Privatklinikerna om könsingreppen: ”Vi har inga som haft problem”
Bild: Emanuel Hendal, Jenny Ingemarsson, Illustration: Johan Svensson (montage)
Dagens ETC
Inkontinens, slapphet, fula blygdläppar – allt kan skönhetsklinikerna lösa enkelt och har du inte råd kan du opereras på kredit. Ingen har haft problem, alla har blivit bättre och alla är nöjda, säger klinikcheferna. Tills Dagens ETC pressar dem om Anna, som betalade 60 000 kronor för två ingrepp som inte gjorde någon skillnad.
– Vi kan inte hjälpa alla med allt, säger Jenny Steverin, som äger Citylaser i Göteborg.
”Lider du, som många andra, av förlossningsskador eller underlivsproblem som inkontinens, torrhet i slemhinnor, slapphet eller minskad känslighet? Som ett svar på alla problem som kan uppstå i ditt underliv så har Alma Laser hittat en lösning, Femilift”.
Citylaser i Göteborg sparar inte på krutet i beskrivningen av Femilift, en laserbehandling som sägs föryngra slidan.
Hon vände sig till kliniken för att få sitt sexliv tillbaka, men i stället fick hon genomleva en rad ingrepp som inte gjorde någon nytta. Varken operationen som skulle göra slidan snävare, laserbehandlingen Femilift eller en förminskning av blygdläpparna gav Anna känslan tillbaka.
Men när Dagens ETC tar kontakt med Citylaser talar Jenny Steverin, ägare sedan snart 15 år, sig varm för ingreppen.
Vi visas runt i lokalerna mitt i centrala Göteborg. Här finns rum för injektionsbehandlingar och laser, vita britsar bredvid moderna lasermaskiner. Här finns också ett rum för kirurgiska operationer. Citylasers verksamhet omfattar både plastikkirurgi och skönhetsbehandlingar. Som namnet antyder var fokus från början på laser. Jenny Steverin är övertygad om laserns fördelar mot så väl urinläckage som sköra slemhinnor och vidhetskänsla i slidan.
– När du tar en laserbehandling får du bättre elasticitet i vävnaden, och bättre genomströmning i blodcirkulationen. Då blir det tajtare, även längre in. Det är som en föryngring, precis som vi gör på huden när vi arbetar med laser.
Hur vet ni att det funkar?
– Det ser vi ju. Och de har forskat om det, givetvis. Man köper inte in någonting som man inte vet fungerar.
Sveriges förenade gynekologer är kritiska till studierna för att de inte är seriösa, och de menar att det inte finns evidens för att lasern fungerar.
– Det är nog så, när man tittar på vad det forskas på, så väljer forskare områden där det finns pengar och då tror inte jag att det är någon som sponsrar den typen av forskning. Så det är nog därför det inte forskas om det.
Men kan du hålla med då om att man faktiskt kan ifrågasätta de studier som finns?
– Klart man ska! Men om man ifrågasätter får man väl titta på bevis. Testa själv. Gör laser på en hand och inte på den andra, så kommer du själv se att det händer något.
USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket varnar för laserbehandlingar eftersom de lett till många biverkningar och skador.
– Man kan inte komma ifrån att det finns risker. Men vi har inga som haft problem. Det har att göra med hur mycket kunskap man har. Så jag är inte orolig, men jag kan inte svara för alla kliniker.
Jag har pratat med en kvinna som gjort laserbehandlingar hos er för att tajta till slidan. Hon sa att hon inte märkte någon skillnad alls.
– Man kan ju inte säga att alla får toppresultat. Det kan variera.
Så det finns inga garantier?
– Aldrig. Alla vi människor är olika, vi kommer reagera olika.
På er hemsida skriver ni att lasern löser förlossningsskador, inkontinens, torrhet i slemhinnor, slapphet och minskad känslighet. Kan du skriva under på att det hjäper mot allt detta?
– När man kommer hit får man alltid göra en konsultation först. Då går vi alltid igenom exakt vad man kan förvänta sig och vad som inte är inom ramarna. Nä, det finns ingen behandling som tar bort alla dina besvär supersnabbt. Så är det inte, men vi skriver de saker man kan få en förbättring för.
Men Anna, som gjorde sina ingrepp hos Citylaser, har en helt annan upplevelse. Hon berättar att hon blev lovad att hennes slida skulle kännas tajt, som ny igen. Hon och hennes partner skulle få ett helt annat sexliv.
– Jag sa att jag var helt wide open. Läkaren tittade och tyckte att jag absolut skulle göra det här. Han visade med fingrarna hur tajt det skulle bli, berättar hon.
Ingen seriös forskning
I gårdagens tidning riktade Michael Algovik, fram tills nyligen ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, och Eva Uustal, överläkare vid Linköpings universitetssjukhus, kritik mot skönhetsklinikernas intimkirurgi. Men Jenny Steverin håller inte med om bristerna, även om hon medger att ett ingrepp alltid innebär en viss risk. De allra flesta kan bli hjälpta, säger hon.
Men Anna, som betalade 60 000 kronor för ingreppen som utfördes av Steverins klinik, säger att hon bara kände skillnad första gången hon hade sex.
– Det kan vara så. Det är väldigt sällan, men i vissa fall kan vi kanske inte hjälpa mer, även om operationen gjorts som den skulle. Vi kan inte hjälpa alla med allt.
Hon hade fått löfte om att det skulle bli mycket bättre, ändå blev det inte bra.
– Ja det händer, tack och lov inte ofta, men ibland blir det inte som man har tänkt.
De kliniker som erbjuder behandlingar med laser hänvisar ofta till olika studier som ska bevisa att kvinnor visst känner skillnad. En av dem, Specialistkliniken Norra i Stockholm, marknadsför sin vaginalförsnävning med att ”Kliniska studier har visat att IntimaLase är en effektiv, enkel att utföra, och säker procedur.” Enligt företaget som tillverkar utrustningen känner 95 procent av kvinnorna skillnad efter behandlingen.
Men de studier som finns går inte att ta på allvar, menar Michael Algovik.
– Nej, de har låg evidensgrad och är inte utförda på ett sådant sätt att man kan dra några vetenskapliga slutsatser av dem, säger han.
Susan Jafari, läkare och ägare till Specialistkliniken Norra, säger sig dock vara övertygad om att behandlingen har effekt. Hon beskriver att lasern stimulerar vävnaden så att det bildas nya kollagenfibrer i slemhinnan.
– Slutresultatet blir att det föryngras och stramas åt, säger hon.
”Lite lurendrejeri”
Susan Jafari säger att hon var bland de första i Sverige när hon började med laserbehandlingar i slidan för omkring tio år sedan. De som söker sig till henne är kvinnor med urinläckage och kvinnor som upplever att slidan är slapp efter att de fött barn. Omkring en patient i veckan gör någon typ av intimbehandling. De flesta gör det för att förbättra sexlivet, säger hon, och enligt henne får kunderna vad de vill ha.
– Vi har inte sett en enda patient som inte har blivit bättre under de här åren. De flesta är mycket mycket nöjda, säger hon.
Metoden är ifrågasatt för att den inte ger resultat. Läkemedelsverket i USA menar till och med att kvinnor kan ta skada. Varför använder ni ändå laser?
– Jag håller inte med. Den här typen av laser är medicinsk. Man kan få skador om man använder en annan typ av laser. Men den här behandlingen ger förbättring.
Susan Jafari upprepar flera gånger att den laser hon använder inte kan göra någon skada och att hennes patienter är jättenöjda.
Men hon har kollegor i branschen som inte håller med. En som är skeptisk är Rika Hammarström. Hon är gynekolog och blev känd som återkommande gäst i ”Malou efter tio” i TV4. Flera tillverkare har hört av sig till henne och vill att hon ska börja med laserbehandling, men hon säger nej.
– Det är lite lurendrejeri. Patienterna får inte valuta för pengarna. Efter några år har de betalat lika mycket för behandlingen som måste upprepas, som de skulle ha betalt mig för att göra en riktig intimkirurgi med permanent resultat, säger hon.
Många som skäms
Rika Hammarström driver den privata kliniken Mediquinn som erbjuder bland annat försnävningsoperationer, minskning av blygdläppar och venusberg. De tio senaste åren har hon märkt att fler och fler hör av sig och vill förändra sina kön, både av estetiska skäl men också av medicinska. Hon har uppemot tio patienter i månaden och det vanligaste ingreppet är blygdläppsförminskning, säger hon.
Men ingreppet är hårt kritiserat.
– Kritiken är på sin plats, säger Rika Hammarström men tillägger snabbt att det beror på vem som bedömer patienten och vem som utför operationen.
Själv tvekar hon inte att operera kvinnor vars stora blygdläppar hindrar dem från att cykla eller rida. Men inte heller tjejer som länge skämts för hur de ser ut.
– Många skäms för sin kropp och har inget självförtroende. Så ska det inte vara, säger hon.
Det fåtal kvinnor som faktiskt har medicinska problem får ingreppet betalt av den offentliga vården. Hos Rika kostar en operation tiotusentals kronor.
– Jag gör ett jäkligt bra jobb och smakar det så kostar det, dessvärre. Jag ligger på samma priser som plastikkirurgerna som tar hutlöst mycket betalt, men de ger inte det resultat som jag gör, säger hon.
Hos Citylaser i Göteborg, där Anna gjorde sin operation, är uppfattningen att blygdläppsoperationerna så gott som alltid sker för att kvinnorna har besvär.
– Det skaver och gör ont, väldigt många kvinnor har problem med det, säger Jenny Steverin, ägare och verksamhetschef.
De gynekologer vi har pratat med menar att det är väldigt få kvinnor som har så stora problem att de faktiskt behöver opereras. Tror du att de har fel?
– I vården har de en bild av hur stora problem man behöver ha för att få en operation, och det är ju inte det vi möter. Många kan inte cykla eller rida eller hålla på med den aktiviteten de vill för det gör ont. Då kommer de till oss.
Jenny Steverin återkommer till att klinikens mål alltid är att hjälpa kvinnor. Hon förnekar inte att några av behandlingarna, som laser av blygdläpparna, görs av estetiska skäl, men framför allt är det slidans funktion som de på olika sätt hjälper till att förbättra.
– Jag tycker att det är härligt att få hjälpa! Man kanske inte kan återställa alla helt som de har varit, men vi jobbar för det, och för att de ska kunna ha ett bra liv sedan, utan besvär.
Ingen vet i dag hur många kvinnor som har genomgått intimkirurgi på skönhetskliniker i Sverige.
Ingen vet heller hur många av dem som har fått komplikationer. De privata klinikerna för ingen offentlig statistik.
Vill inte bidra till statistik
Eva Uustal vill gärna se en förändring. Hon är med i styrgruppen för det nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi, GynOp. Alla seriösa operationskliniker deltar och följer upp sina patienter där. Där svarar patienterna bland annat på om de är nöjda ett år efter sin operation.
– Om de här klinikerna ville vara med och bidra till kunskapsutvecklingen så vore det alldeles fantastiskt. Det är bara att höra av sig till kansliet så löser vi det, säger Eva Uustal.
Men det har de hittills inte velat?
– Nej, av någon anledning. För mig säger det väldigt mycket om resultaten.
Tror du att de själva tror på det?
– Ja, det hoppas jag verkligen att de gör.
Många av klinikerna länkar till låneföretag trots att Läkarförbundets regler säger att det inte är tillåtet. Hur reagerar du på det?
– Det är ett sätt att tjäna pengar på kvinnors osäkerhet och den kulturella företeelsen att kvinnors underliv är något som vi ska skämmas för och hålla på och förbättra hela tiden.