Klasskillnaderna är närvarande överallt, även i våra sexliv. Sexologen och socionomen Suzann Larsdotter ser stora skillnader – även geografiskt i landet.
Hon ville aldrig jobba privat – men regionen gav henne inte mycket till val.
Beata Hansson
För att komma till en sexolog som ingår i sjukförsäkringssystemet bör man bo i Skåne. Det är den enda region i Sverige som har tillgång till remitterade sexologer. Det grämer sexologen och socionomen Suzann Larsdotter, som under många år arbetade på kvinnoanstalter och behandlingshem.
Där mötte hon utsatta kvinnor och såg en skriande brist på basala kunskaper om kön, sexualitet, menstruationscykeln, sjukdomar och preventivmedel.
– Det finns behov av att diskutera sexhälsa med människor som kanske aldrig haft sex utan alkohol eller andra droger i kroppen. De behöver också bearbeta sina sexuella upplevelser som kan handla om sex mot ersättning, våld och missbruk. Den som missbrukat droger länge kan också vara rädd för nykterheten när man har någon nära sig i sänghalmen. Och har man exempelvis just avslutat en metadonkur kan sexlusten och även förmågan att bli gravid öka markant. Sådant är bra att veta, säger hon.
Skadliga ingrepp
Suzann Larsdotter ville egentligen aldrig jobba privat, men eftersom regionen inte erbjuder några tjänster för sexologer har det slutat med att hon driver en egen mottagning på en lättillgänglig adress i Gamla stan. Hon kan inte undgå att notera skillnaderna mellan de kvinnor som söker upp henne nu och de hon jobbat med tidigare. Bland de bättre bemedlade är det exempelvis stor efterfrågan på blygdläppsförminskning.
– Det är ett skadligt ingrepp som sägs förbättra ”det genitala självförtroendet” men som nästan alltid är totalt onödigt. Man minskar vävnaden av estetiska skäl och riskerar att drabbas av svåra biverkningar. Det är ju en funktionell vävnad med känsliga erogena zoner som man avlägsnar. Ärrvävnaden ger inte bara känselbortfall, det är också en groplats för allvarliga infektioner.
”En historia av övegrepp”
Att Suzann Larsdotter arbetat med samma fråga inom flera olika samhällsgrupper har gett henne en bred förståelse för att alla kvinnor objektifieras – men att det sker på olika sätt.
– På anstalter och behandlingshem finns hos många en historia av övergrepp och gränsöverskridande sex. Ofta tänker utsatta kvinnor inte på sex som potentiellt njutbart, eftersom deras kroppar ofta är handelsvaror, om så bara för att få en sängplats för natten. Vi glömmer lätt att även en ”tjackhora” skulle vilja njuta av sex, säger hon och fortsätter.
– Många utsatta kvinnor sitter fast i tankar om att de får skylla sig själva om de blir utnyttjade. Vissa har inte avslutat skolan och vet väldigt lite om sina egna kroppar.
Privatekonomin avgör som bekant det mesta, men slår kanske extra hårt mot vår sexuella hälsa. Hur kan just en sexolog hjälpa oss? Sjukvårdssajten 1177 ger ändå en hel del förslag på vård rörande problem av sexuell karaktär?
– Sjukvårdspersonal har ofta svårt att tala om sex obehindrat vilket kan leda till att grunden till det problem som en patient söker hjälp för aldrig nämns. Sexologi är en tvärvetenskaplig vetenskap och inrymmer olika områden som medicin, psykologi och samhällsvetenskap. Sexologer arbetar oftast utifrån en bio-psyko-social modell, vilket betyder att vi tar hänsyn till både biologiska, psykologiska och sociala faktorer, detta påverkar vilket stöd en sexolog kan ge och gör att vi har ett öppnare förhållningssätt till sexuella frågor. Därför skulle det, i den bästa av världar, finnas sexologiska mottagningar för alla.