Vart tar Centerpartiet vägen då? Ska de väljare som flytt till Socialdemokraterna lockas tillbaka med socialliberal politik med skola och klimat i fokus?
Eller sneglar man snarare lystet mot moderata och liberala väljare som är besvikna på regeringen? När Centerpartiet i höstas presenterade sin skuggbudget kom partiets kritik mot regeringen från höger. Finansministerns budget var ett svek mot arbetslinjen hette det. Sänk a-kassan, lätta på skatterna och stötta låglönejobb, så löd Centerpartiets budskap. Samtidigt la C mindre pengar än regeringen på kommuner och regioner.
Nog finns det väljare till höger som borde kunna attraheras, anser Gustav Hemming, ett av C-regionråden i Stockholm. Slitningarna mellan Sverigedemokraterna och de övriga Tidöpartierna är stora. De senaste veckorna har sverigedemokrater öppet attackerat regeringen såväl för klimatmålen som för hanteringen av Turkiet och Natoprocessen.
– Det är konstigt om inte sansade moderater och liberaler frågar sig vad i helsike de gett sig in på. Mer liberalt sinnade delar av Tidöpartierna måste ha en baksmälla de luxe, säger Gustav Hemming.
Han menar att det politiska läget gör att partiet måste vara redo att axla regeringsansvar med Socialdemokraterna och andra mittenpartier redan denna mandatperiod, om Liberalerna eller enskilda liberala riksdagsledamöter får nog av Tidösamarbetet.
Vill se ny kohandel med S
Snarare än att slåss för stora skattesänkningar vill Gustav Hemming se ett ökat fokus på områden där man har gemensamma nämnare med Socialdemokraterna, som järnvägssatsningar och vindkraftsutbyggnad. Han talar med vördnad om uppgörelsen 1933 då den stora depressionen plågade landet. Bondeförbundets Axel Pehrsson i Bramstorp skakade hand med den socialdemokratiska statsministern Per-Albin Hansson. Bönderna fick skyddstullar, arbetarna fick åtgärder mot arbetslösheten och begreppet kohandel myntades.
– Man gjorde om låsningar i poltiken till konstruktiva lösningar som la grunden för välfärdssamhällets uppbyggnad och Sveriges utveckling i decennier. Samtidigt bröts nazismens snabba tillväxt på landsbygden, säger Gustav Hemming.
Centerkvinnornas förbundsordförande Malin Bergman hör till de många centerpartister som snarare än nya koalitioner nu ser fram emot att utveckla den egna politiken i opposition. Och vilken inriktning partiet ska ha är fortsatt en öppen fråga, betonar hon. På stämman i höst ska kursen stakas ut.
– Med en ny partiledning är det mycket vi behöver bestämma tillsammans för att hitta en ny färdriktning, säger Malin Bergman.
En av de frågor där Muharrem Demirok har flaggat för en omprövning gäller inställningen till friskolors vinster, som Centerpartiet så här långt envist försvarat. Han har fångat upp en oro för skolbolagens avigsidor som uppenbarat sig för många av partiets kommunpolitiker, menar Malin Bergman.
– Det ska vara möjligt att bedriva skolor i privat regi, men det kanske ska finnas någon typ av reglering av vinstuttag och av vad skolpengen får användas till, säger hon.
Ingen strid om SD-linjen
När Annie Lööf torsdagen efter valet meddelade att hon avgår som partiledare satte spekulationerna igång: Nu blir det strid – om inställningen till Sverigedemokraterna.
Strid blev det, men inte om detta. En av kandidaterna – Daniel Bäckström – uttryckte sig visserligen svävande om huruvida dörren var stängd för SD-samarbete. Men helt andra frågor har dominerat diskussionerna inför partiledarvalet och Muharrem Demirok har kategoriskt avfärdat tanken på att ompröva SD-linjen.
Kampen om partiledarposten har blottat spänningar i partiet. Daniel Bäckström anses ha mist sina chanser att bli partiledare när han svarade undvikande på frågor om sin inställning till hbtq-rättigheter. När valberedningen presenterade sitt val protesterade ungdoms- och studentförbundet mot att Bäckström föreslogs som vice ordförande vid Demiroks sida.
Kvinnoförbundet hörde till dem som förde fram Muharrem Demirok. Malin Bergman menar att lugnet nu börjat lägga sig i partiet inför torsdagens extrastämma då den nya partiledningen ska väljas.
– Han har ett lyssnande och jordnära ledarskap som kommer föra partiet framåt, säger hon.
Peter Johansson, gruppledare för partiet i Filipstad, höll visserligen på sin värmländska partikamrat Daniel Bäckström. Men han tror Demirok kan få partiet med sig om han lägger kraft på den landsbygd där partiet förlorade stort i valet. Orättvisorna mellan stad och land ska tas på allvar, menar han. Basala saker som mobiltäckning och bredband måste fungera.
– Det behöver bli mer jämlikt. Man får förstå att har man valt att bo på landsbygden kan man inte ha alla de fördelar man har i en större stad, men det grundläggande ska du ha var du än bor, säger Peter Johansson.
Samarbetar med SD
Filipstad hör till det fåtal kommuner där Centerpartiet nu samarbetar med SD. Det har inte skett utan våndor. Den förre gruppledaren, som var den som ledde förhandlingarna, kallade sitt eget agerande för ”hyckleri”. Än så länge tycker Peter Johansson att samarbetet går bra. Det betyder inte att han tycker partiet ska göra samma sak på riksplanet. I Filipstad handlade det om att ta chansen att få ett maktskifte i en kommun som haft S-styre lika länge som den funnits.
– Vi har inte samma syn som SD när det gäller sådant som människors lika värde. På det lokala planet blir det annorlunda. Vi är överens om hur vi ska tackla de problem vi ser framför oss i kommunen nu, säger Peter Johansson.
Betydligt fler är de kommuner och regioner som gått åt andra hållet och ingår i samma styre som Vänsterpartiet. I region Stockholm har S, C och MP tecknat ett avtal där V fått igenom sakpolitik utan att själva ingå i styret. Härom veckan stod V- och C-företrädare på samma pressträff och berättade om räddningspaket till sjukhusen. Visar det vägen för en möjlig samexistens mellan partierna även på riksplanet? Regionrådet Gustav Hemming är skeptisk, men håller dörren på glänt. Gemensamma nämnare finns i klimatfrågan och till viss del när det gäller att hålla ihop stad och land, säger han.
– Med det sagt så är Vänsterpartiets politik dyr politik och det är tveksamt om den är genomförbar på nationell nivå.