Kulturskola dyrare i blå kommuner – gratis för barnen i flera röda
Dagens ETC
Kulturskolan och dess unika möjligheter för barn och ungdomar att uttrycka sig konstnärligt finns i de flesta svenska kommuner. Men hur dyrt det är att delta avgörs av kommunens politiska färg, visar Dagens ETC:s granskning.
Från helt gratis – till tusentals kronor per år och elev.
Landets kulturskolor blir ofta en första väg in till kreativa intressen som musik, teater i grupp eller bild och form. En övervägande majoritet av landets kommuner erbjuder möjligheten, och 2020 fanns kulturskola i 287 av Sveriges 290 kommuner. Men hur mycket kostnaderna subventioneras av berörd kommun och hur mycket föräldrarna själva få hosta upp varierar kraftigt.
Det som avgör prislappen för ett barns aktivitet i kulturskolan är dels hur mycket kommunalskatt man betalar och kommunens politiska styre. Statens kulturråd samlar själva in all tänkbar statistik kring kultur- och musikskolorna, men har inte själva gjort någon jämförelse mellan kostnad och kommunens politiska styre.
– Vi har inte gjort just den kopplingen, med skattesatser och liknande, utan det vi gjort är att redovisa kostnader för olika kommuner och per invånare, hur många som deltar i kulturskolan och så vidare, säger Fabian Sjö på Statens kulturråd.
Danderyd dyrast i Sverige
I kommunerna kan både genomsnittlig elevavgift och nettokostnaden per deltagare skilja sig en del åt. Det kan till exempel tillkomma hyra av instrument, därför har Statens kulturråd i sin statistik slagit ihop sammanlagda sådana utgifter och sedan delat det per antal elever för att få ett genomsnitt.
Dyrast genomsnittskostnad per barn har Danderyd, med 3 828 kronor per år. Det betyder alltså inte att det är grundkostnaden för samma elev att exempelvis få fiollektioner. Det kan bli ännu dyrare.
Näst efter Danderyd kommer Lidingö, Täby, Lund och Rättvik i kolumnerna för högst ”genomsnittlig elevavgift per år” i kulturskolan. Dagens ETC:s granskning visar att samtliga av de dyraste kommunerna har stor majoritet av borgerliga partier i kommunfullmäktige.
I Danderyd och Lidingö styr M, L och KD och i Täby sitter även C med. Samma sak gäller i skånska Lund där Alliansen fortfarande är intakt och styr ihop med lokala partiet Förnya Lund. I Rättvik i Dalarna bestämmer varianten M, C och KD.
Av de tio dyraste kommunerna ingår hela sju i Stockholms län, då Vallentuna, Österåker, Vaxholm och Nacka också tar ut avgifter på över 2 600 kronor per år och elev. 2019 avvecklade Täby kommun dessutom stora delar av musikundervisningen i den kommunala kulturskolan. De individuella instrumentlektionerna sköts numer av privata utförare.
I Skåne är skillnaderna stora. Lunds 3 170 kronor per år och elev kan jämföras med Malmös 616 kronor. I Malmö har S styrt oavbrutet förutom en mandatperiod på 80-talet och en på 90-talet.
Konsekvensen – ojämlikhet
Kulturnytt i Sveriges radio skickade nyligen ut en egen enkät till samtliga av landets kultur- och musikskolor, där de jämförde hur dyrt det var att spela piano i en termin. Inte heller de gjorde någon jämförelse av hur kommunerna i fråga styrdes politiskt.
Dyrast var Täby med 1 700 kronor per termin, följt av Vallentuna, Österåker och Staffanstorp.
Nu kan Dagens ETC alltså visa att det som är gemensamt för de dyraste kommunerna är att styret är blått.
Så vad blir konsekvenserna? Kulturnytt talade med Mikael Sondered, rektor för Musikskolan i Österåker, som medgav att priserna ”helt säkert” påverkar vilka som har möjlighet att delta.
Kristdemokraten Arne Ekstrand, kultur- och fritidsnämndens ordförande i Österåker, säger i samma radioinslag att en låg kommunalskatt gör att man måste hålla i pengarna.
Risken blir att barn i mer socioekonomiskt utsatta familjer inte har möjlighet att ta del av kommunens kulturskola.
Gratis i flera röda kommuner
Tyvärr saknas uppgifter om elevavgifter för många kommuner, vilket gör det svårt att göra tillförlitlig statistik bland de billigaste kulturskolorna. Men av de tolv kommuner som redovisat att deras kulturskola är helt gratis i Kulturrådets statistik drivs sju i röd regi i någon form. Tre har blandade partier i sin fullmäktige och endast Munkedal i Västra Götaland har ett blått styre.
Mattias Carlson är enhetschef för Kulturskolan i Göteborg, en kommun som traditionellt har en väldigt låg avgift, och den har inte ändrats när det politiska styret gick från rött till blått efter 24 år senaste mandatperioden.
– Göteborg är fortsatt väldigt subventionerat, vilket så klart är superbra och helt klart en utjämnande faktor. Att en låg avgift är utjämnande är jag helt övertygad om, även om jag nog inte har några konkreta bevis för det, säger Mattias Carlson.
Han anser att det vore väldigt önskvärt om alla barn och unga kunde delta i aktiviteterna utan att pengar skulle vara ett hinder.
– Rent krasst så kan ju tyvärr 300 kronor per barn, som vår avgift är, vara det också, fortsätter Mattias Carlson.
Skiljer 1 700 kronor
Tittar man vidare i Göteborgsområdet så syns samma tendenser. Blått styre ger dyrare prislapp för kulturskola. Kranskommunerna Mölndal, Lerum och Partille, som är traditionellt borgerliga, tar alla ut en avgift på kring 2 000 kronor per år, vilket är betydligt högre än Göteborgs 300 kronor.
Det är svårt att hitta någon som jobbar inom kulturskolan som menar att elevavgiften inte påverkar. Även Sia Elming, enhetschef i Danderyd, är inne på samma sak.
– Jag bestämmer ju inte avgifterna, det gör politikerna. Men absolut skulle en lägre avgift skapa en lägre tröskel och ge fler elever.
Sia Elming menar dock att det inte är så stor skillnad jämfört om ett barn väljer en annan aktivitet
– Generellt så är det dyrt med fritidsaktiviteter för barn, och det kan ju kosta på för föräldrarna. Där kan man bara jämföra med idrotten som också kan bli dyrt.