Bild: Jenny Ingemarsson, Emanuel Hendal, Illustration: Johan Svensson (montage)
Dagens ETC
Snabbt, enkelt, effektivt: kirurgin säljs in som en föryngring av underlivet. Men ingreppen är ofta onödiga – och ibland skadliga.
– Jag blev lovad att det skulle bli bättre. Och det blev inte bättre, säger Anna, som betalade 60 000 kronor för att göra slidan snävare och blygdläpparna mindre.
Privatkliniker uppmanar kvinnorna att ta lån för att ha råd med de riskfyllda operationerna.
– Vi är skeptiska till att det här alls görs, säger överläkaren Michael Algovik.
VIDEO: Överläkaren visar hur blygdläpparna sytts ihop med plastikkirurgi– patienten kunde inte ha sex över huvudtaget • Hör Anna berätta om sina upplevelser av intimkirurgin
De lovar bot mot förlossningsskador, inkontinens och torrhet i slemhinnor. Känns slidan slapp och gammal kan den föryngras. Allt som krävs är lite laser. Eller vampyrmetoden, där ditt eget blod injiceras. Blygdläppar kan bli estetiskt perfekta genom en enkel operation. Slidan försnävas så att samlagen känns som före barnafödandet. Oavsett besvär kan intimkirurgi lösa problemen. Så framstår det i alla fall i skönhetsklinikernas marknadsföring.
Anna, en kvinna i 50-årsåldern, är en av dem som hoppades på löftena. Hon blev lovad att hennes slida skulle kännas tajt, som ny igen. Hon och hennes partner skulle få ett helt annat sexliv. Så lät det i alla fall hos kliniken Citylaser i Göteborg, som Anna gick till för att prata om det ingrepp som kallas vaginal försnävning.
– Jag sa att jag var helt wide open. Läkaren tittade och tyckte att jag absolut skulle göra det här. Han visade med fingrarna hur det skulle bli, säger hon från soffan i sitt vardagsrum.
Minst tjugo kliniker
Anna är en av många kvinnor som har sökt sig till privata kliniker i hopp om att få hjälp. Hur många andra som också har gjort det är det ingen som vet. Det är heller ingen som vet hur många kliniker som utför operationerna och behandlingarna. Men vi hittar snabbt minst tjugo kliniker som gör olika typer av intimingrepp. De finns i bland annat Stockholm, Göteborg, Linköping, Malmö, Helsingborg och Jönköping. Och alla vi talat med är överens – det har blivit allt vanligare att vilja skönhetsoperera sitt kön. Förutom slidförsnävning görs också fettsugning av venusberget, klitorislyft och blygdläppsförminskning. Dessutom finns en mängd nyare behandlingar som är inte kirurgiska, som laser och ultraljud. Men inom den offentliga vården är många skeptiska till trenden. Ingreppen ses som onödiga, effekten av dem osäker.
– Det som stör mig är att det är ofta plastikkirurgkollegor som saknar kunskapen om muskelfästerna, mellangården, levatormusklerna. De har ett utanpåperspektiv och kan sy jättesnyggt. Det blir jättefint, fast funktionen är helt åt pepparn, säger Eva Uustal, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Linköpings universitetssjukhus.
Ville kunna njuta av sex
Anna delar den bilden. Nu i efterhand känner hon att den första plastikkirurgen hon träffade, han som opererade henne, inte hade tillräcklig kunskap. Hennes problem uppstod efter två snabba förlossningar. Hon ser det själv som en förlossningsskada.
– Jag hade haft två förlossningar som båda gått på en halvtimme. Jag minns efter sista gången, på återkontrollen, att barnmorskan sa ”det här var inte mycket för världen”, när jag försökte knipa. Sen var det inte mer med det. Jag trodde väl att det skulle ordna sig, men det gjorde det aldrig, säger hon.
Småbarnsår passerade, särskilt mycket sex fanns det inte tid för. Förhållandet tog slut och Anna träffade en ny man. Nu blev sex viktigt igen. Men varken Anna eller hennes kille kunde njuta av det.
– Känslan var helt förlorad. Vi kände båda att nu måste vi ta tag i det här, säger hon.
Anna för bort en blond lock från ansiktet. Hon berättar öppet om hur påfrestande det var att sexlivet inte fungerade, om hur hon kände att hon var värd att få ha det bra. Även sexuellt.
– Så gammal är jag ändå inte, det är ganska många år kvar av att vara sexuellt aktiv, säger hon.
Annas tanke var först att hon bara skulle göra en slidförsnävning, men plastikkirurgen föreslog att hon också skulle operera blygdläpparna.
– Han tyckte att de var stora och sa att det bör du göra något åt. Jag har alltid ridit och har aldrig haft några problem, men tänkte att ja, det är kanske lika bra när han ändå håller på.
Operationen genomfördes. Redan då började Anna tappa förtroende för kliniken. Kirurgen verkade trött och irriterad, och hade glömt bort att även blygdläpparna skulle opereras.
– Jag skulle nog bara ha sagt stopp egentligen. Men jag ville så gärna bara lösa det, säger hon.
Anna fick lämna kliniken efter några timmar. Något återbesök skulle inte behövas. De var färdiga med henne nu. Efter sex veckor var det dags att på riktigt få uppleva resultatet av operationen. Det var så länge hon skulle vänta med att ha sex.
– Det var nog bra första gången vi hade sex. Eller bra, det kändes skillnad.
Efter den gången var känslan precis som vanligt igen.
Vad kände du då?
– Jag blev så ledsen. För det är både liksom… ja det är en jättestor grej verkligen. Jag har kämpat, och det var dyrt. Jag blev lovad att det skulle bli bättre. Och det blev inte bättre.
Operationerna kostade totalt 60 000 kronor. För Anna är det mycket pengar.
– Jag har inga guldgruvor att ösa ur. Det här är pengar jag har jobbat och kämpat för. Jag hade kunnat åka på semester med familjen istället, eller gjort vad som helst.
Anna anmälde kliniken till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I sitt svar skriver de att de inte kommer utreda ärendet eftersom det inte har lett till bestående skada eller sjukdom. Och nej, Anna är inte sämre nu rent fysiskt än tidigare, men hon tycker ändå att kliniken borde få kritik, och hon själv kompenseras.
– Det har varit mycket smärta, och psykiskt tärande. Jag mådde riktigt dåligt länge. Och man känner sig så maktlös. Man är ganska chanslös mot de här privata klinikerna.
Anna berättar om sina upplevelser.
Syr ihop slidöppningen
Anna är långt ifrån ensam om att vara missnöjd efter intimkirurgi. Få vill prata om sina ingrepp, men i olika forum på nätet finns det gott om vittnesmål från opererade kvinnor. Även om många tycker att de har blivit hjälpta så finns det också många som berättar om det motsatta. En kvinna skriver att hon ångrar att hon någonsin hörde talas om slidförsnävning. Hon har fått ärrbildning inne i slidan, som gör att hon två år efter ingreppet inte kan genomföra samlag för att det gör för ont. ”Jag har blivit djupt deprimerad, så pass att jag inte har jobbat på snart ett år nu”, skriver hon.
En annan beskriver sin slidförsnävningsoperation som katastrof, ”jag önskar dessvärre att jag hade denna operation ogjord”. En tredje har gjort en blygdläppsförminskning och besväras av de ärr som uppstått. Hon skriver att det känns stelt, att allt är trasigt och förstört. Hon har fått problem med smärtor och torra slemhinnor, ”för mig blev intimkirurgi ett övergrepp”.
Överläkaren: ”Samlag är helt omöjligt”
Även Eva Uustal vet att intimkirurgi kan leda till problem. Hon har ett långt engagemang för förlossningsskador och är ett känt namn bland drabbade kvinnor. I Facebookgrupper för förlossningsskadade hyllas hon som en hjälte. Många kvinnor berättar att de kommit till henne efter ha blivit avfärdade av andra läkare. Hon har hittat och lagat förlossningsskador som andra inte tagit på allvar. Många kommer också till henne efter misslyckade operationer hos skönhetskliniker. De har ofta sökt hjälp för att de har svårt att hålla tätt eller upplever en vidhetskänsla. Vid en förlossningsskada är det ofta flera muskelfästen inuti bäckenet som har skadats eller gått av. Men i stället för att undersöka vad vidhetskänslan beror på så har plastikklinikerna nöjt sig med att sy ihop slidöppningen eller de inre blygdläpparna.
– Man har sytt ihop de inre blygdläpparna mot varandra för att det ska bli trångt. Resultatet blir att urinstrålen åker rakt fram när man kissar. Strålen landar på de stängda blygdläpparna och så kissar man ut i rummet istället för ner i toan, och samlag är helt omöjligt, säger hon.
Inte heller det ingreppet som Anna gjorde, slidförsnävning, är riskfritt. Att kliniker dessutom lovar att kvinnorna ska få tillbaka sitt sexliv är upprörande, enligt Eva Uustal. Snarare är är det tvärtom.
– Om man försnävar slidans öppning får man ett sämre sexliv. För då gör det ont. Men om man hittar muskelfästena innanför och får ihop dem så att man kan knipa, då kan man få en bättre känsla som kvinna. Men att få en mindre slidöppning och bli snävare i slidan, det är som att orsaka vaginism eller vestibulit. Det är hemskt svårt att förstå tanken, säger hon.
Kan klassas som könsstympning
Just riskerna med de olika ingreppen är anledning att låta bli att göra dem, säger Michael Algovik, fram tills nyligen ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG.
– Den här typen av ingrepp för med sig risker och problem. Det handlar om vävnad som är ganska skör och känslig, där det lätt kan bli ärrvävnad och olika komplikationer. Vi är skeptiska till att de här ingreppen alls görs, och tycker att ett minsta krav är att kvinnan i alla fall blir informerad om att det kan bli ännu sämre än innan.
När det gäller blygdläppsförminskning finns det de som menar att det till och med kan vara olagligt för att det kan räknas som könsstympning.
– Lagtexten är lite luddigt formulerad, men det står att alla ingrepp som förändrar yttre genitalia kan likställas med könsstympning. Men det är inte helt tydligt var gränsen går. Vi tycker oavsett att man ska vara väldigt restriktiv med den här typen av ingrepp. Det finns ytterst få fall där det faktiskt är motiverat, där blygdläpparna är så stora att det ställer till problem.
Dessutom är operationerna dyra. En blygdläppsförminskning kan kosta 30 000 kronor, en slidförsnävning 40 000. För den som inte kan betala har en ny typ av finansering växt fram: låneinstitut specialiserade på privata operationer, där skönhetsingrepp är en stor del. Pengar ska aldrig vara ett problem. Du kan själv välja hur snabbt du vill betala av ditt nya kön. Låneinstituten lovar nollränta, men villkoren är sällan så bra som de kan verka.
– Ingrepp som inte har medicinsk effekt ska du inte uppmanas att låna till. Det är helt bisarrt, säger Michael Algovik.
”Ursäkta, nu blev jag arg”
Han är också kritisk till laserbehandling och hur det framställs. På sina sajter beskriver skönhetsklinikerna hur laser helt riskfritt tajtar till underlivet och gör underverk för sexlivet. En klinik, Citylaser, skriver på sin hemsida: ”Lider du, som många andra, av förlossningsskador eller underlivsproblem som inkontinens, torrhet i slemhinnor, slapphet eller minskad känslighet? Som ett svar på alla problem som kan uppstå i ditt underliv så har Alma Laser hittat en lösning, Femilift.”
– Det finns inget stöd för att det här skulle ha någon effekt, säger Michael Algovik.
Även Eva Uustal är starkt kritisk till laserbehandlingarna.
– För mig är det som att säga att kom till mig med ditt benbrott eller ditt trasiga knä så ska jag lägga en laser på så löser vi allt. Det är obegripligt hur man tänker att de här muskelfästesdefekterna och bristningarna och djupa skadorna skulle kunna bli påverkade. Det man kan göra med laser är att skapa en tillfällig inflammation. Det är ungefär som att man slår sig på kinderna så blir man röd och svullen till slut, säger hon.
Att ingreppen heter saker som anspelar på föryngring och att hålla sig ung gör henne upprörd.
– Jag är djupt irriterad på det här uttrycket som heter föryngring. Hur ung ska man vara? Ska man vara 20, 15, 10 eller 5 år gammal för att ha en riktigt fin liten slida? Jag tycker det är otroligt osmakligt. Kvinnors slidor är precis på samma sätt som resten av kroppen. Det får man fan förhålla sig till. Ursäkta, nu blev jag arg, säger hon.
Eva Uustal förklarar för Dagens ETC:s reporter Stina Berglund hur ingreppen går till.
Eva Uustal har haft patienter som tagit lån för att göra laserbehandlingar, trots att de har uppenbara förlossningsskador som borde ha tagits om hand av den offentliga vården.
– Det här handlar inte om kosmetik. Man får göra vad man vill med sina öron eller sin näsa, men om man har en skada efter en förlossning då motsvarar det vilken idrottsskada som helst. Där tycker jag att den offentliga vården har fallerat lite i omhändertagandet, säger Eva Uustal.
I det där glappet mellan kvinnors önskemål och vad den offentliga vården kan erbjuda, där växer ett underskikt av privata kliniker som säger ”kom till mig med dina pengar så ska jag lösa dina problem”, säger Eva Uustal.
Vad är det som gör att kvinnorna hoppas på de privata klinikernas löften?
– Det handlar om ett tabuområde, underlivet. Man tvekar kanske att gå till den offentliga vården om man har hört att det ser normalt ut och att man inte kan räkna med att allt ska bli som förut efter att man fött barn, säger hon.
Varnas i USA
USA har på vissa sätt varit pionjärer när det gäller att föryngra vaginan med laser. Men där gick FDA, deras motsvarighet till Läkemedelsverket, sommaren 2018 ut och varnade för behandlingarna. Det efter att de fått in ett ökat antal rapporter om biverkningar som vaginala brännskador, ärrbildningar och kronisk smärta.
– Vi är djupt oroade för att kvinnor skadas, sa Scott Gottlieb, dåvarande chefen för FDA, i ett uttalande.
Han var också upprörd över sättet kliniker marknadsförde laserbehandlingarna, med ord som nu verkar ha tagits över av deras svenska kollegor, där lasern framställs som lösningen på en mängd underlivsproblem.
– Den vilseledande marknadsföringen av en farlig behandling utan bevisad nytta är extrem, sa han.
FDA poängterar också att det inte finns bevis för att laserbehandlingarna har någon positiv effekt.
Anna kan intyga att det är precis så. När hon hörde av sig till Citylaser för att berätta att hon inte kände någon skillnad alls efter operationen, erbjöds hon att göra Femilift, en laserbehandling, som kompensation.
– Klinikens ägare sa att det här har hjälpt jättemånga, hon var helt övertygad om att det skulle hjälpa mig också. Och man greppar ju efter alla halmstrån. Men det gjorde inte någon som helst nytta.
Trots alla turer är Anna inte enbart kritisk till intimkirurgi. Hennes bild är istället att det finns kliniker som är mer eller mindre seriösa. Själv gjorde hon om sin slidförsnävning på en annan klinik. Hon fick veta exakt vad som skulle göras och hur, och inte minst var kirurgen tydlig med att det oavsett operation eller inte, aldrig skulle kännas som förr.
– Är man 50 år och har fött två barn kan man inte förvänta sig det. Hon var väldig ärlig med det, säger Anna.
Efter den operationen upplever Anna en skillnad. Men hon tycker att det är ledsamt att hon har behövt gå igenom alla steg för att hamna här. Och hon kan inte låta bli att dra slutsatsen att det varit annorlunda om det var män som haft problem, om det var de som inte kunde ha glädje av sex.
– Då tror jag att vi hade haft en helt annan uppslutning kring det här. Det är jag ganska övertygad om. Och det tycker jag är väldigt sorgligt. •