Magdalena Andersson: Det samarbetet vore bäst för Sverige
Bild: Zanna Nordqvist (montage)
Dagens ETC
Den skenande ojämlikheten splittrar Sverige. En mardröm för ett socialdemokratiskt parti med ambitionen att samla breda väljargrupper över klassgränserna. Men om klyftorna ska tacklas på allvar är inte Centerpartiet den bästa samarbetspartnern, konstaterar partiledaren Magdalena Andersson i intervju med Dagens ETC.
– Det är ingen hemlighet att vi står långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken.
VIDEO: Se Dagens ETC:s intervju med Magdalena Andersson
Exakt 14 minuter försenad stormar Socialdemokraternas partiledare in. Hon strålar som den nyvakna februarisolen och utbrister:
– Alltså ursäkta! Jag sprang på Bengt Baron.
Mötet med guldmedaljören på 100 meter ryggsim från Moskva-OS 1980 har gjort den före detta elitsimmaren Magdalena Andersson starstruck. Men hon har fler skäl att vara uppsluppen.
Dagen innan har åtskilliga socialdemokrater dragit en suck av lättnad. De politiska reportrar och motståndare som vädrat potentiell kris av Håkan Juholt-mått tycks ha haft fel. Partidistriktet i Stockholms län har slagit fast att det inte finns belägg för någon infiltration av gängkriminella i Socialdemokraterna i Botkyrka.
Är saken utagerad nu?
– Ja, om det inte kommer fram något annat är den ju det. Men varje indikation på att vårt parti på något sätt skulle infiltreras av gängkriminella kommer vi naturligtvis gå till botten med.
Senare samma dag berättar Dagens ETC om misstänkt röstköp inför årsmötet i Botkyrka till stöd för det avsatta kommunalrådet Ebba Östlin. Hur det påverkar S-ledarens humör vet vi inte, men arbetarkommuner med smutsiga falangstrider har partiet hanterat förr. Förödande vore däremot om bilden sattes av att kriminella motat bort ett kommunalråd för det parti som skulle vända på varje sten för att knäcka gängen.
Video: Magdalena Andersson har uppmanat Ulf Kristersson att klippa banden med SD. Kan hon tänka sig att sätta sig i samma regering som Moderaterna?
Valanalys på turné
Nu vill Magdalena Andersson se framåt och prata politik. Men den som hoppas på tvära kast och snabba besked om kommande reformer lär bli besviken.
– Nu ska vi göra en uppdaterad samhällsanalys och se vilka grundläggande problem man behöver se på med nya ögon efter att ha suttit åtta år i regeringsställning.
Partiets valanalys ska nu på turné i sosse-Sverige. Här slås fast att fler konkreta förslag behövs på de utpekade prioriterade områdena segregation, klimat och välfärd. Men också att den övergripande valstrategin var riktig.
Jag hotades av misstroendevotum om jag lade fram förslag som skulle göra vårt skattesystem lite mindre bisarrt än vad det är idag.
Det har fått S-företrädare som hoppas på omprövning och vänstersväng att jämföra med Bagdad Bob, den irakiske informationsministern som enträget gav bilden av framgångar i kriget mot USA, även när amerikanska trupper bevisligen höll på att inta Bagdad.
Oavsett hur man ser på slutsatserna finns rader i valanalysen som beskriver grundläggande problem för ett parti som vill samla många, nästan alla. Som den här:
”Självklart skadar det trovärdigheten för oss som parti att klyftorna växer och arbetslösheten är hög även under socialdemokratiskt styre.”
”Vi ville göra mer”
2021 – när Magdalena Andersson var finansminister och blev statsminister – var inkomstskillnaderna större än vad SCB någonsin uppmätt tidigare. Toppen drar ifrån och botten halkar efter. 14,7 procent räknades som relativt fattiga, dubbelt så många som vid 90-talets början.
Tittar man på förmögenheter är skillnaderna än mer dramatiska. 1997 förfogade den rikaste promillen sju procent av de samlade förmögenheterna, nu är motsvarande andel 29 procent. Många siffror finns att rabbla för den som vill visa på socialdemokratins oförmåga att hejda den ekonomiska ojämlikheten.
Vilket är ditt ansvar för den här utvecklingen?
– Sanningen är att vi ville göra mer, men stoppades av riksdagen. Vi har haft en högermajoritet där sedan 2006. Ett exempel är när jag hotades av misstroendevotum om jag lade fram förslag som skulle göra vårt skattesystem lite mindre bisarrt än vad det är idag.
Magdalena Andersson syftar på striden 2017 då högeroppositionen hotade att rösta bort henne från finansministerposten om hon drev igenom förslag som innebar skattehöjningar för fåmansbolag och höginkomsttagare. Finansministern fick krypa till korset. Nu är hon oppositionsledare och använder förlusten för att illustrera hur svåra förutsättningarna varit för en offensiv socialdemokratisk politik för minskade klyftor.
Video: Föredrar Magdalena Andersson ett samarbete med C eller V egentligen?
Siktar på 40 procent
De budgetar man lagt har bromsat ojämlikheten, påpekar Magdalena Andersson. Enda undantaget var när Liberalerna drev igenom den slopade värnskatten för de med högst inkomster. Ändå har klyftorna alltså stadigt ökat. Budgetåtgärderna har inte varit i närheten av att rå på den underliggande utvecklingen, där den som sitter på akitekapital och som äger sin bostad seglat ifrån de övriga.
Ekonomisk utjämning har haft en framträdande plats i partiprogrammet i 134 år. Magdalena Andersson delar valanalysens slutsats att när paritet misslyckas på den punkten naggas förtroendet.
– Det en klen tröst när man sitter där och har svårt att få ihop hushållsekonomin, att vi har drivit en politik som ändå försökt stävja en underliggande utveckling. Det faktum att vi har ökande klyftor leder också till splittring i samhället.
Vad innebär den splittringen för er som parti?
– Vi är ett parti som försöker få många att rösta på oss. Med en ökad splittring och ökad ojämlikhet kan det vara svårare att nå väldigt brett med sina politiska förslag och budskap.
40 procents väljarstöd är en rimlig målsättning i nästa val, enligt valanalysen. Då bör man lyckas med konststycket att få de grupper av välbeställd medelklass som strömmade till i höstens val att stanna kvar, samtidigt som arbetarväljare som vänt partiet ryggen lockas tillbaka. Just nu pekar opinionsmätningarna i alla fall uppåt.
S-V-MP skulle idag få majoritet i riksdagen, enligt en del opinionsmätningar. Vore det önskvärt att formera en sådan konstellation?
– Det är klart att det skulle ge andra förutsättningar att föra en politik som verkligen skulle göra skillnad i många människors vardag. Att vrida vårt land från ökad ojämlikhet och ökad splittring och verkligen bygga en ny samhällsgemenskap.
Skulle det vara enklare att föra den ekonomiska politik ni vill tillsammans med V istället för C?
– Det är självklart. Det är ingen hemlighet att vi och Centerpartiet står långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken. Men med det sagt, tillsammans med Centerpartiet fick vi igenom den stora höjningen av garantipensionen. Det var väldigt bra med tanke på den inflation som nu varit, så Centerpartiet har också varit med och drivit progressiv politik.
Vi har sådana spänningar i regeringsunderlaget att det påverkar omvärldens syn.
”Kristersson blir uppläxad”
I valrörelsen avfärdade Magdalena Andersson Nooshi Dadgostars (V) krav på ministerposter, med hänvisning till vänsterpartistiska ledamöters manifestation i Almedalen, där PKK-flaggor förekom. Och när det gäller vilken regering Magdalena Andersson vill se efter nästa val ger hon inga besked. Dörren för samarbete står öppen för alla partier utom Sverigedemokraterna, lyder mantrat. Om högerns Tidösamarbete spricker utesluter hon inte att sätta sig i en blocköverskridande regering med Moderaterna redan denna mandatperiod.
– Det är klart att jag alltid måste vara beredd att ta ansvar. Den regeringskonstellation vi har just nu är kanske inte uppenbart bra för Sverige. Vi har sådana spänningar i regeringsunderlaget att det påverkar omvärldens syn, när Ulf Kristersson blir uppläxad på Facebook av Jimmie Åkesson när han försöker dämpa känslorna kring koranbränningen.
Vad skulle fördelen vara med en S+M-regering vara?
– Att vi inte skulle ha den regeringskonstellation som vi har nu, med en ordförande i justitieutskottet (sverigedemokraten Richard Jomshof) som uppmanar att bränna hundra koraner till. Eller arbetsmetoder som att hota civilsamhället med indragna bidrag om de kritiserar Tidöavtalet, säger Magdalena Andersson med syftning på SD-ledamoten Björn Söders uttalanden om människorättsorganisation Civil rights defenders.
Video: – Att slarva med statsfinanserna är inte socialdemokratisk politik, det är vad borgarna brukar ägna sig åt, säger Magdalena Andersson.
Håller hårt i plånboken
“Jag är snålast i EU”, stoltserade Magdalena Andersson i en intervju med Svenska Dagbladet under arbetet med höstbudgeten 2021. Få politiker är så förknippade med budgetdisciplin och återhållsamhet med statens pengar som hon. “Passa på att investera”, uppmanade LO under åren av högkonjunktur och räntor runt nollstrecket. Det samma hördes från vänsterlutande socialdemokrater med S-föreningen Reformisterna i spetsen. När arbetslösheten nu åter stiger medan försvarsupprustningen pågår och klimatkrisen fortsätter tycker partivänstern fortfarande att det är läge att öppna plånboken. Där anser man att behovet av investeringar blivit ännu större.
Jag är den första att vilja göra mer, men vi kan inte bygga en välfärd på lerfötter.
Men det är varken LO eller Reformisterna som styr Socialdemokraterna. Partiet föreslår i sin skuggbudget – precis som regeringen – att staten i år ska göra 84 miljarder i överskott. Det gäller att hålla i pengarna för att inte elda på inflationen, anser partiledningen.
Sveriges statsskuld hör till EU:s lägsta. Varför inte använda en del av överskottet till investeringar i exempelvis utbildning och förnybar energi som både kan minska arbetslösheten och dämpa inflationen?
– Att göra av med mer pengar riskerar alltid att spä på inflationen. Det är det dilemmat man sitter i nu. Riksbanken försöker via räntehöjningarna verkligen få ner inflationen. Att då via budgeten bedriva en politik som istället spär på inflationen, det vore inte lyckosamt. Då riskerar vi ännu större räntehöjningar samtidigt som så många hushåll här och nu märker effekterna av inflationen, hur svårt det är att betala för maten.
”Det är jag stolt över”
Samtidigt framhåller Magdalena Andersson att hon under sin tid som finansminister skruvade på det finanspolitiska ramverk som styr hur mycket en regering får spendera. Snålast i Europa eller ej – det var den där högermajorieten i riksdagen som hindrade henne från att ersätta överskottsmålet med ett mål om budget i balans. Istället sänktes målet om att staten i genomsnitt ska ha överskott på en procent av BNP till en tredjedels procent. Den förändringen skapade trots allt utrymme för viktiga satsningar, anser hon.
– Det är första gången sedan 90-talskrisen som vi gjort en sådan förändring. Det är jag stolt över.
Du har partikamrater som tycker att det är långt ifrån tillräckligt och nu vill låna till investeringar. Varför håller du inte med?
– Jag är den första att vilja göra mer, men vi kan inte bygga en välfärd på lerfötter. Vi behöver en trygg finansiering för att de som jobbar där också ska veta att man får sin lön utbetalad, nästa år. Men med det sagt, jag tycker att man ska gå ner till ett balansmål.
Nio gånger under 42 minuters intervju säger Magdalena Andersson “med det sagt”, frasen som gör det möjligt att balansera två skilda budskap i ett och samma svar. Socialdemokratin är en bred kyrka som det heter. Vissa vill spendera fler miljarder, andra gillar budgetdisciplin. Vissa gillar Vänsterpartiet, andra Centerpartiet. Alla ska med.
Inga löften om skatter
Så var det där med hur ojämlikheten ska tacklas. Magdalena Andersson pekar själv ut Sveriges låga skatter på kapital som ett skäl till att Sverige sticker ut som ett land där ojämlikheten skenat extra snabbt de senaste årtiondena och där dollarmiljardärer lever glada dagar. Men några förslag om detta fanns inte i höstens skuggbudget.
– I vårt budgetalternativ låg vi väldigt nära de förslag som vi jobbat fram sedan tidigare och gick till val på. I opposition finns så klart andra möjligheter att ta fram förslag som vi kan gå till val med 2026. Men med det sagt, vi är ju en rörelse där vi tar steg för steg, vi är ju inte en revolutionär rörelse. Vi är reformerande, det kommer vi fortsätta vara förstås.
Under sin tid som finansminister ledde hon en arbetsgrupp i partiet som formulerade en rad förslag för ökad jämlikhet. Ny kapitalskatt för miljonärer, fördubblad bankskatt och tak de på ISK-konton som används för sparande i aktier och fonder till förmånlig beskattning nämndes i den rapport som släpptes.
Men där har det stannat. Några skarpa förslag har inte lagts fram och Magdalena Andersson vill inte lova om och när de kommer. Och en politik för ökad jämlikhet handlar om mycket mer än bara skatter, betonar hon. Att människor har jobb med schysta inkomster är nummer ett. Starka skattefinansierade välfärdsverksamheter som skola och vård för alla är också centralt.
– Sedan är progressiva skatter också viktigt och där har det gått åt fel håll, de senaste decennierna.