Partiet som vuxit snabbt tack vare sina extrema nyhetssajter har nu splittrats i en bitter intern konflikt. Mattias Wåg har inblick i vad som fick partiet att haverera – bland annat att den nationalistiske partiledaren inte ens bor i Sverige.
Mathias Wåg
Frilansjournalist, ansvarig utgivare för tidningen Brand och driver podcasten Apans anatomi
Efter ett havererat styrelsemöte söndagen den 26 februari valde fem ledamöter i ytterhögerpartiet Alternativ för Sverige att lämna styrelsen.
Både avhopparna och partiledaren Gustav Kasselstrand har talat ut om partisprickan i olika alternativmedier på högerkanten. Men ingen vill prata med övriga medier, annat än anonymt.
Alternativ för Sverige bildades 2018 efter att Sverigedemokraterna uteslutit sitt ungdomsförbund Sverigedemokratisk ungdom, SDU. En person i den innersta kretsen som nu lämnar beskriver att utbrytarpartiet Alternativ för Sverige bildades som en reaktion mot toppstyret i Sverigedemokraterna. ”Men nu har vårt parti blivit ännu mer toppstyrt än Sverigedemokraterna någonsin var”.
– En efter en har det gamla gänget från SDU droppat av efter valet 2018. Utåt är det nu en enmansshow, men internt är de en duo, partiledaren Gustav Kasselstrand och partisekreteraren Per Sefastsson. De gör det mesta själva, säger en medlem.
Det är Kasselstrand och Sefastsson som håller i styrelsemöten, skriver handlingarna till årsmötena och arrangerar torgmötesturnéerna för partiet. De båda delar på en heltidsanställning hos partiet.
De fem avhoppade styrelseledamöterna riktar hård kritik mot att en halv miljon kronor årligen, vilket motsvarar hälften av medlemsavgifterna, går till att avlöna Kasselstrand och Sefastsson. Ledarduon anklagas för att prestera för lite för lönen. Partiets inaktivitet förstärks av att partiledaren Gustav Kasselstrand inte ens bor i Sverige, menar kritikerna. Sedan 2019 har han flyttat till och bildat familj i Finland.
– Att Gustav Kasselstrand inte bor i Sverige är en intern konfliktfråga. Han skenskrev sig i Sverige inför valet. Det var mycket hysch-hysch internt om det, säger en av kritikerna.
Bland de som lämnat styrelsen finns toppnamnet Jeff Ahl, som var partiets viktigaste värvning från Sverigedemokraternas riksdagsgrupp när Alternativ för Sverige bildades. Alternativ för Sveriges kassör Yvonne Lindholm valde att lämna styrelsen samtidigt som Ahl. Lindholm har tillsammans med Ahls familj skött Alternativ för Sveriges administrativa funktioner, markservice på torgmöten och medlemsutskick. Efter att ha sålt sin släkts tryckföretag, beläget i ett industriområde i Huddinge, har företagslokalen utgjort Alternativ för Sveriges kansli, möteslokal och butik. Lindholm uppmärksammades av media november 2021 sedan hon och hennes make lånat ut miljonbelopp för att rädda tidningen Bulletin.
– Lindholms avhopp blir den största förlusten för Alternativ för Sverige, både organisatoriskt och ekonomiskt, säger en medlem.
Alternativ för Sverige har inte byggts upp som ett traditionellt parti och har haft få lokalavdelningar. Istället har det fungerat som ett kampanjparti som levt upp inför valen med centrala kampanjer och mellan valen legat i träda. Partiet saknar kommunala mandat, men har tre mandat i kyrkomötet, Svenska kyrkans motsvarighet till riksdagen. De är Sveriges näst största parti utanför riksdagen, efter uppstickaren Partiet Nyans. Den lokalavdelning som i valrörelser sågs som en förebild var Mölndals. Organisatören Mattias Dahlgren, som också arbetar för alternativmedian Exakt24, valdes i december in i partistyrelsen för sin exemplariska valkampanj. Nu lämnar han styrelsen med avhopparna.
Alternativmedierna har spelat en viktig roll för Alternativ för Sverige, som den arena där de kunnat nå en masspublik och konkurrera ut Sverigedemokraterna. Vid sidan av partianställningen har Gustav Kasselstrand arbetat för tidningen Nya tider där han skrivit huvuddelen av sina texter under pseudonym. Partiet har också hyrt in Exakt24s filmare som konsult för att göra dess valfilmer och torgmötesstreaming. Exakt24-medarbetarna bryter nu med Alternativ för Sverige. Konflikten i partier löper på så sätt även in i alternativmedierna. Viktiga podcasts inom ytterhögern som Vita Pillret och Ingrid & Maria har tagit en tydlig ställning i konflikten och givit röst åt kritikernas version. Nordiska motståndsrörelsen ser Alternativ för Sverige som sin huvudsakliga konkurrent och har på sin sajt Nordfront vid upprepade tillfällen publicerat angrepp på Kasselstrands parti.
Styrelseavhoppen kommer därför få stora konsekvenser för Alternativ för Sverige, både ekonomiskt, organisatoriskt och som förlust av medieplattformar i partiets närhet.
Det var inte hela ytterhögern som gladde sig åt Sverigedemokraternas ökade politiska inflytande, radikalisering och valframgångar. Alternativ för Sverige har levt på förhoppningen att snart kommer Sverigedemokraterna börja tappa stöd och falla samman, så fort väljarna ser att de inte kunnat leverera den politik de lovat. I det ögonblicket kommer väljarna söka sig efter ett radikalare alternativ. Men snarare än att institutionaliserats av samarbetet med Tidöpartierna har Sverigedemokraterna radikaliserats och flyttade fram sin retorik i valrörelsen. Deras genomslag på Tidöavtalet har varit stort. Så den situation Alternativ för Sverige har väntat två riksdagsval på har ännu inte infriats. Nu är det utbrytarpartiet istället som slits sönder av interna motsättningar och frustrerade företrädare som lämnar partiet. Sverigedemokraterna lämnar inget utrymme till höger om sig för mindre partier att växa.