I rapporten intervjuas rektor, huvudman och personal och utredarna gör två oanmälda besök. Vid ett av besöken, i december, är det 13 minusgrader ute. Men även inne på förskolan är det riktigt kallt. På småbarnsavdelningen, för barn mellan ett och tre år, noterar utredarna att det är 14 grader och på en annan avdelning är termometern nere på 13 grader.
En förskollärare berättar att ytterdörren är trasig och har varit det i över ett år. Den är svår att stänga och kan gå i baklås. Förskolläraren berättar att barn rymt från förskolan. När utredarna besöker förskolan den kalla decemberdagen står den trasiga dörren öppen. Utredaren stänger själv ytterdörren men ser att den står öppen igen senare under dagen och även när de lämnar förskolan.
Barnen leker själva
Under utredarnas besök slås de av att barnen på flera avdelningar verkar leka för sig själva. De skriver att deras ”sammantagna intryck vid besöket är att det inte pågår någon planerad, vuxenledd undervisning för de barn som är inomhus under förvaltningens besök”. Flera av avdelningarna saknar också helt en utbildad förskollärare.
För Dagens ETC berättade föräldrar om att det kändes otryggt att lämna barnen eftersom personalen byttes ut hela tiden. Och enligt rapporten har det kommit synpunkter från föräldrar om att personalgruppen är instabil och att det är många och olika vikarier som arbetar med barnen.
Enligt rapporten uppmanar personalen dessutom föräldrarna att hålla barnen hemma när många i personalgruppen är sjuka. Det gäller främst de barn som har behov av särskilt stöd. Rektorn hävdar i intervjun att det inte stämmer. Men förskolläraren som tar emot utredarna på det oanmälda besöket berättar att personalfrånvaron är hög och när det är många frånvarande kan personalen ”uppmana vårdnadshavare med barn som har särskilda behov att inte lämna barnen på förskolan”.
Hyllor gapar tomma
I Dagens ETC:s artikel berättar en förälder om att förskolans barn ofta syns i stadsdelens parker. Förklaringen hittas även den i rapporten. Förskolans gård används även av företagets grundskola, som ligger i samma byggnad, mellan 9 och 14 och är då helt stängd för förskolebarnen som är hänvisade till parkerna, trots att företaget lovar egen gård på hemsidan.
Utredarna skriver att förskolan ger ”ett slitet, kalt, ostrukturerat och smutsigt intryck”. Lokalerna beskrivs som ”orena och stökiga” med smutsiga toaletter. De få leksaker som finns ligger osorterade i högar medan många hyllor gapar helt tomma. Bara en avdelning har material för skapande verksamhet. På två av avdelningarna finns pennor tillgängliga men på resten av avdelningarna finns inget material att rita med. Rektorn uppger vid intervjun att barnen blir förvirrade av för mycket material.
Hög omsättning på barn
Rapporten visar att omsättningen av barn på förskolan är hög. Under 2022 var sammanlagt 142 barn inskrivna på förskolan. Av dessa har 38 slutat under året. Det handlar om att många barn blir tilldelade förskolan som garantiplats trots att de inte har valt den. När de sedan får plats på en förskola som de vill gå på lämnar de Thoren Framtid.
Anna Rydin, chef på Utbildningsförvaltningens förskoleavdelning som bedriver tillsyn av stadens privata förskolor, berättar att förskolan behandlas som vilken annan förskola som helst i nuläget. Får man garantiplats där gäller det trots att det pågår en tillsyn.
Vad händer med förskolan nu?
– Huvudmannen har möjlighet att lämna ett yttrande på det här inom två, tre veckor. Sedan gör vi en sammantagen bedömning utifrån det vi har sett och vad de svarar. Så jag gör inget uttalande om förskolan ännu.
13 grader kallt och trasig dörr. Utsätts barnen för fara?
– Det är i sig inte fara för liv och hälsa. Om vi hade bedömt att det hade varit verklig fara, har vi andra verktyg att ta till. Vi har haft en kommunikation med huvudmannen och fått bevis på att det numera är 20 grader i lokalen. Det framgår inte av rapporten men vi har agerat. Även när det gäller dörren.
Får inte starta nya skolor
Thoren Framtid har helt stoppats från att starta nya skolor på grund av brister på flertalet skolor. Bland annat kom det nyligen fram att elever på flera av deras skolor inte fått någon geografiundervisning på flera år. Nu sker expansionen genom nya förskolor. I Stockholm ansöker de om att starta tre nya förskolor på Södermalm, Gärdet och en till förskola i Älvsjö.
Thoren Framtid har i nuläget åtta förskolor. Dagens ETC har skrivit om bristerna på två av dem, Telefonplan och Älvsjö gård. Men även företagets förskola i Gustavsberg, öster om Stockholm, råder det missförhållanden. Tidningen Nacka Värmdö Posten rapporterar att barn där lämnats helt utan tillsyn och skadat sig. Efter en tillsyn har Värmdö kommun bland annat beslutat att huvudmannen måste vidta åtgärder så att ”barnen får den tillsyn de behöver och att barn inte kommer till skada eller orsakar andra skada”.
Anna Rydin berättar att när Thoren Framtid nu ansöker om att starta nya förskolor så undersöker de hela huvudmannens verksamhet.
– Vi ska, precis som i alla fall, titta på huvudmannens förutsättningar att bedriva de här förskolorna. Då kan det vägas in om det finns stora brister på någon annan förskola i huvudmannens regi.