Det svenska avtalet med Turkiet har kommit som en chock för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Stödet från Sverige som var självklart förut har plötsligt rivits upp.
– Det är många som har sett Sverige som en god vän. Nu är de besvikna, säger självstyrets representant Shiyar Ali till Dagens ETC.
På onsdagsmorgonen i förra veckan intervjuades statsminister Magdalena Andersson i Madrid av SVT Nyheter, om det kontroversiella avtal hennes regering hade slutit med Turkiet kvällen innan under Natos toppmöte. Sverige lovade en mängd politiska eftergifter i utbyte mot att den turkiska regeringen lyfte sitt veto mot ett svenskt Natomedlemskap.
Statsministern sa till SVT att hon hade sovit gott under natten. Gårdagen hade varit ”en stor dag för Sverige” som innebar ett viktigt steg in i Nato med starkare svensk säkerhet. Avtalet med Turkiet skulle inte komma att förändra särskilt mycket i praktiken för Sveriges del, förklarade hon.
Under samma natt till onsdagen kunde Shiyar Ali, Sverigerepresentanten för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien, knappt sova alls.
– Jag kände mig verkligen orolig. Över att vara kurd. Över att jag representerar nordöstra Syrien, där det finns två viktiga aktörer som pekats ut i avtalet. PYD som är ett politiskt parti och YPG som har offrat 11 000 tappra tjejer och killar i kriget mot IS, för att skydda hela världen, säger Shiyar Ali.
– Socialdemokratin betyder för mig demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Jag kom till Sverige av den anledningen och sökte asyl här för 32 år sedan.
Har kampen för sådana viktiga ord nu satts på undantag, på grund av löftena till det auktoritära och ofria Turkiet?
Håller akuta möten
Dagens ETC träffar Shiyar Ali på Bromma flygplats, precis innan han ska ta ett flyg till Bryssel och delta i en rad akutmöten med kurdiska organisationer som har representationskontor i den belgiska huvudstaden. Resan bestämdes i stor hast och han har bara packat ett litet handbagage. Tvärtemot statsminister Anderssons lugnande ord, så har avtalet med Turkiet förändrat mycket – framför allt hur kurder ser på Sverige.
Folk har inte trott sina öron. Är det sant att Sverige har svikit oss, är det sant att vi blir offrade igen, frågar de.
Avtalet river bland annat upp det svenska vapenexportembargot mot Turkiet. Det stipulerar också att Sveriges regering tar avstånd från PYD och YPG, de politiska och väpnade kurdiska organisationer i nordöstra Syrien som var en oumbärlig samarbetspartner till väst i kampen mot IS-jihadisterna. Sverige är det första västlandet som ingick i den USA-ledda koalitionen mot IS som gör en sådan helomvändning. Kommer det sluta där, eller kan Turkiet tvinga fram ännu fler eftergifter som skadar kurder?
– Jag ska träffa alla, i stort sett, i Bryssel. På grund av omständigheterna måste vi diskutera vad som ska vara vår plan. Vi ska dela all information, prata om oron och effekterna av det här avtalet, säger Shiyar Ali.
Har det kommit några reaktioner från det syriskkurdiska självstyret också?
– Många! Jag har verkligen fått många telefonsamtal och deltagit i digitala möten. Folk har inte trott sina öron. Är det sant att Sverige har svikit oss, är det sant att vi blir offrade igen, frågar de.
– Det är många som har sett Sverige som en god vän, som kämpar för demokratiska rättigheter. Nu är de besvikna.
Linde hyllade kurderna på gala
Kurderna i nordöstra Syrien har förvisso blivit svikna förut. På hösten 2019 lät USA:s expresident Donald Trump plötsligt dra tillbaka den amerikanska armén från området och gav grönt ljus till en turkisk invasion. Attacken skapade mer än 300 000 internflyktingar och territorierna som erövrades står ännu under turkisk ockupation. Men den gången tog både ledande militära element och USA:s Syriensändebud avstånd från Trumps agerande.
Kurderna har kämpat i decennier för att få vänner. Jag vill inte gå tillbaka till att säga att jag bara har bergen som mina vänner
Sveriges regering svarade på invasionen 2019 med att kalla Turkiets agerande för ett folkrättsbrott. Med stöd av hela riksdagen infördes vapenexportembargot mot Turkiet. I november samma år medverkade också utrikesminister Ann Linde vid en insamlingsgala till stöd för det syriskkurdiska självstyret, med Jonas Gardell som konferencier. När Linde klev upp i talarstolen hyllade hon kurderna som hade besegrat IS och kallade det en ”moralisk plikt” att stå upp för dem.
Idag hade Linde möjligtvis kunnat möta rättsliga konsekvenser av en sådan medverkan. För enligt det svensk-turkiska avtalet ska Sverige ”undersöka och förbjuda” alla finanseringsaktiviteter av kurdiska PKK och andra grupper eller nätverk som är ”närstående eller inspirerade” av dessa. Det syriskkurdiska självstyret följer PKK:s ideologi.
– Jag tror på de ord som Ann Linde sa där på galan. Politiken kan förändras, men i grund och botten finns orden kvar. Jag vill inte tappa tron på det och på allt det jobb vi gjort. Kurderna har kämpat i decennier för att få vänner. Jag vill inte gå tillbaka till att säga att jag bara har bergen som mina vänner, säger Shiyar Ali.
Han uttrycker självkritik. Han och de andra som representerar kurderna i Syrien borde ha gjort mer. De borde ha byggt upp en starkare relation, en större trovärdighet. Kanske hade allt det här i så fall inte hänt?
Vi kommer fortsätta, med eller utan stöd av Sverige.
Dygnet runt i elva år
Å andra sidan har Shiyar Ali gjort stora personliga uppoffringar för att kunna syssla med den politiska kampen, ända sedan kriget i Syrien började 2011.
– Jag har lagt ner allt annat. Ekonomin, restaurangen, familjen, barn, vänner, mitt sociala liv. I mer än elva år har jag haft ett sådant här jobbtempo, nästan dygnet runt. Jag har inte haft någon semester. Och ändå tycker jag att det inte räcker till.
Under den senaste tiden har hotet om ännu en turkisk attack mot det syriskkurdiska självstyret vuxit sig större. Turkiets president Erdogan har öppet talat om invasionsplanerna. Men den här gången räknar inte kurderna med att få stöd av den svenska regeringen vid ett angrepp. Beroende på hur snabbt detta kommer, kan de turkiska styrkorna rent av komma att använda svensk militär utrustning mot kurderna.
Man kan också argumentera att den svenska brytningen med kurderna kommer vid en synnerligen dålig tidpunkt, eftersom det kommer allt fler rapporter om att IS är på frammarsch igen i Syrien.
– Det är klart att man blir besviken och arg, säger Shiyar Ali. Men när Trump lämnade 2019 och turkarna invaderade, då trodde många att allt var slut. Vi stod kvar ändå och vi kommer aldrig ge upp. Vi kommer fortsätta, med eller utan stöd av Sverige.