”Satirskolan” Societas fick klartecken – nu hoppar ägarna av
Dagens ETC
Pråligt guldsmyckade byggnader, en vapensköld med ett lejon och propert klädda elever. På den nya gymnasieskolan Societas i Göteborg ska tradition och symboler värderas högt och endast de bästa lärarna och de mest ambitiösa eleverna ska vara välkomna.
Men bakom friskolans putsade fasad döljer sig en helt annan verklighet.
Diskussionerna om huruvida skolan som ska etableras i Göteborg egentligen är ett skämt började i dagarna återigen på Twitter. Skolan Societas marknadsför sig genom förintelseoffret Anne Frank på sociala medier, vilket upprört många. I höstas var det marknadsföringen kring "garantibetygen" och "symboliska avtal" som skulle låta varje elev få möjlighet att få ett A, som ifrågasattes.
"Det är väl ett skämt. Men det säger rätt mycket om samtiden att man ändå överväger om det är på riktigt", skriver en twittrare.
Det är på riktigt. Eller, gymnasieskolan har åtminstone fått godkänt från Skolinspektionen att etableras 2024. Men grundarna till skolan skriver på Instagram att kontot "inte avspeglar en existerande verksamhet" och att de vill pröva olika budskap, där "somliga av dessa budskap säkert kan misstolkas". Detta kan enligt Societas ligga i deras intresse för marknadsföringsyfte.
En tolkning kan därmed vara att de själva spelar på ett ironiskt skolkoncept. Men att klargöra om så är fallet är inte möjligt. Ingen av de som står som ägare i ansökan till Skolinspektionen vill tala med Dagens ETC. I deras senaste inlägg skriver de också att de inom en snar framtid kommer att byta ägare.
Ingen skolerfarenhet
Enligt hemsidan har Societas grundats av "en grupp lärare som alltid tagit sina skolor till toppnoteringar". Men enligt ansökan till Skolinspektionen saknar flera av ägarna skolerfarenhet, och bara två har varit lärare.
Amanda Kinnander Vanneryd är utbildad förskolelärare och specialpedagog och hennes man som står som verksamhetsansvarig är Sebastian Nyrén Vanneryd. Han är känd som Jensen-rektorn som förespråkar klädkoder och som 2020 skrev ett brev till föräldrar om att mjukisbyxor och "becknarväskor" är förbjudna samt att alla elever inte är välkomna till Jensen. Det är något som han fått stark kritik för, och som även engagerade dåvarande utbildningsministern Anna Ekström.
– Vi har ett tillsynssystem för svensk skola. Men det vilar också ett tungt ansvar på alla som fått samhällets förtroende att driva skola i Sverige. I det ansvaret ingår att välkomna alla elever, och att inte bete sig på ett sådant sätt att vissa inte känner sig välkomna, sa Anna Ekström då till DN.
Killar i kavaj
På Societas verkar man ha en liknande hållning till klädsel, sett till de elevbilder som används i marknadsföringen, med killar i kavaj och slips. Bilderna i marknadsföringen visar även överdådiga salar, Hogwartsliknande fasader och enorma segelfartyg med beskrivningen att "Societas vill lyfta det positiva, det vackra, det mäktiga".
I ett sms till Dagens ETC skriver Sebastian Nyrén Vanneryd att han inte har någon formell befattning eller något engagemang i Societas idag. Han vill inte säga vem som idag är verksamhetsansvarig eller vilka som kommer att ta över ägandeskapet av skolan.
En person som reagerat på den planerade gymnasieskolan är skoldebattören och skolledaren Linnéa Lindquist.
– De vill sälja in ett koncept, att det här ska vara en högstatusskola. Det är därför deras bilder ser ut som att de är från Hugo-Boss katalogen. Sedan säger de att de ska ha ett diplomatprogram där man ska kunna läsa ryska. Men det handlar bara om valbara kurser. Grejen är att ungdomar kommer gå på det här. Alla vill ju gå på en högstatusskola och bli diplomat och jobba på ambassader runt om i världen. Och sen blir det inte den typen av utbildning. Vi har inget diplomatprogram på gymnasiet i Sverige.
Bara yta
Trots att skolan marknadsför sig med att de endast ska ha "förstelärare" och att kvalitet är a och o så menar Linnea Lindquist att det i själva verket bara handlar om yta. En av skolorna de säger att de inspireras av är internatskolan Lundsberg, som i dagarna uppmärksammades för Skolinspektionens kritik kring att de gav glädjebetyg.
– Att de säger att de har garantibetyg och så säger de att om du vill ha A så ska vi se till att du får det. Men så funkar det inte. Ska de göra ett överskott kommer de inte ha råd att ge eleverna så mycket stöd. För det kostar ju pengar. Så jag tror att det är extremt mycket yta. Det ska bli intressant att se vad det blir av det när de startar sen. Och vad de har för betygssnitt.
Enligt Skolinspektionen har Societas meddelat att de skjuter fram etableringen till 2024/2025. Däremot har de ännu inte kommit in med ändringar kring ägarskap. Detta ska anmälas inom 30 dagar efter ändringen och Skolinspektionen kommer då "följa upp att ägar- och ledningskretsen alltjämt är lämplig", skriver enhetschef för tillsynsinspektionen Carin Clevesjö i ett mejl till Dagens ETC.
Carin Clevesjö skriver också att tillståndet från Skolinspektionen gäller för en viss utbildning vid en viss skolenhet. Att Societas vill införa ett program som inte existerar kan bli skäl att "tittas på" inom ramen för etableringskontroll som sker innan uppstart.
Men idag finns det ingenting i skollagen som reglerar hur friskolor får marknadsföra sig.
– Man kan ju skicka information till riktade postnummer om man vill det. Det finns inga regler kring det, säger Linnéa Lindquist.
Tror du att det här skolkonceptet är satir eller allvar?
– Vår skolmarknad är en satir så det här är väl en del av den här satiren. Jag hoppas det är ett skämt men tror det är på riktigt för det är ett bra koncept att tjäna pengar på, säger hon.