Influencern smugglar vilt åt överklassen – erkänner jaktbrott
Dagens ETC
Här är företaget som förser stormrika svenskar med djur som olagligt släpps ut för nöjesjakt. När Dagens ETC utger sig för att vara en förmögen kvinna som vill överraska sin make med spännande vilt, berättar huvudmannen hur den omfattande handeln går till när stora pengar finns.
Att skaffa fram både mufflonfår och dovhjortar till den ö som Dagens ETC säger att vi har i skärgården? Inget problem. Att det saknas inhägnader och tillstånd? Bara att köra.
– Ja, du behöver tillstånd men det kommer du inte att få. Så du behöver inte ens ansöka, uppmuntrar vilthandlaren.
VIDEO: Dagens ETC:s reporter utger sig för att vara ö-ägare – då erkänner viltsmugglaren.
– Sälens penisben är också en trofé! De blir bra drinkpinnar, säger jaktinfluencern och rör om i en imaginär grogg framför sig.
Ett skrockande sprider sig bland de grånade männen som, med öl i handen, samlats på övervåningen till en finkrog i Norrtälje. Kvällens så kallade after hunt är ett reklamevent för Klas Henrikssons jaktresor. För att locka kunder visar han blodiga bilder på flådda sälkroppar, upphängda hjortar och leende kamouflagemän framför nyskjutna mufflonfår med döda ögon.
När han berättar om smygjakt i skärgården lyser ögonen. Jakt är inte bara passion utan också en lukrativ affär för hans helägda bolag Roslagens jakt & vilt. Kunderna betalar så mycket som 30 000 kronor för att skjuta en mufflonbagge. Notan justeras efter längden på hornen – ju större horn att sätta på väggen, desto större slant i Henrikssons ficka. Men priserna bekymrar inte den välbärgade kundkretsen av kändisar som flickfotografen Bingo Rimér, TV4-livsnjutaren Steffo Törnquist och MMA-profilen Alexander ”The Mauler” Gustafsson. De syns ofta i bolagets marknadsföring på Instagram där Klas Henriksson, med 14 000 följare, blivit en av landets stora jaktinfluencers.
Men den trevliga stämningen inne på Norrtäljekrogen bryts när en av åhörarna frågar om de många aktuella jaktbrottsartiklarna i tidningen Skärgården.
– Det är en reporter där som är ute efter mig, helt utan grund. Alla brottsmisstankar har lagts ner, säger Klas Henriksson och viftar irriterat bort anklagelserna.
Det är inte helt sant. Dagens ETC kan avslöja att jaktfirman misstänks vara indragen i den olagliga och mycket påtagliga viltinvasionen på Storön i Vänern.
Fåren äter upp allt
Skövlade trädgårdar och en semesterö täckt av avföring. Det är konsekvenserna av att någon i början av 2022 släppte ut djur på ön. Som Dagens ETC rapporterade igår började problemen när optikmiljonären Johan Olofsson från Djursholm köpte ön. I början av december 2021 engagerade han sig i styrelsen för ägarbolaget Storön utveckling AB och några dagar senare åkte Roslagens jakt & vilt ut till ön. Jaktbolaget postade en film från besöket på Instagram och skrev att de tog ”svävare till jaktmarken”. Johan Olofsson syns också på flera sociala medier-fotografier från jakter som kopplas till Roslagens jakt & vilt.
I januari 2022 registrerades Johan Olofssons köp av Storön. I samband med ägarbytet såg flera vittnen hur en djurtransport lyftes ombord på en pråm som sedan bogserades över sundet till Storön med en båt tillhörandes Roslagens jakt & vilt. Kort därefter började sommarstugeägarna upptäcka stora flockar av nästan helt tama mufflonfår, dovhjortar samt kronhjortar som sprang runt på ön.
Länsstyrelsen utesluter helt att djuren tagit sig dit på naturlig väg. Ärendet utreds nu av polis som misstänker jaktbrott eftersom det är olagligt att plantera ut vilt.
När Dagens ETC granskar bolaget framkommer flera ljusskygga verksamheter.
Vägrade lämna tillbaka björnungar
Roslagens jakt & vilt har förvisso tillstånd att föda upp vildsvin, mufflonfår, dov- och kronhjort i minst två stora hägn nära Stockholm. Formellt säljer bolaget endast så kallade livdjur till kunder med egna tillståndsgivna vilthägn. Men i det fördolda sker en omfattande försäljning till förmögna kunder utan hägn och tillstånd.
Klas Henriksson har också stulit tre brunbjörnar från en djurpark i Lappland. Det började med att Roslagens jakt & vilt beviljades djurparkstillstånd 2016. I pressen var man dock öppna med att syftet med den stora anläggningen utanför Uppsala var att träna jakthundar på att möta djur. Men björnarna de skulle få låna från Lycksele djurpark var endast till för avel och visning.
– Djuren vi hanterar ska må så bra som möjligt och att då använda dem i syfte att träna hundar går inte i linje med det, säger Jens Larsson, ordförande för Svenska djurparksföreningen.
När Klas Henriksson ändå öppnade anläggningen för hundträning krävde Lycksele djurpark tillbaka sina björnungar. Klas Henriksson vägrade returnera dem och förlorade sedan i tingsrätten. Han tvingades lämna tillbaka björnarna och betala ett vite om 45 000 kronor.
VIDEO: Viltsmugglarna – Del 2
Nekar till anklagelser
Bolaget har också flera gånger varit misstänkt för jaktbrott och olaglig utplantering av mufflonfår och dovhjort. Men till journalister och myndigheter har frontmannen kategoriskt nekat till alla anklagelser. För att undersöka Klas Henrikssons affärer ytterligare mejlar Dagens ETC, under fingerat namn, och frågar om mufflonjakt i Stockholms skärgård. Klas Henriksson svarar att han jagar det hornbeklädda fåret ”på flera olika öar runt Siarö arkipelag”. Och: ”Det är min kompis mark. Han kommer vara med på jakten.” Men vilken roll spelar jaktföretaget i själva utplanteringen av djuren?
För att få svar utger sig Dagens ETC:s reporter för att vara ägare av en större skärgårdsö där hon vill plantera ut vilt. Under namnet Sofie, som vill överraska sin make med en värdig 50-årspresent, ringer vi upp Klas Henriksson.
Han svarar ombord på företagets båt som fullastad med djur är på väg till en ö i närheten av Gräsö utanför Öregrund.
– Jag håller faktiskt på att leverera till en ö just nu, säger Klas Henriksson.
Och ett par veckor senare slår boende på södra Gräsö larm att det sedan början av februari dykt upp stora flockar av dovhjort, rapporterar SVT. Djuren fanns inte på ön tidigare och enligt Lars Plahn på Naturvårdsverket finns det nästan ingen hjort i närområdet eller på fastlandet.
– Det är nog mest sannolikt att de har fått hjälp dit, säger han till SVT och meddelar att Länsstyrerelsen inte har utfärdat något tillstånd för utplantering.
Saken är polisanmäld av öborna men utredningen har redan lagts ned.
Saknar tillstånd
Under samtalet med Sofie är Klas Henriksson mycket frispråkig och fullt införstådd med att den förmögne kunden saknar både inhägnader och tillstånd. Ändå erbjuder han sig att leverera 30 mufflonfår och 30 dovhjortar till hennes ö.
– Ja, du behöver tillstånd men det kommer du inte att få. Så du behöver inte ens ansöka.
Men han avråder från att plantera ut kronhjort.
– Om man till exempel jagar för hårt med hundar finns det risk för att de här kronhjortarna kommer simma över till dina grannar.
Kunden behöver inte ens vara närvarande och Klas Henriksson vill gärna genomföra leveransen så snart som möjligt innan det blir vår, för att inte tilldra sig uppmärksamhet.
– Det är därför också vi gör mycket av de här grejerna så här års. För det är ganska folktomt i skärgården.
Du har gjort det här förut känns det som?
– Ja, många gånger. Vi säljer ungefär 600 djur per år.
”Magiskt jakteldorado”
Efter ett första telefonsamtal mailar Klas Henriksson en lång beskrivning av affären tillsammans med en utförlig prislista. En mufflonbagge kostar 6 500 kronor och ”vid köp av fler än 30 får ni 500 kronor rabatt/djur”. Men kunderna erbjuds att få tillbaka en del av investeringen genom att låta arrendera ut marken för jakt.
I ett mejl skriver Klas Henriksson att den ö som Dagens ETC påstår sig äga, skulle ”kunna bli ett magiskt jakteldorado! Jag arrenderar ön gärna! 😃 och betalar bra! 😂”.
Sofie ringer sedan upp igen. Då erbjuder sig Henriksson att dölja affären genom att fakturera via sitt andra bolag IMKA konsult, som omstätter över fem miljoner per år.
– I och med att det här är lite halvkänsligt skriver vi inte att det här avser livdjur. Vi kan skriva att vi har gjort lite skogsarbeten eller markarbeten. Det står ingen jakt eller djur eller någonting på fakturan.
Den frispråkighet som Roslagens jakt & vilts ägare visade prov på inför en presumtiv kund, försvinner snabbt när han inser sitt misstag. När Dagens ETC ringer upp igen och Klas Henriksson förstår att det är journalister han pratat och mejlat med, förnekar han allting. De släpper aldrig ut djur i det vilda.
– Vi släpper bara i hägnen.
Men vi har en inspelning där du säger att du kan släppa ut djuren på en ö där det inte finns några hägn.
– Ja, men då har jag förutsatt att det är ett hägn.
Du säger att du kan fakturera som markarbeten. Varför sa du så?
– Ja, det är ju olika hur folk vill ha det.
Trots att videon ligger kvar på Instagram hävdar Klas Henriksson att varken han eller någon annan från bolaget har besökt Storön eller medverkat i utplanteringen av djuren. Han har plötsligt inte heller någon kännedom om mufflonjakt på Siarö, som han utförligt beskrivit i mejl till Dagens ETC.
– Jag har ingen aning, jag visste inte ens att det fanns djur där, säger Klas Henriksson.
Du säger en sak när min kollega ringer och du säger en annan sak nu. Det är svårt att tro på dig.