Sedan 2021 är stödet för grön teknik som solceller utformat som en skattesänkning. Det gör att människor med lägre inkomster eller höga lån inte får del av stödet.
Bild: Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Daniel Israelsson Casta fick en chock när skattedeklarationen kom och han såg att familjen inte beviljats skatteavdrag för solcellerna de satte upp i höstas. Han och hans fru tjänar för lite.
– För många kan stödet vara avgörande för om de kan satsa på egen el. Då blir det en klassfråga, säger Daniel Israelsson Casta.
För fem år sen hoppade familjen Israelsson Casta av ekorrhjulet och lämnade Stockholms innerstad för ett liv på landet. Tanken var att leva miljövänligt med så små klimatavtryck som möjligt. Familjen landade i ett hus i Gnesta söder om stan. Redan från början var planen att utnyttja fastighetens tak för att göra egen grön el med solceller. I höstas drog de igång.
– Vi fick rådet av installatören att dela upp installationen i två steg, eftersom skattereduktionen är max 50 000 kronor per person och år, säger Daniel Israelsson Casta.
Sagt och gjort. Det blev tolv paneler på bostadshusets tak, och bygglov för tolv till på garagetaket.
– Men nu när vi fick deklarationerna stod det i både min och min frus att skattereduktionen för grön teknik inte kommer att godkännas.
Daniel Israelsson Casta ringde Skatteverket för att ta reda på anledningen och fick svaret ”ni tjänar för lite pengar”.
– Om jag inte hade haft någon inkomst så hade jag förstått, men jag har tänkt att jag har ganska normal inkomst, medan min fru som är kulturarbetare tjänar lite mindre.
Bidrag blev skattesänkning
Tidigare var stödet för solcellsinstallation utformat som ett bidrag, öppet för alla oavsett inkomst. Sedan 1 januari 2021 är det istället en skattesänkning.
Hur stor inkomst och skatteinbetalning som krävs för att ha rätt till fullt avdrag för grön teknik beror på hur din ekonomi ser ut, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.
– Från den slutskatt du ska betala räknas först jobbskatteavdraget av, sen dras ränteavdraget och har du köpt rot- och ruttjänster så dras även det. Avdraget för grön teknik kommer sist, säger Pia Blank Thörnroos.
En person som varken har ränteavdrag eller nyttjat rot eller rut måste ha en årsinkomst på omkring 350 000 kronor för att ha rätt till maximalt avdrag för grön teknik.
Daniel Israelsson Casta tycker att informationen är otydlig på Skatteverkets hemsida. Paret hade räknat med att åtminstone Daniel, som driver en vegansk restaurang och jobbar deltid som brandman, skulle ha rätt till fullt avdrag.
– Min fru frilansar så vi är vana vid att hennes inkomst är mer ojämn, trots heltidsjobb.
Men precis som många andra har de lån på fastigheten och ränteavdrag vilket gör att skatteinbetalningarna inte räcker till.
– Nu blir det svårare att finansiera steg två i vår tänkta solcellsanläggning, säger Daniel Israelsson Casta.
Rika får mest
Höga energipriser har fått intresset för solceller och annan grön teknik som ellagring och laddstolpar att skjuta i höjden.
– Politikerna räknade med att stödet skulle landa på omkring 300 miljoner, men förra året betalades det ut omkring en miljard. Det har varit otroligt populärt, säger Pia Blank Thörnroos.
Gnesta kommun gränsar till Trosa. Trosa kommun har i förhållande till folkmängden ovanligt många invånare med en årsinkomst över en miljon. Förra året kunde Trosaborna dra av nästan dubbelt så mycket för installation av solceller jämfört med invånarna i Gnesta.
Den skattebaserade modellen gynnar höginkomsttagare utan stora huslån, i praktiken de hushåll som har minst behov av stöd för grön omställning.
– Ja, är du smällrik kan du få 25 000 i avdrag för städning, 50 000 för rotarbete och 50 000 för grön teknik, säger Pia Blank Thörnroos.
”En klassfråga”
Telefonkön till Skatteupplysningen är lång. Sedan deklarationerna började trilla in kommer allt fler frågor från människor som fått avslag på avdraget för grön teknik, enligt en skattehandläggare.
– Många har inte förstått att det finns en turordningslista kopplad till de olika skattereduktionerna, utan tror att de är berättigade bara för att de betalat skatt, säger handläggaren.
I själva verket stängs stora grupper av människor med lägre inkomster ute.
Daniel Israelsson Casta anser att modellen med skattefinansiering innebär en snedfördelning.
– Vi hade satt upp de paneler vi har nu även utan möjligheten till skatteavdrag. Men för många kan stödet vara avgörande för om de kan satsa på egen el. Då blir det en klassfråga, säger han.