Wael Sallouha ska utvisas till Gaza: ”Jag har inte gjort några fel”
”Jag kan inte förstå varför det är så bråttom att kasta ut någon som inte har gjort några fel, som inte brutit mot några lagar, säger Wael Sallouha om sitt utvisningsbeslutet från Migrationsverket.
Bild: Jenny Ingemarsson
Dagens ETC
Gaza har förvandlats till en humanitär katastrof där bomberna faller dagligen. Men trots det är det dit Migrationsverket vill skicka 34-årige Wael Sallouha. I alla fall är det beskedet i hans utvisningsbeslut – helst skulle han redan ha lämnat Sverige.
Wael Sallouha tittar ut genom sitt lägenhetsfönster mot det stora kastanjeträdet på gården. Han skulle egentligen inte vara här nu. Inte om Migrationsverket hade fått bestämma. Då skulle han redan ha landat på någon flygplats i Egypten, för att sedan ta sig till gränsen mot Gaza. In i ett land som en gång var hans, men som nu är en sönderbombad krigszon. Wael Sallouha skakar på huvudet.
– Det finns inget kvar! En miljon människor bor i tält. Hundratals dör varje dag. Och dit menar de att jag ska ta mig.
Han visar brevet från Migrationsverket. Det är stämplat den 21 maj. Där står att hans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslås, och att hans ”tidsfrist att frivilligt lämna landet löper ut den 18 juni 2024”. När han får brevet har han knappt fyra veckor på sig att avveckla det liv han levt i sju år. Bilen, lägenheten, hans fasta jobb på ett äldreboende, vännerna, allt ska han göra sig av med.
Jag har ett jobb och har gjort allt för att integrera mig.
– Även om det inte vore så att de velat skicka mig till ett land där det är krig vet jag inte hur jag skulle göra för att lösa det. Jag kan inte förstå varför det är så bråttom att kasta ut någon som inte har gjort några fel, som inte brutit mot några lagar. Jag har ett jobb och har gjort allt för att integrera mig, säger Wael.
”Allt är helt bränt”
Redan i oktober beslutade Migrationsverket om ett så kallat verkställighetsstopp till Gaza. Det innebär att alla utvisningar tillfälligt stoppas från att verkställas. Migrationsverket motiverar det med att händelseutvecklingen är mycket oroväckande och medför en stor osäkerhet och instabilitet, och att det inte går att bedöma hur konflikten kommer att utvecklas. Sedan dess har det gått åtta månader, och utvecklingen är numera känd: tiotusentals har dödats, barn svälter till döds och det råder en humanitär katastrof. Wael Sallouha som har familj kvar på plats har själv fått ta del av skärvor av det som händer.
– Jag försöker prata med min familj så ofta jag kan. Ibland går det flera dagar utan att vi får kontakt. Ibland pratar vi, och så hör jag hur människor skriker runt om, hur det smäller. Allt är helt bränt, det är katastrof.
Migrationsverket säger att de inte kan uttala sig om just Wael Sallouhas fall eftersom beslutet är överklagat och ligger hos migrationsdomstol. Men enligt myndigheten hävdes verkställighetsstoppet förra veckan, den 14 juni.
– Vi beslutade om stoppet när kriget bröt ut, men verkställighetsstopp ska vara en tillfällig åtgärd under den tid vi behöver analysera situationen i ett land. Nu har vi gjort det, och fått fram nya landrapporter till exempel, som kan vägleda handläggare och beslutsfattare, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.
Samtidigt säger hon att det här inte betyder att utvisningar till Gaza faktiskt kommer att genomföras. Tvärtom sker det fortfarande inga tvångsavvisningar.
Om man vet att utvisningarna inte går att verkställa, vad är det då för poäng med att häva verkställighetsstoppet?
– Det hävs för att det är ett generellt beslut, som ska vara tillfälligt under den tid vi analyserar situationen i ett land. Nu har vi en situation där vi kan göra individuella bedömningar igen. Det går i linje med att vi ska bedöma alla ärenden utifrån omständigheter för de enskilda fallen.
Ska resa omgående
Enligt Anna Lindblad får de flesta från Gaza som ansöker om asyl en alternativ skyddsstatusförklaring, och får därmed stanna i Sverige tills den återkallas.
– Vi har nu kommit igång att pröva ärenden med asylsökande från Gaza i högre utsträckning. Mot bakgrund av den extrema konfliktsituationen i Gaza är bedömningen att de flesta kommer anses som skyddsbehövande i förhållande till konflikten.
Men det tycks inte gälla Wael Sallouha – han ska lämna Sverige. Han inser att det är omöjligt, men Migrationsverkets ord gör honom ändå chockad. Han tar kontakt med sin advokat, och med sin vän som han först bodde hos när han var ny i Sverige. De försöker få veta om det verkligen kan stämma, ska Wael skickas till Gaza?
Waels Sallouhas advokat ger honom beskedet att de kan överklaga beslutet, och att de kan ansöka om verkställighetshinder. Men det gör ändå inte Wael lugn. Orken börjar ta slut. Han har kämpat för att få stanna i Sverige i sju år, efter att han tvingades lämna Gaza 2017 på grund av rädsla för Hamas. Ett tag höll de honom fängslad. Även utan det krig som nu pågår säger Wael att det vore direkt farligt för honom att åka tillbaka till Gaza.
– Jag vill bara få lugn, få känna mig som en vanlig människa. Jag har varit helt stressad i sju år, det är som att jag aldrig får ta ett steg fram. Och innan det var jag fast i Gaza, som var i blockad. Nu är det samma sits, jag har fortfarande inga rättigheter, jag är fortfarande i en slags blockad.
Nu är det samma sits, jag har fortfarande inga rättigheter, jag är fortfarande i en slags blockad.
Ständig oro
För drygt ett år sedan fick Wael ett första avslag på sin asylansökan. Därför ansökte han om arbetstillstånd. Han har ett fast jobb på ett äldreboende, och tänkte att han borde ha en bra chans att få stanna i Sverige för att jobba. Att han nu fått avslag även på det motiveras med att han inte hade ett godkänt pass.
– Jag gjorde ett nytt pass på palestinska ambassaden och fick det hemskickat utan att jag signerat det på rätt sätt. När jag fick veta att det inte godkändes åkte jag och fixade det, och vi skickade in ett bevis på att det var gjort, men ändå avslås hela min ansökan för att de säger att det kommit in försent.
Waels omedvetna miss gör att han nu kan få vänta ytterligare ett år på besked om sin framtid.
– Då har jag varit här i åtta år. Jag har jobbat och aldrig gjort några fel. Jag vet inte vad mer Sverige vill att jag ska göra. Nu är det som att allt står stilla. Jag är orolig för mig själv, och hela tiden för min familj.
Samtidigt har han inte slutat hoppas. Han drömmer om att så småningom få uppehållstillstånd, och kunna börja leva på riktigt.
– Jag vill skaffa familj, plugga vidare så att jag får en master och sedan jobba inom it. Bara få ha ett bra liv här.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.