Gunnar Hökmark har gjort lång och trogen moderat tjänst. Frihet är ledordet när han gjort sig känd som en kämpe för internationella frihandelsavtal. Han är en ihärdig och högljudd kritiker av Kina, som han kallar en totalitär diktatur.
Men han är också senior lobbyist i den internationella ledningen för PR-jätten Kreab, med kontor över hela världen – bland annat i Beijing sedan 30 år. Där är nyckeln i Kreabs erbjudande så kallade government relations: statskontakter och relationsbygge mellan företag och den kinesiska staten. I praktiken innebär det att okritiskt sprida kommunistpartiets budskap.
Sedan 2019 är Gunnar Hökmark ”international senior advisor” på Kreab. Han jobbar med bas i Stockholm och Bryssel, och ska i sin roll och med sin erfarenhet hjälpa till över hela världen. Vid rekryteringen hyllas Hökmark av Kreabs vd Charlotte Erkhammar som Sveriges mest rutinerade Europaparlamentariker. Hökmark ser fram emot sitt nya jobb.
– Jag har i flera olika former följt Kreabs arbete under många år, både i Stockholm och i Bryssel, och har genomgående imponerats av den hederlighet och integritet som präglar företaget och som ger en professionalism och respekt för det politiska beslutsfattandet, kommenterar Gunnar Hökmark i Kreabs pressmeddelande.
”Kommunistisk maktapparat”
Dagens ETC har tidigare rapporterat om affärerna med Kreabs kontor i Moskva, och om hur PR-jätten försökt mörka Moskvakontorets närvaro på Internet efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Gunnar Hökmark anser att den kinesiska staten, diktaturen, styr med sin logik i alla delar av det kinesiska samhället, inklusive i utrikespolitiken och i näringslivet. I en ledarkrönika från 9 januari i år skriver han:
”De är alla underordnade den kommunistiska maktapparaten och skyldiga enligt lag att bidra till landets underrättelseverksamhet, det vill säga spioneri, och säkerhetspolitik.”
Hökmark kräver:
”Företag som Huawei, Tiktok eller järnvägsoperatörer som MTR måste ses som företag som kan verka i diktaturens tjänst.”
Citerar gärna Xi Jinping
1992 etablerade Kreab ett kontor i Beijing, då ett av åtta. Idag har grundaren och moderata legendaren Peje Emilssons PR-imperium vuxit till 400 anställda i 25 länder, med över 500 klienter. Ambitionen är att vara den bästa rådgivaren på varje marknad med ett unikt internationellt erbjudande. I Beijing sitter man i lyxiga China World Trade Center mitt i Beijings centrala affärsdistrikt. Det är stadens största byggnadskomplex och kallas för ”platsen där Kina möter världen”. De anställda lobbyisterna och konsulterna har bakgrund inom kinesisk statsmedia, akademin, näringslivet och internationella organ.
Kreab Beijing gör varje vecka ett nyhetsbrev med uppdaterade punkter om vad som ska vara relevanta nyheter för det svenska näringslivet i Kina. I praktiken handlar det om att okritiskt översätta, sammanfatta och rapportera om statlig information, ofta med direkta citat från Kinas president Xi Jinping, högt uppsatta partiämbetsmän, myndigheter, regionala politiska styren och statlig media.
Nyhetsbrevet skickas ut till klienter och samtliga medlemsföretag aktiva i den svensk-kinesiska handelskammaren, som Volvo, SEB, Polestar, Swedbank, Assa Abloy, Electrolux, Oatly och Nordea.
Okritiskt om läget i Tibet
I nyhetsbrevet i mars i år citeras kommunistpartiets ledarskap från den politiska konferensen Two Sessions, och Kreab lyfter och sammanfattar de viktigaste politiska besluten. Man skriver att den nya ledningen kommer att “fokusera på folket”, jobba med “högkvalitetsutveckling”, samt presentera reformer för att ”öppna upp” och ”stötta det privata näringslivet”. Kreab skriver att ledorden för de nästkommande fem åren kommer att vara ”stabilitet” och ”säkerhet”. Nyhetsbrevet avslutas med en notis om att Kina har lyckats facilitera nya samtal mellan Saudiarabien och Iran i Beijing.
Kreab använder ett neutralt språk när man presenterar och citerar rapporter från den kinesiska staten. 2021 rapporterar Kreab om ett besök i Tibet:
”Den 19 augusti höll regeringen och Tibets autonoma regering ett storslaget firande på 70-årsdagen av den fredliga befrielsen av Tibet i Lhasa. Med fysisk närvaro av Wang Yang, CPPCC-ordföranden, som traditionellt har en roll som ansvarig för angelägenheter för Tibet, Xinjiang och Taiwan, en månad efter president Xi Jinpings besök i Tibet… I talet Wang höll vid konferensen betonade han att säkerheten och stabiliteten i Tibet får inte utmanas. Han lyfter fram Pekings ansträngningar att motsätta sig försöken att dela landet av den 14:e Dalai Lama.”
Förmedlar vapenskrammel
Kinas militära makt nämns vid flera tillfällen, tillsammans med gliringar mot USA och Filippinerna. När Xi Jinping inspekterar en flotta citeras presidenten om att landets väpnade styrkor ska stärka sin militära träning inriktad på strid, att beredskapen ska höjas och att de väpnade styrkorna ska bli världens modernaste.
Kreab publicerar presidentens uppmaning om att militären ”resolut ska försvara Kinas territoriella suveränitet och maritima rättigheter och intressen och sträva efter att upprätthålla den övergripande stabiliteten i landets grannregioner”. Efter det följer en analys om att kommentarerna kommer samtidigt som ”spänningarna ökar” efter en plan för amerikanska styrkor att använda ett ”växande antal baser på Filippinerna, inklusive en nära Taiwan”.
”Det är värt att notera att USA och Filippinerna håller sina största gemensamma militärövningar någonsin efter att Kina avslutat storskaliga övningar runt Taiwan”, skriver Kreab Beijing.
Tonar ned covid-repression
Gunnar Hökmark gör en poäng av när tidningar och journalister pratar om statliga källor som neutrala utan att nämna för läsaren att det rör sig om ”statspropaganda”. Resultatet blir enligt Hökmark en problematisk verklighetsbeskrivning som utgör ett hot mot förståelse och handlingskraft att hantera allvarliga säkerhetsproblem, och journalister riskerar att bli utnyttjade av auktoritära stater.
Hökmark är även djupt kritisk till den kinesiska statens hantering av pandemin och har krävt att landet ska be om ursäkt för hur viruset spreds över världen. Han kritiserar i kraftfulla ord de inom svensk media som han menar skrev beundrande och okritiska artiklar under pandemins startskede.
”Mindre rapporterat var att information om smittan förbjöds, censurerades och manipulerades. Och idag är det uppenbart att man misslyckats djupt med att hantera smittan”, skriver Hökmark i Norrköpings tidningar.
Samtidigt tonar Hökmarks egna kollegor på Kreab Beijing ner regeringens pandemihantering. Man skriver inte om misslyckanden utan om ”utmaningar”, och att de hårda reglerna för det mesta beror på ovaccinerade äldre. April 2022: ”Analytiker tror att fortsatta strikta åtgärder för att förebygga och kontrollera sjukdomar beror på den låga vaccinationsfrekvensen bland äldre.”
Varnar för ställningstaganden
I en intern presentation för kunder skriver Kreab att det är viktigt för utländska företag verksamma i Kina att förstå den unika kulturella kontexten. Det ”kinesiska sinnet” är präglat av en känsla av att man har blivit historiskt kränkt och förödmjukad på den globala scenen, och att andra länder lägger sig i ”privata angelägenheter” eller ”frågor om nationell stolthet”. Det innebär att företag helt ska undvika att tala om ”Hong kong och Taiwan”, ”mänskliga rättigheter” och ”reaktionen mot covid”. Du bör inte heller uttrycka några som helst åsikter om Kinas tillväxt i världen, globala ställning eller en åsikt om att Kina måste begränsas på något sätt.
Möbeljätten Ikea lyfts som ett exempel på en pinsam skandal, eftersom man i sin app länge hade Taiwan som ett eget valbart land för beställningar. Detta ledde enligt Kreab till en enorm publicitetsskada. Idag är Taiwan listat som en del av Kina för Ikeas kinesiska användare.
Dagens ETC har sökt Gunnar Hökmark och Kreab Beijing.