Showan Shattak: ”De tror att man kan tämja kapitalismen”
Dagens ETC
Showan Shattak är Malmöprofilen som nästan blev mördad av nazister och nu bedriver lokalt förankrad politisk aktivism mot höjda hyror och mot att samhället outsourcar alltmer av sitt uppdrag till företag.
Han är frustrerad över hur Socialdemokraterna sköter staden – men har också frän kritik att dela ut till sina egna i Vänsterpartiet.
Alexander Jacobsson
Det här är den rödaste stadsdelen i Sverige, säger Showan Shattak när han kommer gående till den för stadsdelens typiska mötesplatsen framför Möllanstatyn, Arbetets ära.
Torghandeln har precis kommit igång och det är kyliga vindar som blåser. Men det är inga högervindar som i resten av landet. I Möllevångstorgets södra valdistrikt lades varannan röst på Vänsterpartiet.
Men någon makt över styret i Malmö blir det inte för Vänsterpartiet trots valresultatet, nästan 14 procent totalt i Malmö. För dagen innan vi ses meddelar Malmös socialdemokrater att de sytt ihop ett mittenstyre med L och MP – och därmed gick drömmen för Vänsterpartiet om ett rödgrönt styre i Malmö i kras.
– För första gången sedan 2015 kunde vi fått majoritet tillsammans och styra ihop igen, säger Showan Shattak.
Staden måste täppa till ett budgethål på 852 miljoner kronor och förhandlingen med Socialdemokmraterna ska ha brutit samman efter krav från Vänsterpartiet om att höja skatten med 35 öre.
– Det skulle innebära 57 kronor för en person som tjänar 25 000 kronor i månaden. Men de ville istället skära i välfärdens kärnverksamheter, de mjuka värdena som äldreomsorg, vård och skola. Där gick vår röda linje.
Vill inte bli heltidspolitiker
Showan Shattak, kom in som ersättare för V i fullmäktige efter förra valet. Den här mandatperioden kunde han till och med ha blivit kommunalråd. Men tanken på att bli heltidspolitiker avskräcker honom. Han ville inte ens ha sitt ansikte på valaffischer.
Trots det fick han näst flest personkryss av Vänsterpartiets kandidater till fullmäktige.
– Det är såklart smickrande att ha fått det förtroendet. Men jag tycker inte det ska handla om mig. Vi brukar säga att vi är rörelsens röst i parlamentet. Så därmed ska vem som helst kunna stå på våra listor. Det ska betyda samma sak.
Han fortsätter:
– Jag vill inte släppa min frihet som folkbildare på ABF och relationen med de sociala rörelserna i staden. Min grej är att jag är bra på identifiera platser, engagemang och konflikter där jag kan fylla en lucka, och vara en länk mellan gatans progressiva idéer, arbetarrörelsens olika organisationer för skapa ett tryggare och bärkraftigare samhälle, säger han.
Showan Shattaks politiska engagemang, sammanvävt med engagemang för antirasistiska frågor har gjort honom till en profil i staden. Det går inte att prata om Showan Shattak utan att lyfta Möllans politiska arv och människorna som format stadsdelen. Det hänger ihop.
– Här är socialismens vagga, det första Folkets park byggdes här, den första Solidar (Coop) butiken öppnades här, det första Folkets hus kom till här, säger han när vi promenerar längs gatorna.
Började som SSU-medlem
Showan Shattaks tycker att dagens socialdemokrater har tappat förankringen med stadsdelens invånare och sina ideal. Själv var han i tonåren aktiv i SSU:s Malmöavdelning men hoppade av efter att riksorganisationen röstat ned ett stöduttalande för husockupationen för att bevara Ungdomshuset, tidigare ett Folkets hus, i Köpenhamn.
– Socialdemokraterna har kuvat sig för kapitalisternas krav och även lagt över det sociala ansvaret på dem. De tror att man kan tämja kapitalismen men fastighetsägarna får istället mer makt.
Han syftar bland annat på ett nätverk av fastighetsägare på Möllevången som tillsammans med staden fått i uppdrag att skapa trygga och rena miljöer i området. Men enligt honom har det endast resulterat i övervakningskameror, ordningsvakter, klippta buskage och höjda hyror.
– De kommer med repressiva insatser istället för att bygga socialt. Människor som bott här länge vill ha en trygg plats med sunda värderingar men tvingas flytta ut samtidigt som andra inte får chansen att flytta in på grund av konceptrenoveringar.
Möllan är precis som för många andra gamla arbetarkvarter i landet utsatt för genitrifiering. De senaste åren har flertalet föreningar kastats ut för ge plats åt stora aktörer som spelföretaget Massive som köpt upp en helt kvarter på Möllan.
Vi går förbi graffitiväggen vid rondellen vid Folkets park. För åtta år sedan pryddes väggen av ”Kämpa Showan”. Målningen gjordes efter att han utsatts för ett mordförsök av nazister mitt på en gata ett stenkast härifrån. En plastplatta och sex skruvar håller ihop skallen som krossades mot en trottoarkant.
Nu pryds väggen av ett liknande budskap, fast i de iranska färgerna för att visa solidaritet med protesterna i landet.
– Det här är politiska och kulturella adderingar som är viktiga och som skapar gemenskap. Om man är från Palestina eller Iran och ser väggen skänker det värme och en känsla av att man inte är ensam. Möllan är ett safe space på riktigt, man kommer hit för att samla kraft. Man känner sig skyddad här, för människorna backar upp varandra. Det var därför det tog så hårt på människor när det kom nazister hit 2014. Det här är den sista platsen de ska vara på, säger han.
Dieselpriset är inte svaret
Vi slår oss ned på Jesusbaren för en kaffe intill parken med samma namn. Showan Shattak suckar för han har glömt sin medicin. Han äter fortfarande antidepressiva sedan händelsen. Och även om han har en permanent skada på närminnet efter misshandeln kan glädjen över att han precis förlovat sig kanske bidragit till glömskan idag.
Han säger att det rasistiska hatet som han själv drabbades av har vunnit legitimitet med Sverigedemokraternas valframgångar. Han menar att dessa drivits på av ett visionslöst Socialdemokraterna. Han kritiserar också Vänsterpartiet riksorganisation, som han tycker inte tillräckligt stod upp mot förskjutningen åt höger, och mittenpolitiken.
– Du kan inte locka väljare i glesbygden genom att föra en politik som bara går med strömmen och går ut på att sänka dieselpriset. Du måste sätta ner foten och visa hur vi ska förändra samhället till det bättre, säger han.
Men att ge upp? Absolut inte, säger Showan Shattak.