Evin är det inte bara ett enormt fängelse i Teheran, det är också en brottplats. Här riskerar de som demonstrerar i dag att hamna – och dess historia kantas av tortyr, våldtäkter och godtyckliga avrättningar.
Åtta personer har dött och och 57 skadats till följd av rökförgiftning efter branden på Evinfängelset i Teheran i helgen, enligt BBC. Samtidigt hördes skottlossning och explosioner från området och enligt nyhetskanalen uppger källor inne på fängelset att antalet är större än vad officiella kanaler uppger.
Den officiella versionen är att fångar satt eld på ett uniformslager, men lokala journalister noterade att sonen till den före detta presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani plötsligt skickades hem innan branden utbröt och anklagar styret för att medvetet ha startat branden. Det är inte fastslaget om branden har med protesterna att göra, men hundratals av de protesterande som gripits under den senaste tiden har förts till Evin.
Hackade övervakningskameror
Men fängelset har haft en plats i det iranska medvetandet långt innan höstens protester. För drygt ett år sedan hackade gruppen Adalat Ali sig in i fängelsets övervakningskameror. Övergrepp, sexuella trakasserier, tortyr och medicinsk försummelse läckte ut. Och ända sedan tidigt 80-tal har det rapporterats om systematisk tortyr och periodvis dagliga avrättningar.
Evin var också ett av de fängelser, tillsammans med Gohardasht-fängelset, där massmord på politiska fångar genomfördes under sommaren 1988. Vänsterfångar som vägrade kalla sig muslimer och muslimer från oppositionsgruppen Folkets mujahedin avrättades och fördes därifrån på lastbilsflak, dag och natt. Vittnesskildringar från den arrangerade massakern gavs under den sanningskommission som hölls i Amnestys lokaler i London 2012 och som dokumenterats av Iran Tribunal.
Uppemot 30 000 människor tros ha dödats och senast i år kritiserade Amnesty Iran för att dölja sina brott. I dokumentären från Iran Tribunal berättar en dödgrävare hur de tvingades begrava unga vuxna på löpande band – på en begravningsplats som hyser en massgrav från den tiden fick nyligen en hög mur omkring sig.
Uppmärksammade domen i Sverige
I Sverige blev fängelset nyligen uppmärksammat när svenskiranier 2019 lyckades locka hit en man kallad Hamid Noury, också känd som Hamid Abbassi. Han ställdes inför rätta och dömdes i ett internationellt uppmärksammat mål till livstids fängelse för att ha bidragit till massmorden. Noury var åklagarassistent i Gohardasht-fängelset ett par mil väster om Teheran under sommaren 1988. Han inledde sitt arbete på Evin runt 1980.
De senaste åren finns ett antal misstänkta fall där fångar dött under oklara omständigheter inne på fängelset. De har inte formellt avrättats, utan officiellt fått stroke, tagit sina liv eller på andra sätt råkat dö inne på Evin.
Skillnaden mellan officiell hållning och anhörigas bild känns igen i fallet med Mahsa Jina Amini. Det var hennes död som startade de gatuprotester som pågått under fem veckor. Officiellt dog hon av en hjärtattack, men flera personer har vittnat om att hon misshandlades av den iranska moralpolisen.