Två av S-föreningarna i Botkyrka har nominerat Ebba Östlin att komma tillbaka som ordförande för kommunstyrelsen. Men enligt tio stycken medlemmar i Tumba skedde föreningens nominering efter obehagliga påtryckningar.
– Jag håller låg profil för jag vill inte bli utsatt för någonting, säger en person till Dagens ETC.
Tio S-medlemmar i Tumba som Dagens ETC talat med menar att den lokala backningen av tidigare kommunstyrelseordföranden Ebba Östlin har gått överstyr. Efter det uppmärksammade medlemsmötet i slutet av januari – där en majoritet av medlemmarna i Botkyrka röstade emot Ebba Östlins förtroende – har några tagit strid för att återinföra henne som kommunens ledare.
På hemsidan backaebba.se går det fortfarande att läsa att både Norsborgs S-förening och Tumba S-förening står bakom Ebba Östlin. Men beslutet i Tumba har överklagats och ogiltigförklarats. Mötet i februari där medlemmarna skulle diskutera vilken kandidat föreningen ville nominera gick nämligen inte helt rätt till. Alla på mötet kunde se vem som röstade på vem trots att en sluten votering efterfrågats.
”Så här gör man inte”
Kritiska medlemmar tycker det är olämpligt att ett så känsligt personval skulle röstas om i öppenhet, särskilt som personer blivit utskällda av tongivande medlemmar på tidigare medlemsmöten för att de inte stöttat Ebba Östlin.
– Det var inte trevligt. Jag vill egentligen gå på djupet och ta reda på vad som är fakta i frågan innan jag tar ett beslut. Men nu känns det mer som en sekt där man inte får ha egna åsikter eller ifrågasätta. Så jag håller låg profil för jag vill inte bli utsatt för någonting för att jag inte håller med, säger en medlem.
– Jag har aldrig upplevt något liknande, att man sitter på möten och känner obehag och att jag som medlem inte kan säga vad jag tycker och känner. Processen blir inte demokratisk när stämningen är så hotfull. Jag fick ont i magen av det där mötet, säger en annan.
Jan Karlsson som är vice ordförande för ABF Botkyrka-Salem och medlem i Tumbas S-förening upplever att hans åsikter skapat en stämpel som gör att en del medlemmar i partiet inte ens vill tala med honom. På mötet som skulle nominera en ny gruppledare rådde en hätsk stämning, berättar han.
– Det var fullt av personliga påhopp bland de som begärde ordet. De sa saker som att ”det är den här jävla ABF-maffian som har ställt till det här”. Ett kommunalråd som var med på mötet blev attackerad för hur hon talat i media.
Några av medlemmarna har också reagerat över att styrelsen i Tumba tagit ett beslut om nominering före medlemsmötet.
– Det var ute i massmedia i hela Sverige när det var en intern fråga som inte ens diskuterats bland medlemmarna. Om man har varit med i föreningslivet ett tag så vet man ju att så här gör man inte, säger en medlem.
”Det var fruktansvärt”
Tre av medlemmarna som vi talat med upplever också att det funnits rasistiska undertoner på S-möten i Tumba. En person berättar att han känt sig påhoppad och utpekad på grund av sin utländska bakgrund.
– På det senaste mötet kände jag att jag var tvungen att själv gå upp och försvara mig. Varje gång någon nämnde kriminella så kollade de på mig. Jag vet inte om det är utseendet men jag är inte kriminell. När jag började prata så avbröt en man som sa att vissa måste gå i språkcirklar. Då menade han mig. Det fanns också en på mötet som började ta bilder. När mötet avslutades bad jag den som tog bilder att hon skulle radera dem. Det var fruktansvärt. Jag ville bara ut från mötet, säger en medlem.
Medlemmen berättar att konflikten i Botkyrka och påståenden kring att gängkriminella ska ha infiltrerat partiet även lämnat spår utanför föreningen.
– Min chef visste att jag var med i en S-förening och efter det här som kom upp i media så började chefen fråga mig vad som hände och om det var mig de syftade på, för att de flesta andra medlemmarna är svenskar, säger han.
En annan som tagit illa vid sig av den här typen av retorik säger att han aldrig varit med om sådana utpekanden förut.
– Det jag tycker är obehagligt är att det är personer i högre maktpositioner som driver på det här mest, säger han.
Tillbakavisar kritiken
Samtliga av medlemmarna som Dagens ETC talat med beskriver att en av de som varit mest högljudd på medlemsmötena är Marcus Ekman, som är medlem i Tumba S-förening men också ordförande i kommunfullmäktige i Botkyrka. Han beskrivs som en informell ledare som ofta tar ordet och anklagas för att använda härskartekniker, som att överrösta och avbryta medlemmar samt att utsätta medlemmar för personattacker.
I medier har Marcus Ekman tagit tydlig ställning för Ebba Östlin. Och när partidistriktet beslutade om att neka 98 nya medlemmar medlemskap efter misstankar om fraktionsbildning och köpta röster så reagerade Marcus Ekman med hot om stämning.
Dagens ETC har sökt honom utan svar.
Istället får vi tala med Tumba S-förenings ordförande, Eva Wedberg, som säger att hon inte alls känner igen bilden om personpåhopp och härskartekniker på medlemsmöten.
– Är det någon har upplevt att det har varit personpåhopp så har jag stoppat det. Jag har varit noga med att alla har fått sin talartid, så det är svårt att bemöta det.
Jag har pratat med tio personer där flera beskriver att de har ont i magen på möten och att de inte vågar uttala sig i rädsla för att bli uthängda på olika sätt.
– Det är jättetråkigt såklart. Men det är verkligen inte någon ambition som vi har. Jag förstår inte var det kommer ifrån. Jag har inte upplevt det så.
Eva Wedberg säger att man på nomineringsmötet var överens om att hålla omröstningen öppen och att kritik mot detta kom först efteråt.
Kan det vara svårt att reservera sig när en person i en högre maktställning har ett tydligt ställningstagande och hänger ut de som inte håller med, som Marcus Ekman kritiserats för?
– Det fanns kommunalråd där. Det finns de med väldigt lång erfarenhet av höga poster. Så jag har väldigt svårt att se att någon skulle bli skrämd till tystnad av honom.