Ett krig i Europa. En värld som rustar. Det betyder en explosion av nya jobb till försvarsindustrin i Karlskoga. Något som passar perfekt för kommunens ambition att växa med tusentals invånare för att få mer pengar till skola och vård.
– Sedan det brakade loss i Ukraina är frågan hur vi över huvudet ska kunna skaffa all arbetskraft som krävs, säger moderata kommunalrådet Tony Ring.
– Vi hade väldigt många duktiga politiker, men vi hade fan inga vinnare.
Tony Ring pratar snabbt och skrattar ofta. På hans kontor intill Alfred Nobels torg står en skyltdocka klädd i hans gamla hjälm och tävlingsdräkt. På väggarna sitter bilder av det nuvarande kommunalrådet tillsammans med andra racingprofiler. Tony Ring var racerförare i 32 år med några Ferrari-segrar på Monza och mästerskapstitlar som som de absoluta höjdpunkterna innan han gav sig in i lokalpolitiken. Och det är hans vinnarskalle från tävlingsåren som gjorde att Moderaterna efter 99 år med sosseledning i kommunen kunde ta över makten för fem år sedan. I alla fall enligt honom själv.
– Sedan är det klart att många gör sig lustiga över att jag gillar att det går snabbt.
För snabbt ska det gå när Tony Ring håller i ratten. Det mål som hägrar nu är att Karlskoga efter många år av utflyttning och negativ befolkningsutveckling ska växa till 32 000 invånare 2025. Och under några av åren med Tony Ring som kommunstyrelsens ordförande har inflyttningen faktiskt varit större än utflyttningen. Redan före den 24 februari förra året, då Rysslandgick in i Ukraina.Redan innan vapen som Carl-Gustaf och AT4 från Karlskoga skickades till de ukrainska trupperna. Och nu räknar Tony Ring med att hans kommun kommer att växa ännu mer.
Vapen för friheten
Innanför de ståtliga, höga portarna till Bofors gamla huvudkontor rullar en reklamfilm med budskapet ”It’s a human right to feel safe”. Bofors finns egentligen inte längre. Nu är det Saab Dynamics som håller till här. För att komma innanför dörrarna måste vi skicka våra personnummer i förväg och ha en särskild inbjudan. Huset får inte heller fotograferas.
Enligt kommunikatören Maria Ljunggren formuleras Saabs syfte numera med den engelska frasen ”Keeping people and society safe.”
– Det här är någonting som vi pratar mer om idag än för några år sedan, i och med att omvärlden ser ut som den gör. Vi finns för att se till att de som försvarar oss och våra gränser har de förmågor och det material de behöver, säger Maria Ljunggren.
Sedan Ryssland invaderade Ukraina går tillverkningen för högtryck här i Karlskoga. Och de omkring 1000 anställda måste bli 200 fler bara i år. Vi har släppts in i de säkerhetsklassade lokalerna för att träffa några av dem som har valt att börja jobba för Saab sedan vapnen som tillverkas här började skickas till de ukrainska soldaterna.
– Det var en av frågorna jag fick under intervjun, hur jag ställer mig till vad det är vi gör här. För min del känner jag att det är okej. Just med tanke på Sveriges säkerhet. Att vara med och utveckla säkra system med hög precision, säger Kristian Antegård, ingenjör som anställts som sektionschef på utvecklingsavdelningen.
Gustav Lood Stark är också nyanställd ingenjör med fokus på systemsäkerhet.
– Nu är det väldigt lätt att förklara vad vi gör och peka på syftet med våra produkter. Det är en försäkring för den frihet vi har, säger han.
I rummet finns också Maja Blom. Hon är inte ingenjör utan anställd för att sprida varumärket och bilden av Saab utåt.
– Med Ukraina har det ju blivit på ett helt annat sätt. Nu står det om Saab och våra produkter i tidningarna varje dag. Vi var i Örebro för ett par veckor sedan och stod på stan och delade ut kaffe för att värva folk. Jag måste säga att jag är överraskad av hur otroligt positiva reaktioner vi fick. Många var nyfikna på de jobb vi har.
En liknande kampanj hade inte kunnat göras för tio år sedan, enligt Maria Ljunggren som har fler år för företaget bakom sig.
– Det hade varit mer… Vi hade stuckit ut näsan. Det var liksom inte det klimatet.
Då Hitler – nu Putin
Ingenjörer som bor på andra orter och pendlar in till jobbet i vapenindustrin. Det är dem som Tony Ring har ställt in siktet på. De ska lockas att bosätta sig i Karlskoga istället och betala sin skatt här. Och de ska lockas med lite lyxigare bostäder vid sjön Möckeln.
– Det är helt ofattbart att man inte har förstått vilken tillgång Möckeln är. Varför har man inte byggt vid sjön tidigare. Vi har ju möjlighet att bygga riktigt, riktigt nära.
Snart står ett 30-tal radhus klara vid nya, utgrävda vikar och med egen brygga. Det här är ett av Tony Rings prestigeprojekt.
– En ingenjör på Bofors vill inte bo i en tvåa från 40-talet. Det var ju jättefint då när du kom från någon barack med utedass. Men nu vill du ha egen tvättmaskin och torktumlare. Det är 2023 nu. Och det ska man ha klart för sig att de som jobbar här nere, de har faktiskt råd att betala lite mer.
Det är som Tony Ring säger ”plättlätt” att förklara varför Karlskoga behöver fler invånare, och allra helst då ingenjörer med jobb och barn. Hundra personer till som jobbar och betalar skatt i kommunen betyder fem miljoner på sista raden som kan användas till vård, skola och omsorg.
Så rent krasst passar osäkerheten i omvärlden och kriget i Ukraina bra ihop med Tony Rings ambition för Karlskoga.
– Det råkade ju bli så. Men det har kommit smygandes. Går man tillbaka 20 år i tiden då var uppfattningen att det kommer att vara fred på jorden i all tid och evighet. Reinfeldt sa till och med att försvaret var ett särintresse. Men så kom försvarsbeslutet 2019 och redan då vet jag att de började fylla på orderböckerna bra där nere. Och när invasionskriget i Ukraina sedan startade, det gjorde ju att det liksom fullkomligt…
Tony Ring tror att situationen idag påminner om hur det var när andra världskriget startade.
– Efter första världskriget trodde väl ingen att det skulle bli krig igen. Men så kom Hitler och Bofors behövdes. Karlskoga växte till 40 000 invånare på några år. Nu är det Putin istället. Och jag märker att folk i stan är jäkligt stolta över att faktiskt vara med och göra skillnad och hjälpa Ukraina mot det onda. Karlskoga kan bidra med materiel som kan - det här låter krasst men - göra jobbet.
Å andra sidan då, skulle en snabb fred och förbättrat säkerhetsläge i världen vara en dålig affär för Karlskoga? Det tror inte Tony Ring.
– Även om kriget skulle sluta i eftermiddag så tror jag att många, visa av erfarenhet, inser att det är bra att ha en högre beredskap. Om Sverige nu går med i Nato, så handlar hela Nato-samarbetet om att ha beredskap och avskräcka. Nato har funnits i 75 år nu, och inte en enda gång har ett Nato-land blivit attackerat av ett annat land.
”Lyxbostäder är rasism”
Dånet från granatgevär som detonerar ekar över sjön. Det är testskjutningar på Bofors skjutfält. Nu vill skjutfältet få hålla igång verksamheten även på helgerna för att hinna med.
– Det där skjutfältet blir vi aldrig av med. Det skulle aldrig gå att sanera. Så det är lika bra att man håller på och spränger här så man inte börjar någon annanstans och smutsar ner ett nytt ställe.
Det säger Daniel Ekelund. Han är oppositionsråd för Miljöpartiet och kallade Tony Rings lyxiga bostadsplaner för rasism inför valet i höstas. Nu står vi i snålblåsten och tittar på de nästan färdiga radhusen vid strandkanten, där de som flyttar in ska kunna sola sig på en egen brygga när sommaren kommer.
– De enda vi bygger för är välutbildade och välavlönade. Vi bygger inte små ettor för studenter, eller lättillgängliga hyresrätter för människor som precis har lämnat en våldsam relation. Vi bygger inte för ensamstående mammor. För vi tjänar inte lika mycket pengar på det.
Daniel Ekelund ger inte mycket för Tony Rings 32 000-vision och vinnarskalle.
– Nästan alla kommuner har som mål att växa. Men det är ingen tävling. Kommunens enda uppdrag är att erbjuda välfärd till de människor som bor här så att de kan få ett gott liv. Men om alla tävlar, då kastar kommunerna istället pengar på jippon och marknadsföring och kannibaliserar på varandra.
Att vapenindustrin nu gör en del av marknadsföringsjobbet åt kommunen genom att expandera, det vill Daniel Ekelund inte bygga en framtid på.
– Försvarsindustrin går i vågor. Världsläget gör att det går upp och sedan går det ner och så går det upp igen. Om det hade kommit ett företag till en annan stad och sagt att nu ska vi bygga bomber och granater här så hade det blivit ramaskri och protester. Men vi har alltid haft en försvarsindustri så här är det inget konstigt. Daniel Ekelund tror inte heller att en nedlagd försvarsindustri skulle vara en dödsstöt för Karlskoga.
– Vi tillverkar ju inte kasettband eller CD-skivor heller längre. Marknaden förändras. Och människor här kommer inte att sitta och rulla tummarna om det skulle hända utan de skulle skapa någonting nytt.
Säljer till Saudi
Samtidigt, i en annan stad vid ett annat vatten, förbereder Svenska freds sitt 140-årsjubileum. På Stadsgårdsterminalen i Stockholm ska organisationen fira med panelsamtal och DJ. Det är en tid med både medgång och motgång för organisationen. Medlemmarna strömmar till, men att prata om fred och nedrustning är svårt när kriget pågår runt hörnet.
– Vi har en värld där det finns mycket att vara rädd för just nu och vapenindustrin säljer in en lösning på den rädslan, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska freds.
Det finns ett starkt stöd i den svenska opinionen för att skicka vapen till Ukraina och Linda Åkerström förstår att både försvarsindustrin och Tony Ring gärna vill prata om just den delen av exporten.
– De svenska vapenföretagen och de som stödjer exporten använder det starka stödet för vapen till Ukraina för att förbättra sin image. Men företagen i Karlskoga exporterar också till diktaturer och krigförande länder där det inte finns ett starkt stöd i Sverige för att bidra till någon sida. Till exempel Saudiarabien och Förenade arabemiraten som krigar i Jemen sedan åtta år tillbaka. Ukraina är ett undantag i svensk vapenexport.
Historiskt har svensk vapenexport godkänts med argumentet att det krävs för att få in pengar till företagen så att de kan hålla igång en produktion och försörja det svenska försvaret med vapen. Det ska i sin tur garantera att Sverige ska kunna behålla sin neutralitet. Ett argument som Linda Åkerström tycker föll redan i början av 2000-talet när Sverige gjorde klart att vi inte har några ambitioner att förklara oss neutrala om det blir en väpnad konflikt i vårt närområde. Och att det definitivt faller nu när vi är på väg in i Nato. Men om man vänder på det, utan en egen försvarsindustri och utan en vapenexport hade Sverige inte kunnat skicka några vapen till kampen mot Putin.
– Då är frågan om man tycker att det är värt det. Ska man ha en vapenindustri som i decennier stödjer diktaturer, stater som begår brott mot mänskliga rättigheter, som förtrycker kvinnor och hbtq-personer för att eventuellt kunna stödja ett land som blir attackerat. Jag kan inte se hur det kan vägas upp. Risken finns ju dessutom att någon man tidigare sålt till är den som senare attackerar, säger Linda Åkerström.
”Jag säger som Mao”
Kaffet i pappersmuggarna märkta med Saabs logotyp har börjat kallna när vi kommer in på de lite jobbigare frågorna. Vapen som de här ingenjörerna har utvecklat och som har skruvats ihop i de här fabrikerna går till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, länder som knappast är demokratier. Nyligen gick också en order värd åtta miljarder igenom där Saab håller mottagarlandet hemligt. Även för de anställda. Finns det en moralisk gräns för de här nyanställda medarbetarna när det gäller vilka länder som deras produkter kan skickas till?
– Självklart. Men det är ingenting som varken företaget eller vi anställda kan avgöra. Det är en myndighet som reglerar vart vi får exportera våra produkter. Vi får lita på det sker på ett korrekt sätt, säger ingenjören Gustav Lood Stark.
Tony Ring då, vad säger han? Hur känns det i magen att en del av de pengar som han vill bygga välfärd i Karlskoga för kommer från vapenaffärer med Saudiarabien?
– Det är svårare att köpa. Men Sverige har ju världens näst strängaste exportlagstiftning. Och det finns ju en anledning till varför vi har en inhemsk industri. Det är ju för att kunna försvara Sverige. Och för mig handlar det om det. Att vi på alla sätt kan bevara vårt sätt att leva, vår demokrati, vår frihet. Sverige som nation. Och då säger jag som Mao: Alla länder har en armé, antingen sin egen eller någon annans.
Enkät: Märker du att Karlskoga växer när det går bra för vapenindustrin?
Liselotte Bichler med barnbarnet Filippa
– Jag är sällan på stan så det är svårt att säga om det märks att det är mer folk här. Men jag har tänkt på att dyker upp nya butiker och kedjor runtomkring. Det måste väl vara ett tecken på att det går bra. Men det är en blandad känsla. Handen på hjärtat är det en vinst för oss som beror på tråkiga omständigheter. Det är bra om vi kan hjälpa dem och förse dem med vapen, men…Jag jobbar på sjukhuset och har fått lära mig att lägga saker åt sidan för att inte gå under. Så jag tänker att Sverige har tagit ställning, det här är något vi behöver göra.
Christoffer Tsutsunen
– Det skjuter hela jävla tiden borta på skjutfältet så ja, det märks att det är mycket på gång. Jag har varit nere i Ukraina som frivillig i en bataljon med soldater från tjugo olika länder så jag vet att vapnen behövs. Unga, gamla och barn skjuts ihjäl. Sista dagen jag var nere såg jag en 75-årig kvinna dö när en robot slog ned i huset där hon var. Men att det skickas vapen till Saudiarabien också, det är för jävligt. Ett land som förtrycker kvinnor. Det måste finnas lagar och regler i ett krig.
Patricia Tannevik och Mia Lycke
– Det är mer rörelse och fler gäster här på restaurangen där vi jobbar. Mer än vad jag hade förväntat mig efter jul. Dippen som brukar komma blev inte så stor. Det är bra för affärerna. Men ingen gillar ju krig. Det är bra att vi hjälper dem i Ukraina med det hade varit bättre om det inte hade varit krig överhuvudtaget, säger Patricia Tannevik.
– Det råder stor oro i världen och Sverige borde inte vara involverat i krig. Men det är bra om vi kan hjälpa till och rädda människor i Ukraina, säger Mia Lykke.