flockar med mufflonfår och hjortar, olagligt ditskeppade för nöjesjakt.
– Allt började med att djävulen från Djursholm köpte allting, säger en stugägare på Storön.
VIDEO: Här konfronterar Dagens ETC brilljonären – och stiger i land på hans ö
Det blev aldrig en grandios turistmagnet i Vänerns vatten. Bro till fastlandet, utländska pengar, hundratals fritidshus, laxfiske, nya jobb – allt har gått i stöpet. Istället har Storön år efter år lunkat fram som den alltid gjort: ett vackert och fridfullt sommarhem för semesterlediga knegare. Nu har den harmonin dött till ljudet – och lukten – av horder med illegalt utsläppta vilddjur.
Den två kilometer stora ön har under det senaste året invaderats av mängder med inplanterat vilt, i syfte att skapa en privat jaktpark mitt i Sveriges största sjö. Mufflonfår, dovhjortar, kronhjortar – enligt Länsstyrelsen mellan 20 och 30 av varje art. Flockarna har, enligt Dagens ETC:s efterforskningar, smusslats dit i skydd av mörkret av ett Stockholmsbaserat jaktbolag.
Djuren äter upp odlingar, lämnar spillning på verandor och gräsmattor, föder lamm under altanerna, och skövlar trädgårdarna till det 50-tal stugor som finns på ön. De sommarboende på Storön är desperata.
– Och allt började med att djävulen från Djursholm köpte allting, säger en topp tunnor rasande sommarstugeägare.
En av många som valt att prata med Dagens ETC. Andra har avböjt ”av rädsla för repressalier”.
”Hörde ljudet från klövarna”
Snålblåsten ylar. Februarikylan hugger rakt genom märg och ben när Dagens ETC rullar in i Otterbäckens småbåtshamn. Mot det låga, kompakta molntäcket avtecknar sig en grötgrå lyftkran. Det var den som användes en bister kväll med några få plusgrader i slutet av januari 2022, för att lyfta en större, täckt djurtransport ombord på en pråm för transport till Storön två kilometer ut i Vänern.
– Jag hörde ljudet från klövarna inuti släpet, som ju bara var i aluminium, säger ett vittne till Dagens ETC.
Ett annat vittne säger:
– På plats var en lokal gubbe, men även massa andra gubbar som jag inte kände igen. De var inte härifrån.
Kranlyftet betalades och översågs av en man från trakten som, enligt vittnen, på en direkt fråga svarade att transporten innehöll nötkreatur. På Storön finns i dagsläget dock inga kossor.
Den hemliga djurtransporten kördes ner från Stockholmsområdet av den välkända jaktfirman, som även fraktat ner sin egen silvriga aluminiumbåt, prydd med företagets logga. Båten sjösattes i Vänern och användes för att putta över djurpråmen till Storön. Sedan slutar spåren.
Allt det här kan Dagens ETC styrka med hjälp av flera av varandra oberoende vittnen på fastlandet.
Viltsmugglarna – Del 1:
”Det är en invasion”
I början av februari 2022 började larmrapporterna från stugägare dyka upp hos Länsstyrelsen – var kom de invasiva djuren ifrån? Myndigheten har gång på gång slagit fast att det är ”ställt bortom all rimlig tvivel” att så många djur i samlad tropp simmat eller gått på isen över en natt.
– De djuren har man köpt någonstans ifrån, säger Länsstyrelsens vilthandläggare Joakim Carlsson.
När alla stugägare flyttade ut för sommarsäsongen 2022 började lokalpressen rapportera om bajskatastrofen på paradisön. I samband med det inleddes en ännu pågående polisutredning om jaktbrott eftersom det är olagligt att plantera ut mufflonfår och hjortar i det vilda. Då och då ska även gevärsskott ha hörts eka genom skogen, berättar flera olika källor.
– Ja, att de förorenar så mycket, det är det värsta. Och äter upp allt grönt. Sedan kan baggarna med sina stora horn verka skrämmande för barnfamiljerna. Från början var de också rätt orädda för människor. Grundproblemet är att det är väldigt många djur på en liten yta och att de är i trädgårdarna. Det är som en invasion. Vi är också oroliga att de påverkar öns ursprungliga fauna negativt, säger Thomas Johansson, ordentligt påbyltad och utrustad med en rejäl kikare.
Han är ordförande i samfälligheten på Storön, där han haft hus i två decennier, och guidar vant Dagens ETC bland villorna. Förra årets såldes här 55 kvadratmeter kåk för 2.1 miljoner kronor. En annan gick för 1.6 miljoner.
Överallt ligger stora högar med spillning och träd har strippats från sin bark. En reslig grön automatisk foderspridare är utplacerad i det fria.
Hur har det här påverkat relationen mellan er stugägare?
– Inte på ett bra sätt. Det är så mycket snack och så många rykten och det skapar dålig stämning. Folk blir misstänksamma mot varandra då man inte vet vem som är inblandad.
Thomas Johansson berättar att man på samfällighetsföreningens årsmöte röstat om att begära skyddsjakt från Länsstyrelsen. En överväldigande majoritet röstade ja, men fyra medlemmar röstade mot och vill låta djuren vara.
– Föreningen har en tradition av konsensusbeslut. Tyvärr har införseln av djuren bidragit till att den gemytliga stämningen på ön sätts på prov.
Lamm under altanen
Efter en dryg timme på ön springer Dagens ETC in i första flocken. Minst ett tiotal mufflonfår står och käkar ute i buskaget och ser till att hålla behörigt avstånd. En stund senare skådas ytterligare en flock i samma storlek. Ett stridsflyg från Skaraborgs flottilj dundrar förbi samtidigt som ett ensamt mufflonfår skuttar ett tiotal meter framför oss. Djuret blir stillastående mitt på stigen och stirrar rakt in i mobilkameran en lång stund innan det drar vidare.
En av Storöns husägare, som vill vara anonym, berättar:
– På sommaren när solen ligger på gör spillningen att hela ön doftar som en ladugård. Jag var här i februari förra året och hörde ett jäkla liv utanför huset. När jag kom ut sprang två mufflon iväg. Och under min altan kikade ett nyfött lamm fram! Då ringde jag en kille som jag tror är inblandad och sa ”nu får du för fan komma hit och ta hand om det här”. Då kom han och lade ett spår av foder, så att flocken hittade lammet.
En man i 60-årsåldern kommer cyklandes ihop med två snöbollsliknande hundar på koppel. Det visar sig att han har nära personliga kopplingar till den lokala man som pekats ut som ansvarig för djurtransporten. Mannen med hundarna stannar för en kort pratstund och berättar att han och hans fru redan flyttat ut till Storön, trots att sommarsolen är avlägsen så här i februari.
– Hur djuren har kommit hit? Jag har inte en aning. Men jag ser hellre massa mufflonfår här, än att ägaren exploaterar ön och bygger 40-50 nya sommarhus.
Du sammankopplar mufflonfårens ankomst med att Storön fick en ny ägare?
Tystnad.
– Eeeh… Nej.
Du är en av de som röstade mot att begära skyddsjakt. Varför då?
– Jag stör mig inte på djuren.
Så cyklar mannen iväg med sina ystra jyckar.
Mufflonfår är ett exotiskt djur med rötter i Asien och förekommer inte naturligt i Sveriges fauna. Arten är på gränsen att klassas som invasiv då den ödelägger naturen. Att släppa ut dem i det vilda kräver tillstånd från Naturvårdsverket – som aldrig någonsin utfärdat ett. Enda syftet att plantera ut de här djuren är för att jaga dem. Jägare är villiga att betala upp till 30 000 kronor för att fälla en stor mufflonbagge och kunna sätta de maffiga hornen på väggen.
Under vinterhalvåret behöver de många mufflonfåren, och dov- samt kronhjortarna, stödutfodras för att klara sig på Storön, som bara är cirka två kilometer lång och som mest en kilometer bred. Den lokale man som enligt vittnen översåg pråmtransporten med djur ska enligt flera källor ta emot ekonomisk ersättning från Storöns nya ägare för att se till att det finns foder.
Mannen förnekar till Dagens ETC att han vet något om hur djuren hamnat på ön. I övrigt avböjer han att kommentera om han får betalt av öns ägare för utfodring, eller någon annan tjänst.
Vem är då Storöns nya ägare, han som en stugägare kallar för djävulen från Djursholm? Glasögonmiljonären Johan Olofsson, 48, bor på fashionabel adress i just Djursholm i Sveriges förmögnaste kommun Danderyd, norr om Stockholm. Den före detta Chalmersstudenten har byggt upp ett optikerimperium med ett 40-tal Aoptik-butiker i hela landet. Så sent som 2021 plockade han ut 16 miljoner ur bolaget och sedan januari 2022 är denne brilljonär ensam ägare till Storön, utkastad i Vänern några mil norr om Mariestad, och en gång i tiden semesterort för Bofors fabriksarbetare.
Johan Olofsson är familjevän med en annan ökänd öägare: H&M-arvingen Jan Bengtsson, vars privata jaktparadis med inplanterade mufflonfår i skärgården nyligen granskades av Dagens ETC. Jan Bengtsson utreds nu efter artikeln för skogsskövling av en åklagare.
Johan Olofsson, vars moderkoncern senast gjorde en vinst på 40 miljoner kronor, är enligt sina sociala medier en van storfiskare och jägare. Bland annat syns han och familjen jaga ihop med den Stockholmsbaserade jaktfirma som levererade djuren till Storön i januari 2022. Det är också Olofsson som äger jakträtten på Storön.
När Länsstyrelsen efter många försök väl fick tag i honom, via snigelpost, för att få klarhet i hur hans ägor invaderats av mufflon och diverse hjortarter, och vad han har för plan på att avliva dem, svor sig Johan Olofsson fri från allt ansvar.
Djuren måste ha simmat och gått på isen, gissar han. Därför tänker han inte heller göra något åt dem.
”Jag är en stor djurvän och vill inte att djuren avlivas”, skriver Olofsson till Länsstyrelsen. Han erbjuder sig att vårda och bevara fåren och hjortarna på plats genom att fixa utfodring och viltåkrar ”enligt de regler som gäller för viltvård”.
När Dagens ETC ringer Johan Olofsson för att fråga om hans Storön, är han fåordig:
– Jag vet inte hur sugen jag är på någon form av intervju. Vad är det för några frågor?
Vi skriver om de här inplanterade djuren som dök upp för ett år sedan precis när du köpt Storön.
– Det är en teori att de är inplanterade.
Vi har vittnesmål från när djuren transporterades över.
– Det låter inte så sannolikt. Nej, det tror jag inte på. Ni kan skriva vilka artiklar ni vill. Det har ni förstås rätt att göra i en demokrati. Men jag tackar nej till att medverka.
Så lägger brilljonären Johan Olofsson, ägare till Storön och Aoptik, på luren.