Han har utsetts till Sveriges mäktigaste politiker under 30 år och han driver nu både sitt parti – Moderaterna – och regeringen framför sig i det han kallar ”hård kärlek”. Sänkta bidrag och hårda krav på de som inte jobbar. Arbetslinjen är hans ideologi.
– Oavsett om det är i klassrummet, på jobbet eller på gymmet så ska det löna sig att anstränga sig, säger moderaten Oliver Rosengren som själv sökt och fått två jobb under hela sitt liv.
Oliver Rosengren äter inte pommes frites. Det klarar han inte av efter sina två år på Max hamburgerrestauranger.
– Känslan av att liksom ha pommes frites i hela ansiktet i tre dygn efter ett pass. Den sitter i, säger han.
Jobbet på Max är ett av två som Oliver Rosengren sökt och fått i sitt 30-åriga liv. Det andra var ett vikariat på ett föräldrakooperativ. Två jobb. Ändå kallar Oliver Rosengren arbetslinje för sin ideologi.
– Om någon frågar om jag är konservativ eller liberal så svarar jag att jag tror på arbetslinjen. När andra Mufare läste Ayn Rand, läste jag rapporter från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).
”Politisk gruvarbetare”
När det gäller politiken har han dock ett mer välfyllt cv. Han kom in i fullmäktige i Växjö som 18-åring. Gjorde tolv år i ledningen av kommunen. Skapade rubriker, blev utsedd till Sveriges mäktigaste politiker under 30 år och har nu tagit sig in i riksdagen. Här befinner han sig långt från pommesoset och här trivs han, även om han på sätt och vis inte borde det.
– Jag är egentligen mer en politisk gruvarbetare. Det är hantverket som tilltalar mig. Det räcker inte att ha en bra idé. Om inget av det jag har tänkt blir verklighet så skulle jag inte känna mig nöjd med mitt arbete, säger Oliver Rosengren.
Och riksdagsplatsen betyder att han nu har lämnat den verklighet som han ägnade många år åt att skapa i Växjö bakom sig. Ett arbetslinjens förlovade land. Redan 2012 infördes det så kallade Växjölöftet. Alla som tar emot bidrag ska aktiveras på heltid, åtta timmar om dagen.
– För att undvika aktiveringen anstränger man sig mer och söker fler jobb och ju fler jobb du söker desto större är sannolikheten att du får ett jobb. I internationell litteratur kallas det för threat effect, alltså hoteffekten. Det låter inte så trevligt, men allt är ju inte trevligt.
Det är enligt Oliver Rosengren det första argumentet för aktivitetskrav. Det andra är att det ska kosta tid.
– För ganska många hushåll är vinsten av att arbeta istället för att få försörjningsstöd ganska liten rent ekonomiskt. Om du då dessutom har åtta timmar fritid om dagen om du har försörjningsstöd så är det klart att man inte behöver vara en lat människa för att tycka att det är bättre än att gå till jobbet.
”Makt är helt avgörande”
Nu ska Växjölöftet bli ett Sverigelöfte. Oliver Rosengren har suttit i diverse arbetsgrupper och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tillsatt en utredning. Krav på aktiviteter som till exempel parkskötsel och att hålla rent på gator ska bli något som alla kommuner måste införa för de som har försörjningsstöd.
Den där makten som Expressen tillskrev Oliver Rosengren när de utsåg honom till Sveriges mäktigaste har nu nått hela vägen in i regeringen.
Är makt viktigt?
– Ja, makt är helt avgörande. Utan makt blir inget gjort.
Två viktiga saker har lett till att han har fått den makten, enligt Oliver Rosengren. Att han som 14-åring letade upp Moderaternas kansli eftersom han hade fått lära sig att om man har synpunkter på något så ”kan man inte stanna på läktaren, då måste man ge sig in på plan”. (Ja, Oliver Rosengrens pappa är tennistränare som haft stjärnor som Magnus Norman och Robin Söderling i sitt stall. Därav liknelsen.) Och att han haft personer runt sig som varit generösa med råd och stöd.
Kan vem som helst få den makt du har idag?
– Tyvärr är jag orolig att det inte fullt ut är så. Därför är jag engagerad i ett socialt projekt för unga i Växjös utanförskapsområde Araby. De som deltar i i läxhjälp får poäng som de kan byta in mot roliga aktiviteter. Allt från en gocartkväll till en skidresa. Där träffar jag många underbara ungdomar som har en svår bakgrund. Det finns mycket som man känner är väldigt orättvist. De begränsas i hög utsträckning av förutsättningar de fötts in i och dåliga val de gjort. Men det är därför jag är moderat, för att jag tror på människans kraft att ändå forma sitt liv.
Villkorade sommarjobbet
Oliver Rosengren har fått mycket uppmärksamhet för två reformer som han genomförde i Växjö som rör just de här ungdomarna som han möter i läxhjälpen. Den första handlar om att kommunen började ställa krav på att eleverna måste ha godkända betyg för att få de feriejobb som kommunen anordnar.
– För det första visar forskning att det finns inga positiva effekter på arbetsmarknaden för den gruppen som har fått den här typen av garantijobb. Däremot är det välbekant att godkända betyg är en vattendelare. Då bestämde vi oss för att använda de här jobben som en morot och säga att du har möjlighet att få ett sådant här feriejobb om du har godkända betyg eller deltar i en lovskola.
Nu vill Moderaterna i Stockholm följa Växjös exempel, men det verkar stoppas av att Socialdemokraterna – som nu sitter på makten – kallar förslaget för både elakt och idiotiskt.
Skolk ger sänkt stöd
Horribelt. Det var vad sossarna i Växjö kallade Oliver Rosengrens andra reform som rörde unga. I Växjö kommun får familjer som har försörjningsstöd sänkt stöd om barn som går på gymnasiet skolkar så mycket att de förlorar sitt studiestöd.
– Ett arbetade hushåll får 1 350 kronor mindre i månaden om deras barn skolkar. Men ett hushåll på försörjningsstöd fick tidigare precis samma, bara det att pengarna kom från kommunen istället för från staten. Ska man plocka bort en drivkraft för precis de som vi enligt annan forskning vet är mest betjänta av att vara i skolan och närvara i undervisningen?
Menar du att föräldrar börjar kräva att deras barn går i skolan om deras försörjningsstöd sänks?
– Ja, om hushållsekonomin blir lägre så tror jag att det samlade engagemanget i hushållet för skolnärvaron blir högre.
”Ersättningen är för hög”
Förutom att införa en tvåårig yrkesskola för de elever som inte vill gå gymnasiet och få igenom att unga kriminella ska kunna dömas till skolplikt, så är sänkt försörjningsstöd en av de sakerna som Oliver Rosengren ska ägna sin makt och sin riksdagsplats åt nu. Tillsammans med en grupp moderater har han till exempel krävt att stödet ska minskas motsvarande radio- och tv-avgiften. Eftersom den numera betalas som en skatt och bara av de som arbetar.
Samtidigt som regeringen i vårbudgeten förlänger det höjda bostadsbidraget till de mest ekonomiskt utsatta eftersom tiderna är så tuffa tycker alltså Oliver Rosengren att bidragen är för höga.
– Det finns ju sammanhang där de blir det. När skillnaden mellan försörjningsstöd och att arbeta till och med blir negativ, då är det uppenbart att ersättningen är för hög.
Varifrån kommer den här hängivenheten för just arbetslinjen?
– Det handlar om att det ska löna sig att anstränga sig. Oavsett om det är i klassrummet, på jobbet eller gymmet så det viktigt att man får känna den här känslan av att om jag anstränger mig lite till så blir det lite mer än om jag inte hade ansträngt mig.