Bild: Max V Karlsson, Tomas Oneborg/SvD/TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Socialdemokratiska medlemmar i Botkyrka röstade bort kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Medier har beskrivit det som en kupp, eventuellt arrangerad av eller tillsammans med grovt kriminella. Då som ett straff för att S-toppen stängt ner lokala fritidsgårdar som drivits av ABF. Men andra talar om ett havererat ledarskap och ett helt vanligt demokratiskt beslut.
Dagens ETC granskar vad det var som egentligen hände. Två sidor, två helt olika tolkningar.
Och på ABF sitter en pressad chef som befinner sig mitt i drevet:
– Nu säger nationell media att vi mer eller mindre skulle vara en kriminell organisation. De har ingen aning om vilka vi är eller hur vi jobbar, säger Sebastian Flygar i den första intervju han ger.
I början av veckan kablade flera av Sveriges största nyhetstidningar ut påståendet att kriminella gäng tagit över Socialdemokraterna i Botkyrka efter att kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin "kuppats ut". Reaktionerna kom omedelbart och har varit tvärsäkra.
I en debattartikel i Expressen skriver Moderaternas förstanamn i justitieutskottet, Louise Meijer, med hänvisning till uppgifter i media, att det är en "maffiakupp" av "en majoritet vars röster utgörs av mycket tveksamma agendor". Rubriken: ”S är beroende av sina odemokratiska väljare”.
Alice Teodorescu Måwe skriver i Timbros nättidning Smedjan att mötet är ett exempel på hur "en kombination av identitetspolitik, kriminalitet och svensk aningslöshet riskerar att bli systemhotande”.
Sverigedemokraternas Youtubekanal Riks menar i ett inslag att Socialdemokraterna besegrats av kriminella gäng och medlemmar som "knappt kunde tala svenska”.
Det snurrar snabbt och allt högre, till sist är det regeringen som – via justitieminister Gunnar Strömmer (M)– kräver att Socialdemokraterna ”vänder på varje sten”, att ”våra partier ska bara så robusta som möjligtvis går i att hantera den här typen av hot”.
S måste vända på alla stenar och gör allt vad de kan för att gå till botten med vad som hänt, och sen vidta lämpliga åtgärder utifrån det som kommer fram. Gunnar Strömmer kommenterar uppgifterna om att kriminella nätverk var inblandade i petningen av S-kommunalrådet i Botkyrka. pic.twitter.com/miFnHWXyFE
Dagens ETC har talat med en rad källor som var på plats vid lördagens omröstning. Det finns en viss samstämmighet: 179 personer var där för att rösta, fler än vad som brukar samlas till medlemsmöten. Resultatet av omröstningen blev 91-88 till fördel för de som vill avsätta Ebba Östlin. Det fanns även en del nya medlemmar på plats. Men därefter skiljer sig berättelserna åt. De kan med en viss förenkling delas in i två läger.
Det första lägret är det som tveklöst fått mest medial uppmärksamhet. Det är personer som menar att det i röstlokalen fanns mellan 30-60 nya medlemmar. Dessa ska aldrig tidigare gått på medlemsmöten, en del förstod inte svenska och flera har kända band till grov kriminalitet.
Det verkligt allvarliga är om politiker eller människor i partirörelsen nu står i tacksamhetsskuld till kriminella
Aftonbladet och Expressen har rapporterat att en person som var på mötet har kopplingar till narkotikahandeln och Vårbynätverket.
– Även om jag inte med hundra procent säkerhet kan säga att det är så, så anar jag ett och annat. Bland annat ska det ha varit en person som deltog på medlemsmötet i lördags som nyss släpptes från ett fängelsestraff. Det verkligt allvarliga är om politiker eller människor i partirörelsen nu står i tacksamhetsskuld till kriminella, säger en källa med uppdrag för S i Botkyrka, till Dagens ETC.
Att höra att det sågs som en kupp kändes som en örfil mot demokratin.
Det andra lägret har istället känt igen de flesta som var på mötet. Många som kommit till omröstningen var äldre medlemmar som inte setts till sedan före pandemin och en del medlemmar var även i SSU-ålder. Samtliga som röstade har blivit avprickade som betalande medlemmar och mötet har följt en demokratisk process.
– Att höra att det sågs som en kupp kändes som en örfil mot demokratin. Det var en lång process, saken har vänts och diskuterats på två tidigare möten. Vi som var där satt en hel lördag och pratade om det här på olika sätt, de flesta hade säkert hellre gjort något annat. De uttalanden som gjorts om att folk som var där inte ens pratade svenska känns oerhört elaka, säger Margaretha Holmqvist som medverkade på mötet.
– Såklart är det folk med invandrarbakgrund där, allt annat vore bedrövligt i en kommun som Botkyrka, men jag kunde prata med alla jag mötte. Jag kan inte veta om någon medlem har kriminella kopplingar men om folk kände till det borde man kanske ha upplyst om det på plats, tillägger hon.
Inte heller i efterhand har det lagts fram några konkreta bevis för kopplingar mellan kriminella och partimedlemmar, enligt partidistriktet i Stockholm. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Anderson kommenterade själv till TT att det inte finns belägg för sådana uppgifter och om man känner till något annat bör man kontakta partiet. Dessutom har partidistriktet endast kunnat konstatera att 23 nya medlemmar medverkade på mötet. Samtliga dessa har tillkommit efter 1 december i fjol.
Utöver dessa i grunden olika uppfattningar finns även en gemensamt skavande punkt: ABF.
Ebba Östlin har efter omröstningen inte uttalat sig i medier men skrev under lördagen på sin egen Facebooksida att det är ABF Botkyrka-Salem som väckt förtroendefrågan kring hennes ordförandeskap. Detta till följd av en konflikt som uppstod efter att fyra fritidsklubbar och tre fritidsgårdar som drivits av ABF på uppdrag av kommunen i all hast stängdes ner i fjol. Om detta har Dagens ETC tidigare rapporterat. Då framgick det hur sårig konflikten var.
Nedstängningen skedde efter att en extern utredning påvisade att narkotika och en kniv hittats i närheten av en fritidslokal, att 11 av 85 anställda har begått brott, samt att en person med skyddsväst vistats i en av fritidslokalerna.
ABF Botkyrka-Salem har efter utredningen kritiserat hanteringen kring nedstängningarna samt att de inte fått komma till tals i utredningen.
Nadina Rosengren, stabschef på Botkyrka kommun, har i intervjuer efter omröstningen beskrivit det som att ABF Salem-Botkyrka i en slags hämndaktion rekryterat medlemmar till Socialdemokraterna för att avsätta Ebba Östlin. Enligt en källa som Dagens ETC talat med finns även ett antal personkopplingar mellan ABF och socialdemokratiska politiker som är kritiska mot Ebba Östlin.
– Det kanske var 25-30 medlemmar på plats som har erfarenhet av hennes ledarstil, men resterande har inte träffat henne eller samarbetat med henne, så det är en ren lögn att man försöker skylla på att det handlar om något annat än ABF, säger källan.
Enligt Margaretha Holmqvist finns det säkerligen medlemmar som känt missnöje kring hur frågan om ABF hanterats och röstat ner Ebba Östlin på grund av det. Men varför personer röstat som man gjort går inte att veta. Har man följt stadgarna, betalat för sitt medlemskap och kommit till ett medlemsmöte ska man också få rösta som man vill, av den orsak man vill. Men den huvudsakliga orsaken till att man röstade ner Ebba Östlin tror hon ändå är anklagelserna som kommit fram om hennes ledarskap.
– Det fanns flera samverkande faktorer. Vi har ju fyra socialdemokratiska kommunalråd, jag vet att de haft hjälp med konsult vid något tillfälle men har haft svårt att lösa upp knutar. Ett av S-kommunalråden hoppade till och med av i november på grund av dessa problem men ångrade sig sedan, vilket också varit en speciell situation, säger Margaretha Holmqvist.
Kommunalrådet som hoppade av, Emanuel Ksiazkiewicz, har nämnts av andra källor som drivande i kritiken mot Ebba Östlin. I en privat Facebookgrupp för socialdemokrater i Botkyrka har han 11 november beskrivit ledarskapet som toppstyrt och att man där inte drar sig för att tumma på rättssäkerhet, juridik och transparens:
"Det handlar inte om ett enskilt fall utan det är ett dysfunktionellt ledarskap. Något som jag vet att många kan vittna om. Jag vet inte om allt det som ABF framför är helt korrekt. Jag sitter inte med all fakta. Men jag vet att man gång på gång har ljugit för mig, mina kollegor och partikamrater. Hänvisat till felaktigt underlag, ljugit om processen och nu uppenbarligen ljugit om kommunens inblandning i rapporten. Det är att gå för långt.”
Dagens ETC har bett om en kommentar från Emanuel Ksiazkiewicz. Han har avböjt. Men tre av de lokala S-medlemmarna vi talat med tror att det öppna brevet föranledde utredningen kring Ebba Östlins ledarskap som tillsattes av Socialdemokraternas partistyrelse i Botkyrka i december förra året. På mötet presenterades delar av resultatet. Dagens ETC har bett om att få ta del av utredningen men fått svaret att det är "interna dokument".
Vissa medlemmar som var på mötet upplevde inte att partistyrelsen varit transparent med varken utredningen eller resultatet av den. Andra har däremot förståelse för att utredningen,i respekt för Ebba Östlins och vittnenas integritet, inte presenterats på en detaljerad nivå.
Efter att en uppgiftslämnare påtalat att det finns en nära vänskapsrelation mellan Emanuel Ksiazkiewicz och ABF Botkyrka-Salems chef Sebastian Flygar som kan ha påverkat politiska beslut svarar Emanuel Ksiazkiewicz dock på sms:
"Det stämmer att vi är vänner. Att det skulle påverkat den politik jag driver på något sätt stämmer definitivt inte. När det gäller ABF har jag valt att inte alls delta i beredningen eller beslut kring frågan.”
Jag är jättebesviken på kommunen och på den mediala bilden som sätts upp av oss.
En annan fråga som har känts brännande för flera S-medlemmar som Dagens ETC talat med är att om det funnits ett starkt missnöje kring Ebba Östlins ledarskap, varför valde man då om henne som ordförande efter valrörelsen?
Yasemin Ergül som sitter som ledamot för S i både kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Botkyrka får svara på det när vi ringer.
– Det är inte en enkel fråga, partiet har behövt utreda frågan först vilket nu skett i Botkyrka och det är först efter den utredningen som medlemmarna fick fatta ett politiskt beslut, säger hon.
Ebba Östlin har ett relativt starkt inflytande i partiet. Hon är ersättare i Socialdemokraternas partistyrelse och sitter i samma partidistrikt som Socialdemokraternas partiledare. Om det spelar roll för att hon fått sitta kvar trots ett missnöje, svarar Yasemin Ergül inte på.
– Jag vill inte kommentera den gångna processen närmare, säger hon.
Hon måste därefter avsluta samtalet och springa in på ett möte.
Vissa menar att det har skett en ABF-mobilisering mot Ebba Östlin, andra säger att det inte stämmer. Det som är allra tydligast i granskningen av vad som skett i Botkyrka är att ord står mot ord.
På ett skrivbord ligger en mobiltelefon. Den vibrerar då och då under intervjun.
– Titta, det är nya kommentarer som ramlar in på Facebook. Här säger en person att vi är inblandade med de som mördade tolvåringen i Botkyrka. Det här är sjukt.
Sebastian Flygar är ombudsman och chef för ABF Botkyrka-Salem. Han har hittills inte velat uttala sig till media om stormen och den senaste utvecklingen, utan har tidigare hänvisat till det pressmeddelande som ABF publicerat på nätet. Dagens ETC möter honom på ett litet kontor i ena änden av Folkets hus i Stockholmsförorten Hallunda i Botkyrka. Väggarna är röda och pryds av hyllor med ABF-prylar som kaffekoppar, konst och flaggor. Kontorslandskapet är tomt och de anställda jobbar hemifrån tills vidare.
– Vi målas upp som att vi vore kriminella, och det är många som har hört av sig. De har ringt och skrivit på sociala medier, och på olika sätt uttalat hat och hot mot verksamheten och personal. Därför har vi stängt hela kontoret. Det känns som att vi är tillbaka på ruta ett. Jag vet inte när vi öppnar igen.
Det handlar om över 100 kommentarer, säger Sebastian.
– Hela situationen är både jättetråkig och samtidigt overklig. Jag har behövt stanna upp och fråga mig själv om allt det här verkligen händer på riktigt. Det är så osannolikt, nu säger nationell media och profiler att vi mer eller mindre skulle vara en kriminell organisation. De har ingen aning om vilka vi är eller hur vi jobbar.
Sedan storkonflikten med Botkyrka kommun förra våren hade läget hunnit lugna ner sig innan det nyligen drog igång på nytt.
– Efter kommunens förra granskning, som är en bakgrund till att vi ses som någon form av måltavla, hade vi sett fram emot en nystart. Vi har gjort en del stora förändringar i verksamheten och arbetet har flutit på bra. Vi har byggt samarbeten och jobbat nära kommunens tjänstemän. Nu blir allt osäkert, men vi får se hur det ser ut när det lägger sig. När det drog igång tänkte jag: ”Å nej, inte igen.”
Sebastian Flygar, som bott hela sitt liv i kommunen, har jobbat på ABF i elva år. Personalen på ABF Botkyrka-Salem känner sig pressade, och arbetsmiljön har påverkats negativt. Han förstår inte hur folk kan tro på de svepande anklagelserna som förs fram mot organisationen utan belägg.
– Det är jättesvårt att försvara sig mot.
Det är den tidigare politiska ledningen som har drivit kampanjen, snarare än kommunens tjänstemän. Det säger Sebastian Flygar efter att man haft möten med kommunen under året. Men man har inte pratat direkt med Ebba Östlin sedan våren 2022. Anklagelsen om att ABF Botkyrka-Salem skulle driva eller vara inblandade i en kampanj för att rösta ner Ebba Östlin är direkt felaktig, säger han.
– Nej, det stämmer inte. Det är nog så långt ifrån sanningen man kan komma. Det finns inte någon sådan kampanj överhuvudtaget, det är ett narrativ som man försöker få till med oss som tacksam måltavla. Nu blandar man ihop ABF med kriminella gäng. Det är faktiskt riktigt sjukt.
Senaste veckan har alla kunnat läsa i Sveriges största tidningar om hur gängkriminella hittat en fristad på fritidsgårdarna. Anonyma poliskällor menar att man filmat sådana personer inne hos er. Hur kommenterar du det?
– Igår var första gången jag hörde det. Jag blir såklart både förvånad och överraskad av uppgifterna. Jag ställer mig också frågande till hur det kommer sig att polisen inte informerat oss om detta. Vi uppmanar polisen att ta kontakt med oss och ge oss informationen så att vi kan gå till botten med uppgifterna. Sedan spelar det också roll när i tiden detta ska varit. Det har funnits struligare perioder, som vi sedan tagit tag i tillsammans med kommunen. Men det ligger flera år tillbaks i tiden.
Sebastian Flygar vill inte prata om sina personliga åsikter om kommunens politiska ledarskap eller om personkopplingar mellan ABF och Socialdemokraterna i Botkyrka. Men han säger att det i en kommun som Botkyrka är självklart att folk som varit aktiva länge i samma arbetarrörelse – ABF är formellt partioberoende, men är sedan alltid en gren av denna arbetarrörelse – känner varandra.
Var han själv med på mötet?
Först vill han inte svara.
Vad är det som är känsligt med att säga om du var med på mötet eller inte?
– Jag var där.
Sebastian Flygar utvecklar:
– Det görs just nu en sammanblandning mellan interna partimöten och ABF vilket i sin tur ger en felaktig bild av vad frågan egentligen handlar om. Jag vill inte bidra till det.
Det är svårt att säga vad som händer nu, säger Sebastian Flygar, men fokus ligger på att personalen ska kunna återgå till arbetsplatsen.
– Jag hade hoppats att det här låg bakom oss, och jag är jättebesviken på kommunen och på den mediala bilden som sätts upp av oss. Det är väldigt olyckligt och påverkar så klart både personal och vårt varumärke på kort och lång sikt.
I år firar ABF Botkyrka-Salem 100 år som förening. Firandet skulle redan ha satt igång men är uppskjutet på obestämd tid. Sebastian Flygar säger att det som tagit hårdast på honom är att man inte har velat se det goda arbete som han menar att man gör i kommunen.
– Jag tycker att det allra viktigaste att få fram är att vi som organisation verkligen arbetar mot kriminalitet. Vi har gjort satsningar, jobbat med breda trygghetsåtgärder för att unga inte ska hamna snett och lyft problemen ur flera infallsvinklar. Som folkbildningen alltid har gjort. Det är inte bara så att vi inte är kriminella, vi jobbar aktivt emot kriminalitet. Det är det mest bisarra med anklagelserna.
Dagens ETC har sökt vid upprepade tillfällen sökt Ebba Östlin.